Nakon otkrića KRIK-a, Agencija proverava imovinu sudije Savića

Nakon otkrića KRIK-a, Agencija proverava imovinu sudije Savića

Sudija Savić ulazi u zgradu suda (foto: KRIK)

Nakon otkrića KRIK-a da je sudija Apelacionog suda u Beogradu Zoran Savić investirao u izgradnju 13 apartmana na Kopaoniku i da sa suprugom poseduje nekretnine vredne više od 1,2 miliona evra koje znatno premašuju njihova zvanična primanja, Agencija za sprečavanje korupcije pokrenula je vanrednu proveru njegove imovine, saznaje KRIK.

Piše: Dragana Pećo

U odgovoru na pitanja novinara KRIK-a, Agencija je navela da do sada nije proveravala izveštaje o imovini i prihodima sudije Savića. Ipak, kako kažu, 12. novembra pokrenula je vanrednu proveru koju pokreće po službenoj dužnosti kada postoje podaci koji ukazuju na razliku u prijavljenom i realnom stanju imovine i prihoda. 

Ova provera usledila je nakon otkrića KRIK-a da je sudija finansirao gradnju apartmana u strogom centru Kopaonika sa građevinskim biznismenom Zoranom Kocićem. Njih dvojica su izgradili vilu „Pahulja“ sa ukupno 13 apartmana koje su ravnopravno podelili. 

Vila „Pahulja“ na Kopaoniku (foto: S. Dojčinović/KRIK)

Vila, prema proceni agencije za nekretnine koju je angažovao KRIK, vredi više od milion evra. Sudija Savić je jedan apartman zadržao i vodi se na njegovo ime, a ostale je prodao za ukupno više od pola miliona evra. Nije poznato koje je poreklo novca koji je sudija uložio u izgradnju „Pahulje“.

Osim apartmana na Kopaoniku, kako je KRIK ranije otkrio, Savić sa suprugom Snežanom Savić-Sabljić, koja je takođe sudija, poseduje još vrednih nekretnina. 

Kupili su dva stana u istoj zgradi u centru Beograda pre nego što je sudija počeo gradnju apartmana na poznatoj planini. Sudija ima još jedan stan u centru Beograda, a njegova supruga vikendicu kod Avale. 

Kako je pokazalo istraživanje KRIK-a, nekretnine koje poseduje ovaj bračni par znatno premašuju njihova primanja – da bi ih stekli od sudijske plate morali su da štede duže od 25 godina.

Gde je sudio Savić

Savić, sada sudija Apelacionog suda u Beogradu, tokom dugogodišnje karijere odlučivao je u nekim od najznačajnijih sudskih postupaka u zemlji.

Jedna od najspornijih njegovih odluka jeste kada je veće čiji je bio predsednik nezakonito oslobodilo kontroverznog biznismena Stanka Subotića optužbi za šverc cigareta devedesetih, utvrdio je Vrhovni kasacioni sud. 

Sudija Savić je takođe sudio u postupku za ubistvo premijera Zorana Đinđića – bio je član veća koje je potvrdilo osuđujuću presudu pripadnicima zemunskog klana i među sudijama koje su ukinule oslobađajuću presudu Željku Maksimoviću Maki i saradnicima za ubistvo policijskog generala Boška Buhe 2002. godine. 

Savić je predsedavao veću koje je oborilo osuđujuću presudu bivšem ministru životne sredine Oliveru Duliću, kao i u onom koje je ukinulo presudu bivšem direktoru Železnica Srbije Milanku Šarančiću kojom je bio osuđen na pet godina zatvora. 

Sudija Savić ranije nije želeo da govori za KRIK. 

Više o imovini sudije Savića i apartmanima na Kopaoniku pročitajte ovde

Comments are closed.