Nakon godinu dana odlaganja počelo suđenje u slučaju „Asomacum“

Nakon godinu dana odlaganja počelo suđenje u slučaju „Asomacum“

Sudnica (foto: KRIK)

Nakon više od godinu dana odlaganja danas je u Višem sudu u Beogradu počelo suđenje Dragoslavu Joksimoviću i drugim optuženima da su na osnovu falsifikovanih ličnih karti osnivali firme za koje su lažno prikazivali da posluju kako bi dobili povraćaj poreza u iznosu od oko 29 miliona dinara. Jedna od tih firmi je i „Asomacum“ koja je osnovana na ime Andreja Vučića, brata predsednika Srbije.

Piše: Jelena Radivojević

Posle više od godinu dana od zakazanog početka suđenja i pet odloženih ročišta sudija Vesna Božović Milošević održala je pripremno ročište u slučaju „Asomacum“.

Suđenje je održano bez prisustva novinara, jer je u pitanju pripremno ročište koje je po zakonu zatvoreno za javnost, tako da nije poznato kako su se optuženi izjasnili o optužbama.

U ovom postupku optuženo je 18 ljudi za prevaru, pranje novca i zloupotrebu položaja. Na teret im se stavlja da su od jula 2009. do avgusta 2010. na osnovu falsifikovanih ličnih karti osnivali firme, lažno prikazivali da one posluju i tako obmanuli zaposlene u Poreskoj upravi da im isplate povraćaj poreza u iznosu od oko 29 miliona dinara. Novac su potom prebacivali na račune domaćih, ali i niza kineskih firmi.

Jedna od firmi, „Asomacum“, osnovana je na ime Andreja Vučića, brata predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Iako se u optužnici navodi da su firme osnivane lažnim ličnim kartama, nikome se na teret ne stavlja falsifikovanje dokumenata. Advokat Dragoslav Otašević ranije je objasnio za BIRN da nema optužbi za falsifikovanje jer je tokom istrage grafološkim veštačenjem utvrđeno da potpisi na falsifikovanim dokumentima nisu potpisi optuženih.

„Sve su veštačili sem jednog koji nije pozvan ni kao svedok u postupku, niti je predloženo njegovo ispitivanje“, rekao je Otašević za BIRN, ali nije želeo da kaže o kome se radi dodavši da „ne može da se seti“.

Falsifikovana lična karta

O firmi predsednikovog brata javnost je prvi put sazanala kada je u oktobru 2014. govorio o tome u Narodnoj skupštini poslanik Nove stranke Zoran Živković.

Andrej Vučić je istog meseca podneo tužbu Privrednom sudu da je neko koristeći njegov identitet osnovao ovu firmu i zahtevao ništavost odluke o osnivanju kompanije.

U tužbi je navedeno da su njegova dokumenta i potpis falsifikovani, a na suđenju je rekao da „smatra da je u pitanju politička ujdurma kako bi se nanela šteta njegovom bratu“.

Nakon grafološkog veštačenja i saslušanja Andreja Vučića sud je odluku o osnivanju firme proglasio ništavnom, potvrdivši time da su lična karta i potpis falsifikovani.

Pogledajte dokumenta iz slučaja „Asomacum“ pred Privrednim sudom

Comments are closed.