Najpopularnije KRIK-ove priče u 2019: Andrej i Zvonko, Lončar, jahta, „audi“, hoteli i vile

Najpopularnije KRIK-ove priče u 2019: Andrej i Zvonko, Lončar, jahta, „audi“, hoteli i vile

Ilustracija/KRIK

U prethodnoj godini najveću pažnju čitalaca KRIK-a privukla je priča u kojoj su objavljene fotografije Andreja Vučića i Zvonka Veselinovića dok sede u restoranu na Kopaoniku, zatim intervju sa bivšim načelnikom kriminalističke policije Rodoljubom Milovićem, kao i priča o tajnom sastanku na jahti Bedžeta Pacolija i Milana Radoičića. Popularne su bile i priče o „audiju“ koji je brat Siniše Malog dobio od kompanije „Milenijum tim“, kumu predsednika Srbije Nikoli Petroviću koji je postao vlasnik dve nove luksuzne vile i o SNS biznismenima koji su kupili hotele u Vrnjačkoj Banji i kojima je država dala subvencije. U nastavku podsećamo na najznačajnija KRIK-ova otkrića u prošloj godini. Podržite KRIK donacijama kako biste pomogli da i ove godine nastavimo da istražujemo! 

Piše: Bojana Jovanović

Fotografije Andreja Vučića i Zvonka Veselinovića

O bliskosti Andreja Vučića, brata predsednika Srbije, i Zvonka Veselinovića, kriminalca s Kosova, godinama se spekulisalo, a ti navodi prvi put su potvrđeni njihovim zajedničkim fotografijama koje su objavili novinari KRIK-a. Njih dvojica fotografisani su u restoranu „Salaš 137“ na Kopaoniku 2015. godine dok ćaskaju, smeju se i piju. 

Nakon ovoga, BIRN je objavio „selfi“ koji je Veselinović uslikao sa Andrejem Vučićem tokom predizborne kampanje SNS-a 2014. u prostorijama reklamne agencije „Inviktus medija“.

Veselinovića su policija i bezbednosna služba BIA označile kao vođu grupe koja se bavi švercom droge, oružja i nafte, zelenašenjem i pranjem novca. Bio je više puta optužen za različita krivična dela, ali je većina optužbi pala na sudu. Kosovska policija sumnjiči ga i za umešanost u ubistvo političara Olivera Ivanovića. 

Predsednikov brat, pak, ima aktivnu ulogu u vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci i uticaj na politički život u Srbiji. Njegovu moć najbolje je opisao ministar finansija Siniša Mali koji je u intervjuu za hrvatski nedeljnik „Globus“ 2014. godine rekao da je Andrej „siva eminencija“ svog brata Aleksandra u SNS-u.

Komentarišući objavljene fotografije Aleksandar Vučić kazao je da ne zna šta je to njegov brat loše učinio jer se u više navrata sreo sa Veselinovićem, ali nije otkrio zbog čega su se oni sastajali. 

„Moj brat se možda susreo sa njim dva ili tri puta. Nije ga video od 2015. I šta je sada problem?“, rekao je Vučić i dodao da i on ima fotografije sa Veselinovićem.

Vučić i Veselinović u restoranu „Salaš 137“ na Kopaoniku

Vile na Dedinju

Nikola Petrović, Vučićev kum i bivši direktor državnog preduzeća „Elektromreže Srbije“, i njegova supruga postali su vlasnici dve vile nakon što je on prestao da bude na funkciji. KRIK je otkrio ove dve luksuzne vile u prestižnim beogradskim naseljima – jednu su izgradili na Dedinju, a drugu kupili na Košutnjaku. Ove nekretnine sa zemljištem vrede najmanje četiri miliona evra, tvrde procenitelji. Nije poznato od kog novca su se Petrovići „ponovili“. Nijednoj državnoj instituciji nije bilo zanimljivo da ispita ovaj slučaj.

