Nastavak suđenja Belivukovoj grupi, tužilac ispočetka čita optužnicu

Nastavak suđenja Belivukovoj grupi, tužilac ispočetka čita optužnicu

Miljković i Belivuk (foto: privatna arhiva)

Na suđenju Veljku Belivuku i njegovim saradnicima danas se u sudnici Višeg suda u Beogradu ispočetka čitala optužnica – Belivuk se, za razliku od pre dva dana kada mu je iznenada pozlilo, osećao dobro, pa je vraćen u postupak i suđenje je praktično počelo ispočetka.   

Piše: Milica Vojinović 

Današnje suđenje bilo je gotovo identično onom koje se održalo u ponedeljak – tužilac je počeo da čita optužnicu koja Veljka Belivuka i njegove saradnike tereti za pet ubistava, otmice, silovanje, drogu i oružje.

Isto je radio i u ponedeljak, ali se tada suđenje odnosilo na članove Belivukove grupe, ali ne i na samog Belivuka i njegovog najbližeg saradnika Marka Miljkovića – pošto je sudija Vinka Beraha Nikićević njih izdvojila iz postupka. Ovo je učinila jer Miljković nije imao advokata, a Belivuk se iznenada nije osećao dobro, pa nisu bili ispunjeni uslovi da se i njima sudi.

Danas je situacija bila malo drugačija, ali dovoljna da se ponovo odugovlači sa ovim suđenjem. 

Naime, Belivuku je danas bilo dobro, pa je odlučio da učestvuje u postupku, što je dovelo do toga da on počne ispočetka i da se u sudnici ponovi ono što se radilo u ponedeljak – počne sa čitanjem optužnice. Ovo je trajalo više od tri sata, a pošto tužilac nije završio, nastaviće na sledećem suđenju koje je zakazano za početak jula.

Za razliku od svog šefa, Miljković nije bio danas u sudnici pošto je postupak protiv njega i dalje bio razdvojen. Ako se na sledećem pojavi, to će verovatno značiti da suđenje kreće ispočetka, pa će ono biti identično današnjem i tužilac će opet početi da čita optužnicu.

Današnje suđenje, takozvano pripremno ročište, po zakonu je zatvoreno za javnost i novinari nisu mogli da mu prisustvuju.

Nakon što se završi sa čitanjem optužnice, optuženi bi trebalo da se izjasne da li su krivi ili ne. Zatim sledi diskusija oko dokaza koji će biti korišćeni u postupku i predstavljani kada počne javni deo suđenja.

Suđenje je trebalo da počne pre više od pola godine, ali se od početka odugovlači. 

Najpre je sudija Zorana Trajković, kojoj je prvobitno dat slučaj i koja je tvrdila da nije trebalo da se dodeli njoj, otišla na bolovanje. Posle tri meseca ona je promenjena i od tada u ovom slučaju sudi veće sudije Vinke Beraha Nikićević. 

Ubrzo su usledila nova odlaganja – uhapšen je advokat Dejan Lazarević koji je zastupao veliki broj optuženih, pa su neki od njih ostali bez advokata. Lazarević je uhapšen i osumnjičen kao deo grupe optuženog narko-bosa Darka Šarića. 

Nekoliko suđenja Belivuku odloženo je i jer je odbrana tražila da se promene sudije i tužioci, ali je njihov zahtev odbijen.

Belivuka i nekoliko njegovih saradnika nedavno su optuženi za još dva ubistva, ali ove optužbe tek treba da budu spojene sa prvom optužnicom i dodate postupku koji je pred sudom.

Istraga ove grupe otkrila je brojne zločine, ali se tužilaštvo nije bavilo vezama koje je ova grupa imala u vrhu policije i politike. Kako je još ranije otkriveno u javnosti grupa je bila bliska sa moćnim ljudima u državi – generalnim sekretarom vlade Novakom Nedićem, bivšom državnom sekretarkom MUP-a Dijanom Hrkalović, istaknutim pripadnikom Žandarmerije Nenadom Vučkovićem, a KRIK je ranije objavio i da je pripadnik ove grupe 2017. čak obezbeđivao i inauguraciju predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Pročitajte više o ovom slučaju

Comments are closed.