Napredovala sudija koja je starateljstvo nad decom dodelila Siniši Malom

Napredovala sudija koja je starateljstvo nad decom dodelila Siniši Malom

Siniša Mali (foto: Ministarstvo finansija)

Sudija Lidija Alagić, koju je više žena optužilo da je u brakorazvodnim parnicama u kojima je sudila starateljstvo nad decom na nezakonit način dodeljivala očevima, napredovala je i postavljena je za sudiju Višeg suda u Beogradu.

Piše: Bojana Pavlović

Alagić je radila u Prvom osnovnom sudu, a za sudiju Višeg suda u Beogradu izabrana je na sednici Visokog saveta sudstva 19. aprila.

Za nju je javnost prvi put čula pre tri godine kada ju je više žena, među njima i Marija Mali, supruga tadašnjeg gradonačelnika Beograda, a sadašnjeg ministra finansija Siniše Malog, optužilo da je na nezakonit način u brakorazvodnim parnicama starateljstvo nad decom dodelila očevima.

Očeve je, kako su isticale, zastupao isti advokat, veštačenja su obavljali isti veštaci, a odluke donosile iste sudije – u tri od sedam slučajeva upravo Lidija Alagić.  

Prema njihovim rečima, Alagić prilikom odlučivanja nije uvažavala mišljenja centara za socijalni rad, niti njihove tvrdnje da su trpele nasilje od muževa.

Obraćale su se brojnim institucijama i medijima, a u januaru prošle godine podnele su i pritužbu Agenciji za borbu protiv korupcije u kojoj su tražile da se ispitaju sumnje na korupciju u pravosuđu, o čemu je pisao BIRN.  

Marija Mali uspela je u međuvremenu da izdejstvuje zajedničko starateljstvo nad decom i to posle jakog pritiska koji je izvršila u javnosti.

Ona je u intervjuu za KRIK u februaru 2017. rekla da je starateljstvo nad decom jedini razlog zbog kog je odlučila da javno govori o bivšem suprugu i njegovim poslovima.

„Izgubila sam starateljstvo nad troje dece na najbrutalniji način. Obraćala sam se mnogima. Nigde nisam naišla ni na kakvu pomoć, zaštitu, savet“.

Suprug joj je upućivao brojne pretnje, tvrdeći da nema šanse da dobije starateljstvo uz reči „Sudija je moja“.

Tokom brakorazvodne parnice, Siniša Mali rekao je da školovanje za njihovo troje koje iznosi 60.000 evra plaćaju njegovi prijatelji iz inostranstva. Sudija Alagić sprečila je advokata da pita ko su ti prijatelji ocenjujući to kao „irelevantno“. Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula je zbog toga postupak protiv Malog koji i dalje traje.

Pročitajte intervju sa Marijom Mali

1 Comment

  1. nele kaže:

    Vidim naslov, Kriminalno ubistvo u Podgorici, pa mislim, da li je ovo pleonazam!? Svako ubistvo je kriminalno, barem kako ja to shvatam! Ne postoji dobrovoljno, humano (ne računam eutanaziju), lepo ubistvo!