Kako je Popović uništio „Minel“

KRIK je otkrio i da tužilaštvo gotovo osam godina izbegava da ispita slučaj propale privatizacije fabrike „Minel Transformatori“ koju je 2008. privatizovao aktuelni ministar bez portfelja Nenad Popović. On je u vreme kupovine firme bio narodni poslanik, a dokumentacija koju je prikupio KRIK pokazala je da je godinama kršio ugovor o privatizaciji i ovu fabriku doveo u stečaj.

Naime, iako je ugovorom koji je sklopio sa Agencijom za privatizaciju bio obavezan da investira sedam miliona evra u proizvodnju, Popović ne samo da to nije učinio, već je firmu i zadužio. Nije uplaćivao doprinose radnicima, niti isplaćivao dividende malim akcionarima, pokazuje dokumentacija. Kada su računi firme blokirani, Popović je izašao iz vlasništva.

Nezadovoljni radnici propale fabrike slali su dopise Agenciji za borbu protiv korupcije optužujući Popovića za zloupotrebe u privatizaciji. Ova institucija prosledila je krivičnu prijavu tužilaštvu i godinama je vršila pritisak na tužilaštva da ispitaju slučaj, ali bez uspeha. Istraga još nije otvorena. 

Popović nije pristao na intervju sa novinarima KRIK-a. U vreme objavljivanja ove priče u toku su bila četiri sudska postupka protiv novinara KRIK-a po njegovim tužbama. Ministar je tužio novinare jer su u okviru međunarodnog novinarskog projekta „Rajski papiri“ objavili priču o njegovim poslovima u ofšor zonama, otkrili da plaća porez u Švajcarskoj i da je njegovo bogatstvo procenjeno na više od 100 miliona dolara. Popović je izgubio jedan slučaj, a u ostala tri je povukao tužbe.

Problemi u policijskoj jedinici za zaštitu svedoka

Službene beleške policajaca iz jedinice koja je zadužena za zaštitu svedoka saradnika, a do kojih je došao KRIK, otkrile su kršenja pravila i zakona u ovoj jedinici. Pripadnici ovog policijskog odeljenja prijavili su svoje šefove Sektoru unutrašnje kontrole. Policajci tvrde da njihovi nadređeni nekim svedocima dozvoljavaju da se viđaju sa kriminalcima, dok druge nemarom dovode u opasnost, kao i da cenzurišu problematične podatke iz zvaničnih dokumenata i internih izveštaja. Tako, tvrde policajci, svedok saradnik Dejan Milenković Bagzi, bivši pripadnik zemunskog klana, ima povlašćen položaj i održava veze sa kriminalcima. Sa druge strane, šefovi ove jedinice su slepi na ugrožavanje bezbednosti ključnog svedoka u slučaju protiv narko-bosa Darka Šarića, Nebojše Joksovića, piše u beleškama.

Policajci u dokumentima tvrde i da su njihovi šefovi uveli mehanizam cenzure, te da sve problematične informacije brišu iz zvaničnih izveštaja, kao i da vrše pritisak na njih zbog prijava unutrašnjoj kontroli.

Odmah po objavljivanju teksta, međutim, oglasio se načelnik unutrašnje kontrole i u pisanom saopštenju novinare KRIK-a optužio za senzacionalizam, ne negirajući ništa od onoga što je KRIK objavio.

Milović o vezama ministra Lončara i narko-grupe Darka Šarića

Bivši načelnik Uprave kriminalističke policije Rodoljub Milović odlučio je da javno progovori, u intervjuu koji je dao KRIK-u i NIN-u, o kriminalu u policiji i vlasti. On je istakao da u vrhu vlade ima saradnika zemunskog klana, ozloglašene kriminalne grupe odgovorne za ubistvo premijera Zorana Đinđića, a da je jedan od njih upravo ministar zdravlja Zlatibor Lončar. Milović je otkrio da je Lončar vršio pritisak na svedoka sa suđenja „zemuncima“ Zorana Vukojevića Vuka, koji je kasnije ubijen, da „promeni stranu“ i odustane od svedočenja. Na sličan način je, prema Milovićevim rečima, deceniju kasnije vršen pritisak na prvog srpskog svedoka saradnika Ljubišu Buhu Čumeta, koji je zatim i uhapšen.

