Nagrađeno otkriće KRIK-a o vezama žandarma Vučkovića sa kriminalcima ne interesuje tužilaštvo

Nagrađeno otkriće KRIK-a o vezama žandarma Vučkovića sa kriminalcima ne interesuje tužilaštvo

Aleksandar Stanković i Nenad Vučković (foto: društvene mreže)

Istraživanje veza pripadnika policije sa ljudima iz organizovanog kriminala izuzetno je važna tema, smatrao je žiri koji je KRIK-u juče dodelio nagradu za istraživačko novinarstvo „Dejan Anastasijević“ za tekst u kome je otkrio da je žandarm Nenad Vučković naređivao kriminalcima iz ekipe Veljka Belivuka. Za Javno tužilaštvo za organizovani kriminal ovo nije važna tema i do danas nije istražilo povezanost Vučkovića sa mafijom.

Piše: Milica Vojinović

Važnost teme saradnje policije sa organizovanim kriminalom – jedna je od ključnih vrednosti KRIK-ove priče o žandarmu Vučkoviću, istakao je žiri obrazlažući zašto je tekst „Žandarm Vučković naređivao kriminalcima, uništio telefone Saleta Mutavog nakon njegovog ubistva” zaslužio nagradu.

Ovo KRIK-ovo otkriće očigledno nije zavrednilo pažnju tužilaštva za organizovani kriminal, na čijem čelu je Mladen Nenadić. Ono je još u decembru prošle godine odlučilo da ne ispituje povezanost državnog službenika – žandarma Vučkovića sa kriminalnom grupom ubijenog Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi koju je kasnije vodio Veljko Belivuk. 

KRIK je otkrio da je visokopozicionirani pripadnik policije Vučković izdavao naređenja i usmeravao ovu kriminalnu grupu i podučavao njene članove. Takođe je otkriveno i da je nekoliko dana nakon Stankovićevog ubistva Vučković uništio njegove mobilne telefone.

Tužilaštvo je krajem prošle godine u odgovoru koji je prosleđen KRIK-u tvrdilo da „nema osnova sumnje da je izvršeno krivično delo” iz oblasti organizovanog kriminala i da zbog toga nisu nadležni da istražuju saradnju žandarma Vučkovića sa kriminalnim grupama. 

Takođe je navelo da je utvrdilo da Vučković nije prekršio zakon i nastojalo je da opravda odluku da se ne bavi slučajem.

Tako je audio-snimak razgovora iz kog se čuje da je Vučković bio šef kriminalcima za tužilaštvo bio samo razgovor o „aktivnostima vezanim za obezbeđenje klubova, splavova i ugostiteljskih objekata”. 

Kada je reč o Vučkovićevom priznanju da je iz policije uzeo telefone ubijenog kriminalca Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi i uništio ih – tužilaštvo izbegava nadležnost.

„Javno tužilaštvo za organizovani kriminal nije nadležno ni za ispitivanje eventualnih propusta u izvršavanju radnih obaveza lica za koje se u tekstu navodi da je policijski službenik Nenad Vučković.”

Ključnim dokazima o Vučkovićevoj ulozi u svetu kriminala, tužilaštvo se nije ni bavilo.

„Cela policija u rukama“ kriminalaca

Izvan interesovanja tužilaštva ostale su najvažnije Vučkovićeve reči iz audio-snimka razgovora koji je tajno snimao Belivukov saradnik 2018. godine.

Žandarm je izjavio da je grupa imala „celu policiju u rukama”, ali i da je bio u kontaktu i sa drugim moćnim kriminalcima, između ostalog, sa članovima kriminalne grupe „Amerika”. Ovo je uradio, kako je sam ispričao, da bi spasio jednog od svojih saradnika koji je ušao u sukob sa ozloglašenim šefom grupe „Amerika” Zoranom Jakšićem.

Dalje, u iskazu koji je dao kolegama povodom ubistva Saleta Mutavog, Vučković je ispričao da mu je ovaj kriminalac bio najbolji prijatelj, ali i da je uništio njegove telefone nakon što je on ubijen.

Tužilaštvo je ostalo nemo i na brojne dokaze koji su se godinama unazad gomilali. Saradnju Vučkovića i Belivuka potvrđuju i poruke pronađene u Belivukovom telefonu, nakon što je hapšen za ubistvo Vlastimira Miloševića, poznato kao „ubistvo na šinama“.

Ta prepiska otkriva i da su o aktivnostima kriminalne grupe obavešteni i žandarmovi šefovi, vidi se iz izveštaja koji je sastavila policija.

„Ja znam to. Zna ona (Hrkalović). Zna šef naš. Zna glavni šef. Ali nema dana da mi neko pet puta ne kaže od njih da te držim pod kontrolom da ne uradiš ništa“, jedna je od poruka koju je Vučković poslao Belivuku još 2016. Godine, piše u ovom policijskom dokumentu.

Tužioci su i pre otkrića KRIK-a nailazili na dokaze o vezama Vučkovića sa kriminalcima, ali nisu ništa uradili povodom toga. U izveštaju Bezbednosno-informativne agencije koji je predat tužilaštu za organizovani kriminal, za jednog člana Belivukove grupe piše da dobija poverljive informacije upravo od Vučkovićevog prijatelja.

„Došli smo do saznanja da Belivuk u SBPOK-u (policijska služba za borbu protiv organizovanog kriminala) poseduje blisku vezu posredstvom koje je dolazio u posed poverljivih informacija, kao i da se pripadnik navedene službe nalazi u bliskim prijateljskim odnosima ca pripadnikom Žandarmerije Nenadom Vučkovićem“, piše u izveštaju BIA-e iz aprila 2021. godine.

Uprkos ovim, ali i drugim dokazima, deluje da će Vučkovićeva uloga ostati neispitana. Osim Tužilaštva za organizovani kriminal, ovim slučajem neće se baviti ni Više tužilaštvo u Beogradu. Oni su, naime, novinarima KRIK-a odmah nakon objavljivanja priče rekli da nisu nadležni da istražuju Vučkovića.

Pročitajte još:

Žandarm Vučković naređivao kriminalcima, uništio telefone Saleta Mutavog nakon njegovog ubistva

KRIK dobio nagradu za istraživačko novinarstvo „Dejan Anastasijević”

Comments are closed.