Napredovale sudije iz slučajeva Šarić i Mišković

Napredovale sudije iz slučajeva Šarić i Mišković

Po novom godišnjem rasporedu Višeg suda u Beogradu Siniša Petrović, predsednik veća koje sudi narko-bosu Darku Šariću, postavljen je za predsednika Posebnog odeljenja za organizovani kriminal. Maja Ilić, koja sudi biznismenu Miroslavu Miškoviću, postala je njegova zamenica.

Piše: Bojana Pavlović

Predsednik Višeg suda Aleksandar Stepanović

Predsednik Višeg suda u Beogradu Aleksandar Stepanović prošle nedelje doneo je novi raspored sudija u tom sudu.

Njime je sudiju Aleksandra Trešnjeva, koji je sudio u velikim slučajevima poput postupaka protiv narko-bosa Darka Šarića i pobune JSO, premestio iz odeljenja za organizovani kriminal.

Na mesto Trešnjeva doći će Stepanovićeva zamenica sudija Svetlana Aleksić koja sudi žandarmima za napad na brata predsedika Srbije Aleksandra Vučića.

Pre dve godine Stepanović je na isti način smenio i sudiju Vladimira Vučinića, pa je od početnog veća koje je osudilo Šarića na maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora za šverc kokaina ostao samo predsednik veća Siniša Petrović.

Petrović je novim godišnjim rasporedom napredovao i postao predsednik odeljenja za organizovani kriminal. On je do 2010. godine radio u Okružnom sudu u Novom Pazaru, a potom je premešten u posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu.

Za Petrovićevu zamenicu postavljena je sudija Maja Ilić javnosti poznata po tome što sudi biznismenu Miroslavu Miškoviću.

Presude Šariću i Miškoviću

Sudijama koje je unapredio predsednik suda, Apelacioni sud ukinuo je presude u napoznatijim slučajevima koje su vodili.

Petrović je kao glavni sudija u Šarićevom slučaju pisao presudu kojom je Šarić u julu 2015. osuđen na 20 godina zatvora. Ovu presudu je oborio Apelacioni sud – jedan od razloga bio je i taj što nije jasno napisana ni obrazložena.

Apelacioni sud naveo je da Petrović u presudi nije objasnio na osnovu kojih dokaza je donosio zaključke, niti opisao šta je koji od okrivljenih konkretno radio.

Presuda je ukinuta i naloženo je ponovno suđenje. Iako je bilo najavljeno da će postupak kraće trajati, pojedini dokazi se ponovo pregledaju, što ga je drastično usporilo. Osim toga, suđenje je otkako je u septembru prošle godine počelo ispočetka, odloženo 20 puta.

Petrović bi kao predsednik veća mogao da speči strategiju odbrane usmerenu na odugovlačenje postupka. Sudija bi advokate mogao da novčano kazni, da razdvoji postupak za okrivljenog čiji se advokat nije pojavio ili da odredi branioca po službenoj dužnosti – što Petrović nijednom nije uradio.

Maja Ilić je oslobodila Miškovića optužbi za malverzacije o putarskim preduzećima koje su bili glavni deo optužnice u nedostatku dokaza, a osudila ga samo za utaju poreza.

Osuđujući deo presude ukinuo je Apelacioni sud pošto je utvrdio da je sudija Ilić prekršila Ustav jer se obratila Ministarstvu finansija i Narodnoj skupštini za mišljenje da li Mišković treba da plati porez. Time je, naveo je ovaj sud, prekršila načelo podele vlasti i nezavisnost sudske vlasti.

Pročitajte zašto je ukinuta presuda Šariću

Comments are closed.