Milović je otkrio i Lončareve veze sa narko-kartelom Darka Šarića. Ispričao je da je Lončareva supruga, advokatica Vesna Lončar, u ime Dragana Dudića, jednog od glavnih Šarićevih saradnika, kontaktirala policiju i zatražila sastanak. Na taj sastanak Dudića je, kako tvrdi Milović, dovezao Lončarev kum, inače zaposlen u BIA.

Kao osobu blisku zemunskom klanu, Milović je naveo i Vojislava Šešelja, lidera Srpske radikalne stranke, koji iz opozicije podržava Aleksandra Vučića. Kako je ispričao, policajci su imali informacije da je šef zemunaca Dušan Spasojević u više navrata Šešelju slao po 200-300 hiljada evra za stranku. Milović je kazao i da je policija sumnjala da je Šešelj umešan u ubistvo premijera Đinđića i protiv njega zbog toga podnela krivičnu prijavu, ali da ga tužilaštvo, međutim, nije optužilo. Više pročitajte u intervjuu. 

Nakon objavljivanja intervjua novinari KRIK-a nekoliko puta su pokušali da od Lončara dobiju objašnjenje njegovih veza sa kriminalcima, ali je on, umesto da odgovori na pitanja, napao novinare da rade po nalogu iz Sarajeva.

KRIK je, podsetimo, objavio više priča o vezama Lončara sa zemunskom grupom. O njemu su govorili zaštićeni svedoci na suđenju za ubistvo bivšeg premijera Zorana Đinđića, dovodeći ga u vezu sa jednim ubistvom. KRIK je objavio ugovor o stanu koji je Lončar kupio upravo da „zemunaca“, ali i lekarska uverenja koja je Lončar izdavao kriminalcu kojima je on odlagao suđenja.

Rodoljub Milović (foto: KRIK)

Brat Siniše Malog u audiju „Milenijum tima“

KRIK je otkrio i poklone koje je brat ministra finansija dobio od biznismena Ivana Bošnjaka i Stojana Vujka, odnosno njihove čuvene firme „Milenijum tim“.

Predrag Mali, brat Siniše Malog, godinama vozi „audi“ koji je najpre bio u vlasništvu „Milenijum tima“, a zatim preregistrovan na drugu Bošnjakovu i Vujkovu kompaniju „KBV datakom“. Sem automobila, biznismeni su mu ustupili i stan u kojem je stanovala njegova devojka. Novinari KRIK-a su pre objavljivanja priče, u junu prošle godine, videli Predraga Malog u ovom „audiju“, a on nije želeo da komentariše otkud to da godinama vozi ovaj automobil.

Firme Bošnjaka i Vujka, sa druge strane, u poslednjih nekoliko godina sve uspešnije posluju, uglavnom zahvaljujući milionskim poslovima koje dobijaju od države. Tako je „Milenijum tim“ angažovan na jednom od najpoznatijih građevinskih projekata u državi – „Beogradu na vodi“, za čiju je izgradnju zaslužan upravo Siniša Mali koji je sa partnerima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata dogovorio projekat. Kompanija je radila gasifikaciju opština Smederevo i Grocka, poslove ukupno vredne oko 60 miliona evra, a dobila je i posao izgradnje stanove za pripadnike službi bezbednosti u Nišu i Vranju za 15 miliona evra. 

Stručnjaci sa kojima su novinari KRIK-a analizirali ovaj slučaj upozorili su da postoji velika sumnja da je u pitanju korupcija i istakli da bi više institucija moralo da reaguje. To se, međutim, nije desilo nakon objavljivanja priče. Jedino je Agencija za borbu protiv korupcije, pošto su joj novinari KRIK-a poslali pitanja, ispitivala ovaj odnos, ali aljkavo i nepotpuno – proveravala je samo period dok je Mali ministar finansija, ali ne i šta je radio dok je bio gradonačelnik Beograda – upravo u tom periodu „Milenijum tim“ je sklapao milionske poslove sa Gradom Beogradom. Utvrdila je da nema osnova da pokrene postupak.

