Najveće suđenje u zemlji otkazano zbog parnice

Najveće suđenje u zemlji otkazano zbog parnice

Darko Šarić u sudnici Višeg suda u Beogradu

Sudsko veće sa sudijom Sinišom Petrovićem na čelu otkazalo je današnje suđenje narko-bosu Darku Šariću jer jedan od njegovih advokata ima zakazanu parnicu – u kojoj je Šarić tužio svedoka saradnika. Tužilac Saša Ivanić usprotivio se ovakvoj odluci rekavši da nikada nije čuo da parnični postupak ima prioritet u odnosu na krivični.

Piše: Nataša Marković

Zbog čestih odlaganja suđenje Šariću za šverc više od pet tona kokaina, jedan od najbitnijih postupaka u zemlji, i dalje nije blizu kraja. Sudsko veće toleriše različite izgovore advokata za odugovlačenje postupka, i suđenje odlaže i zbog neuobičajenih razloga.

Tako, na početku jučerašnjeg ročišta Šarićev advokat Dejan Lazarević rekao je da se zbog parnice neće pojaviti na suđenju koje je zakazano za danas. U parnici zastupa Šarića koji je tužio Nebojšu Joksovića, svedoka saradnika u postupku za šverc droge koji je tužilaštvu posvedočio da je Šarić vođa narko-klana.

„To je ročište koje se odnosi na 4,5 miliona evra koje Joksović nije vratio Šariću. Sutra se sigurno neću pojaviti. Kaznite me, slobodno“, rekao je Lazarević dodajući da će zbog njegovog nedolaska suđenje svakako biti odloženo.

Stavu advokata Lazarevića pridružio se i Radoslav Baćović, takođe Šarićev branilac. „Ovde se radi o svedoku saradniku, i to se odnosi i na ovaj predmet i sudu je u interesu da se utvrdi o čemu je reč“, rekao je.

Zahtevima advokata usprotivio se tužilac Saša Ivanić istakavši da prvi put od kada je tužilac čuje da se traži ovako nešto.

„Ako je ovo hitan predmet, u kome je optuženi u pritvoru, kako parnični postupak ima prioritet u odnosu na krivični. To nikad nisam čuo“, rekao je Ivanić

Predsedavajući sudskog veća Siniša Petrović negodovao je jer Lazarević svoje nepojavljivanje najavljuje dan pre unapred zakazanog ročišta, ali mu je ipak izašao u susret.

„Prihvatamo ovo. Kao izuzetak. Svaki naredni put ovo će biti opstrukcija suđenja“, saopštio je Petrović odluku sudskog veća koje osim njega čine sudije Dragomir Gerasimović i Aleksandar Trešnjev.

Advokati i odlaganja

Odbrana se zalagala i da se jučerašnje suđenje odloži zbog promene advokata jednog od optuženih, ali je sudsko veće ipak donelo odluku o razdvajanju postupka, čime je izbegnuto odlaganje.

Današnje ročište je 16. koje je odloženo od početka godine, dok je održano svega devet.

Razlozi za odlaganje bili su zdravstveno stanje nekih optuženih, ali i zahtevi za izuzeće tužioca i predsednika veća.

Do sada je najveći broj suđenja odložen zbog nepojavljivanja advokata Dejana Lazarevića. Pre letnje pauze, u julu, odloženo je svih šest zakazanih ročišta zbog njegovih zdravstvenih problema. Prošlog meseca on je odbio da zameni kolegu koji nije došao na suđenje iako je jedini za to imao punomoćje, zbog čega su sudije odložile ročište. Šarićeva odbrana bila je uvek prisutna jer ga brani nekoliko advokata, ali pojedinim optuženima Lazarević je jedini branilac i ne žele da ih zastupa neko drugi.

Podsetimo, Šariću i njegovoj grupi za šverc kokaina sudi se već sedam godina.

Suđenje je počelo ispočetka u septembru prošle godine, nakon što je Apelacioni sud ukinuo prvostepenu presudu kojom je Šarić kao organizator grupe osuđen na 20 godina zatvora.

Iako je najavljeno da će ponovljeno suđenje teći ubrzano, ono upravo zbog odlaganja nije mnogo odmaklo.

Pročitajte sve vesti sa suđenja za šverc kokaina.

1 Comment

  1. Boris kaže:

    Ne sude onima koji kradu i iznose novac iz zemlje nego sude onima koji ga donose u zemlju.
    Sudimu se zato jer je usao u posao americkoj cia oni drze monopol zato su i otisli cak u
    Avganistan.