Naser Keljmendi pušten da se brani sa slobode

Naser Keljmendi pušten da se brani sa slobode

Osnovni sud u Prištini odlučio je da Nasera Keljmendija, optuženog za ubistvo Ramiza Delalića Ćele i organizovani kriminal, pusti da se brani sa slobode.

Piše: Nataša Marković

Keljmendi je u obavezi da se odaziva na svako ročište, ali mu je dozvoljeno da napušta Kosovo.

„Specijalno tužilaštvo izgubilo je bitku u vezi sa merom pritvora Nasera Keljmendija. Odluka Osnovnog suda o oslobađanju je konačna i ne može se uložiti žalba“, rekao je Keljmendijev advokat Besnik Beriša za Radio Slobodna Evropa.

Keljmendi, koji se nalazio na „crnoj listi“ američkog Stejt departmenta kao jedan od najvećih narko-bosova, uhapšen je na Kosovu u maju 2013. godine po Interpolovoj poternici. Poternicu je za njim raspisala Bosna i Hercegovina posle akcije „Lutka“, usmerene na razbijanje više organizovanih kriminalnih grupa.

Optužbe

Specijalno tužilaštvo Kosova je jula 2014. godine optužilo Keljmendija za organizovani kriminal, teško ubistvo i kupovinu, posedovanje i rasturanje raznih vrsta narkotika.

U optužnici se navodi da je Keljmendi između 2000. i 2012. godine zaradio milione evra prebacujući heroin, ekstazi, spid i druge droge „balkanskom rutom“ koja povezuje Avganistan, Tursku i Evropsku uniju.

Suđenje je počelo 2015. godine, kada je Keljmendi izjavio da se ne oseća krivim ni po jednoj tački optužnice.

O njegovim narko-operacijama tužilaštvu su pričali brojni svedoci, među kojima i jedan diler iz Beograda čiji identitet tužilaštvo nije otkrilo. On je, između ostalog, ispričao da je Keljmendijev uspon počeo „pošto je zemunski klan razbijen nakon atentata na premijera Zorana Đinđića 2003. godine“. Sa odvajanjem Crne Gore od Srbije 2006. godine, Keljmendi je dobio monopol nad trgovinom drogom i cigaretama, ispričao je svedok.

Osim narko-biznisa u optužnici je opisano i organizovanje ubistva vođe suparničkog klana i poznatog sarajevskog kriminalca Ramiza Delalića Ćele 2007. godine u Sarajevu.

Tužilaštvo navodi da je Keljmendi za ovo ubistvo organizovao kriminalnu grupu kojoj je pripadao i Fahrudin Radončić, bosanski medijski mogul i bivši ministar sigurnosti BiH. Radončić nije optužen, a negirao je navode kosovskog tužilaštva da je povezan sa slučajem.

Prema navodima tužilaštva, Delalićevo ubistvo bilo je planirano mesecima. Kako je novinarima sarajevskog Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) ispričala jedna od svedokinja, nakon nekoliko propalih pokušaja, Ljubiša Buha Čume povezao je Keljmendijevu grupu sa pripadnicima takozvane „šabačke grupe“ – kriminalne organizacije koja se bavila ubistvima, iznudom, proizvodnjom i švercom droge. Članovi ove grupe su krajem 2015. u Beogradu osuđeni na ukupno 30 godina zatvora.

Prema navodima optužnice, „šabačka grupa“ predvođena Milanom Ostojićem Sandokanom prihvatila je posao.

U optužnici piše da je nekoliko svedoka navelo da je Buha za Keljmendijev račun unajmio trojicu da ubiju Delalića, ali i da je Ostojić bio uključen u sastavljanje odreda za egzekuciju. Ostojić je negirao ove navode i rekao da je izvršilac bio drugi član grupe.

Kriminalne veze

CIN je još 2009. godine istraživao poslove i kriminalne veze Keljmendija koji je još kao devetnaestogodišnjak osuđen zbog pokušaja ubistva.

U periodu od 2005. do 2009. godine protiv njega i njegovih sinova podneto je 13 krivičnih prijava u sarajevskom kantonu. Među njima su bile prijave za ubistvo, pokušaj ubistva i nasilničko ponašanje. Keljmendiju, međutim, za ova dela nikada nije suđeno u BiH.

Prema prezentaciji bosanske agencije za istrage i zaštitu (SIPA) iz 2008. godine pod nazivom „Zločinačka organizacija Naser Keljmendi“, Keljmendi se nalazio na čelu jedne od najbolje organizovanih kriminalnih grupa u regionu koja je umešana u krijumčarenje droge i cigareta, trgovinu ljudima i pranje novca.

U prezentaciji se navodi i da se Keljmendi do 80-ih godina na Kosovu bavio švercom tekstila i zlata, kasnije nafte, cigareta i narkotika, dok se početkom rata na Kosovu bavio krijumčarenjem oružja.

Prema podacima Interpola Keljmendi je 2003. bio i pod istragom zbog bombaškog napada i podmetanja požara.

Comments are closed.