Umesto institucija, oglasio se provladin tabloid „Srpski telegraf“ koji je započeo medijsku hajku na novinare KRIK-a lažno ih optužujući da su pratili bebu i suprugu Predraga Malog. Ovaj medijski napad je otišao toliko daleko da je tabloid objavio snimke sigurnosnih kamera tvrdeći da se na njima nalazi novinar KRIK-a – što je potpuna neistina. Vrlo brzo je reagovale policija koja je nudila novčanu nagradu građanima ukoliko im pomognu da saznaju ko je osoba sa snimka. Muškarca su identifikovali, a „Srpski telegraf“ objavio je da je reč o Englezu koji ima prebivalište u Beogradu i preneo šta je sve osoba ispričala na saslušanju u tužilaštvu – između ostalog i da se nije predstavljala kao novinar KRIK-a. 

SNS biznismeni kupuju hotele po Vrnjačkoj Banji 

Dva poznata hotela u Vrnjačkoj Banji – „Tonanti“ i „Fontanu“ – ispod cene kupili su biznismeni koji su bliski vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci (SNS). 

„Tonanti“ je po ceni duplo manjoj od procenjene 2015. godine kupila firma čiji je suvlasnik Aleksandar Papić, blizak ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću. Nedugo nakon kupovine, hotel je prodat, ali je ostao u rukama čoveka povezanog sa naprednjacima – Darka Đurovića, sinovca nekadašnjeg direktora „Koridora“ i funkcionera SNS-a, Dmitra Đurovića, otkrio je KRIK. 

Sličnu sudbinu doživela je i „Fontana“. Po ceni dva puta nižoj od procenjene, ovaj hotel kupila je firma Dragoljuba Zbiljića, biznismena bliskog SNS-u. Hotel je nakon toga prebacio na kompaniju u vlasništvu poslanika SNS-a u Skupštini Vojvodine, Milana Vlaisavljevića. 

KRIK je otkrio da su krajem 2018. i početkom 2019. godine vlasnici hotela dobili od države ukupno 2,5 miliona evra pomoći za njihovu rekonstrukciju. 

Da bi ovo bilo moguće, Vlada je promenila Uredbu o uslovima i načinu privlačenja direktnih investicija i tako omogućila da subvencije dobiju i oni koji rekonstruišu hotele u banjama.

Premijerka Ana Brnabić, upitana da prokomentariše što su biznismeni bliski SNS-u dobili subvencije, nedavno je rekla da je „apsolutno nebitno“ ko su vlasnici hotela.   

Pacoli i Radoičić na jahti

U oktobru prošle godine KRIK je objavio fotografiju koja prikazuje tajni susret na jahti u leto 2017. godine kosovskog biznismena i lobiste Bedžeta Pacolija i kriminalca i predstavnika Srpske Liste Milana Radoičića koji je osumnjičen za umešanost u ubistvo političara sa Kosova Olivera Ivanovića. 

U vreme kada se sastanak odigrao na Kosovu su tek okončani parlamentarni izbori i nijedna partija nije ostvarila većinu potrebnu za sastav vlade. Na jahti se pregovaralo o budućoj vladi. Ubrzo nakon ovog susreta, Pacoli je napustio svoje dotadašnje političke saveznike i pridružio se PAN koaliciji, poznatoj i kao „ratno krilo“. Ovo je omogućilo Ramušu Haradinaju, koji je u Srbiji osumnjičen za ratne zločine, da sastavi vladu.

Pacoli je dobio mesto ministra spoljnih poslova, a članovi Srpske liste tri ministarstva.

Milan Radoičić je kum i desna ruka Zvonka Veselinovića, čoveka koga izveštaji policije i obaveštajnih službi opisuju kao najozbiljnijeg srpskog kriminalca sa Kosova.

„Dobićeš od mene najbolji telefon, brate moj“

KRIK je godinu završio pričom u kojoj je objavio transkripte prisluškivanih telefonskih razgovora Branka Lazarevića, bivšeg šefa kabineta ministra policije Ivice Dačića i Rodoljuba Radulovića, prijatelja i bliskog saradnika vođe narko-klana Darka Šarića. Ovi razgovori otkrili su da je Radulović tražio Lazareviću da proveri u policiji da li se vodi istraga protiv njegovog prijatelja, da mu je Lazarević obećao da će to uraditi, ali i da mu je činio slične usluge i ranije. „Videću to ponovo“, kaže Lazarević u telefonskom razgovoru. 

