Nastavljen postupak vraćanja zemlje nezakonito date porodici Mali

Nastavljen postupak vraćanja zemlje nezakonito date porodici Mali

Privredni sud u Pančevu (foto: D.Pećo)

Sudski postupak kojim država pokušava da vrati deset hektara zemlje nezakonito poklonjene porodici gradonačelnika Beograda Siniše Malog nastavljen je danas pred Privrednim sudom u Pančevu. Ni nakon devet godina sud nema ključne dokaze. 

Piše: Dragana Pećo

Suđenje je nakon šest godina pauze nastavljeno tek pošto je Mreža za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK o ovom koruptivnom poslu pisala u oktobru prošle godine.

Postupak, međutim, i nakon devet godina sporo napreduje. Sve strane u postupku – država kao tužilac i tužene kompanije „Alfa protein“ i „Compost group“ – sudu nisu dostavile dokaze o vlasništvu zemljišta i postupku privatizacije „Alfa proteina“.

Smiley face
U serijalu od tri istraživačke priče, osim ilegalnog prisvajanja 10 hektara zemlje, KRIK je otkrio da je gradonačelnik Beograda kao direktor dve misteriozne ofšor firme kupio luksuzne apartmane u Bugarskoj vredne oko pet miliona evra. KRIK je otkrio i da je Mali iskoristio svoju funkciju u Agenciji za privatizaciju i pomogao ocu da privatizuje fabriku vagona u Subotici koja je nakon te kupovine propala.

Državni pravobranilac zatražio je na današnjem ročištu dodatno vreme kako bi prikupio dokumenta koja pokazuju ko je u trenutku privatizacije bio vlasnik deset hektara zemlje, kao i dokaz da je zemljište bilo poljoprivredno.

„Ozbiljan je ovo slučaj. Još je u fazi prikupljanja“, kaže za KRIK državni pravobranilac Ivan Popović.

Druga strana u postupku, stečajni upravnik tuženog „Alfa proteina“, sudu nije dostavio dokumenta koja se tiču privatizacije ove kompanije, pa će ove papire sud morati da prikupi po službenoj dužnosti od Ministarstva privrede. Drugi tuženi, kompanija „Compost group“, u svojoj arhivi poslovne dokumentacije nema građevinske dozvole za objekte koje je zidala 2006, godinu dana nakon spornog ugovora o prodaji zemlje.

S obzirom da je zastupnik države istakao da mu treba vremena da prikupi potrebna dokumenta, sudija Boško Vuković zakazao je naredno ročište za 25. oktobar.

Nezakonito prisvajanje zemljišta

Vlasnik kompanije „Alfa protein“ Srđan Gajić je 2005. godine deset hektara državne zemlje nezakonito poklonio firmi „Compost group“, u vlasništvu porodice Siniše Malog. Gajić je zbog ovog dela prošle godine pravosnažno osuđen na dve godine uslovno, dok iz porodice Mali niko nije bio pod istragom.

Poklonjenu zemlju porodica gradonačelnika iskoristila je da pokrene proizvodnju komposta, organske materije koja se koristi za gajenje šampinjona.

Siniša Mali nije demantovao otkriće KRIK-a, ali je posle objavljivanja priče rekao da prisvojena zemlja ne vredi ništa.

„Govorimo o deset hektara poslednje klase koji vrede osam hiljada evra. To je milion dinara“, rekao je Mali u intervjuu za „Kurir“.

Državno pravobranilaštvo je 2007. godine tužilo „Alfa protein“ i „Compost group“ i tražilo da se zemlja vrati državi. Dve godine kasnije postupak je prekinut jer je firma „Alfa protein“ otišla u stečaj. Suđenje je nastavljeno u novembru prošle godine, mesec dana nakon pisanja KRIK-a, kada je predmet prebačen u Privredni sud u Pančevu.

U serijalu „Gradonačelnikova priča“ KRIK je otkrio više sumnjivih poslova u kojima je Siniša Mali učestvovao. Njegovo ime dovodi se u vezu i sa slučajem bespravnog rušenja objekata u Hercegovačkoj ulici u Savamail.

Pročitajte sve priče o gradonačelniku Beograda Siniši Malom.

Dokumentaciju koja se odnosi na ovaj slučaj možete pronaći u našoj bazi dokumenata (samo za registrovane članove).

Pomozite nam malim donacijama da nastavimo da pratimo ovaj slučaj. O tome kako možete da donirate pročitajte na ovom linku.

1 Comment

  1. mikamika kaže:

    e pa sad neka grad posalje ljude sa fantomkama da sruse nelegalno sagradjene zgrade Compost group i j os na tudjoj zemlji i neka jos pozovu i premijera i daju mu bager i srecno im bilo