Nadimci kojima se oslovljavaju ukazuju na to da su bliski. Tako, Lazarević oslavljava Radulovića prisno sa tri nadimka – Mišo, Miško i Mićko, a narko-bos njega sa druže, brate moj i Bane. Transkripti pokazuju i da je Lazarević kod narko-dilera insistirao da mu nabavi „Blekberi“ telefon. 

Iako je tužilaštvo smatralo da su ovi razgovori ključni dokazi da je Lazarević odavao službene tajne i kriminalcima dostavljao informacije o tome da policija vodi istragu protiv njih, sudija Danko Laušević izbacio ih je iz postupka. Oni su potom zapečaćeni, ali je KRIK, međutim, došao do sudskog dokumenta u kome su citirani transkripti razgovora i objavio ih.

Lazarević je pravosnažno oslobođen. Tokom suđenja rekao da je postupak protiv njega „bruka srpske policije i tužilaštva“ i rekao da nije dostavljao poverljive podatke kriminalcima. 

KRIK je ranije, podsetimo, objavio i video-snimke sastanaka Lazarevića i Radulovića, ali i Dačića i Radulovića. Tadašnji ministar policije sastao se sa Radulovićem u restoranu „Gušti mora“ 2009. godine. Na snimku se vidi kako njih dvojica nazdravljaju, puše tompuse i ćaskaju. Ovi snimci nisu bili među dokazima u postupku protiv Lazarevića, niti je Dačić bio pozvan da svedoči.

Više o ovome pročitajte u posebnom tekstu.

Pritisci i problemi

Novinari i urednik KRIK-a su prošle godine bili više puta tuženi, ali su i dobili nekoliko sudskih postupaka. 

U korist KRIK-a rešeni su postupci po tužbama ministra Nenada Popovića, koji nas je tužio čak četiri puta. Provladin tabloid „Informer“ i njegov urednik Dragan Vučićević osuđeni su jer su urednika KRIK-a Stevana Dojčinovića u serijalu tekstova nazivali „sado-mazo francuskim špijunom“, „saradnikom mafije“ i „teroristom“. 

Ipak, prodržavni mediji su nastavili da vode kampanje protiv nas. Najveća je bila ona kada nas je „Srpski Telegraf“ danima optuživao da „pratimo bebe“.

Novinarki KRIK-a Milici Vojinović obijena je porodična kuća u Beogradu. Iz kuće je ukraden deo ušteđevine, dok su osobe koje su upale u kuću pronašle novčanik sa oko 400 evra, ali ga nisu uzele. Iako se obijanje dogodilo početkom oktobra, a policija i tužilaštvo kazali da je slučaj među prioritetnima – do danas nije otkriveno ko je upao u kuću.

Krajem godine, urednik KRIK-a Stevan Dojčinović zadržan je na aerodromu u Abu Dabiju dok je putovao na konferenciju Ujedinjenih nacija koja se održavala u ovom gradu. Dojčinović je trebalo da na konferenciji govori o korupciji, ali je deportovan nazad u Srbiju jer se, kako mu je rečeno, nalazi na „crnoj listi“ na koju ga je stavila neka druga država. Dojčinović do danas nije dobio objašnjenje o kakvoj se to listi radi, niti ko ju je pravio. Iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije rečeno je da oni nemaju veze sa događajem i da su od Ujedinjenih Arapskih Emirata zatražili objašnjenje.

Uprkos pritiscima, KRIK nastavlja da istražuje kriminal i korupciju. Neke od najvažnijih istraživačkih priča uradili smo zahvaljujući donacijama čitalaca, a naš rad podržite donacijom kako bismo mogli da nastavimo da razotkrivamo kriminal i korupciju i 2020. godine. Detalje o tome kako da donirate KRIK pogledajte ovde. Hvala što nas podržavate!

1 Comment

  1. Milan kaže:

    Da nije Krik-ovih informacija barod ništa nebig znao. Svaka Čast!