Načelniku novosadske policije određen pritvor

Načelniku novosadske policije određen pritvor

Malešić (foto: printscreen Pink)

Slobodanu Malešiću, načelniku novosadske policije, policajcima i biznismenu koji su sa njim uhapšeni određen je pritvor od trideset dana, potvrđeno je za KRIK u Višem sudu u Beogradu. On se sumnjiči da je bio na čelu kriminalne grupe koja je biznismenu Dženanu Kujoviću iz Prijepolja i njegovoj porodici pružala zaštitu, a od njega zauzvrat dobijala novac i materijalna dobra. 

Piše: Sara Smolović

Viši sud u Beogradu je načelniku Malešiću, policajcu iz Prijepolja Ljubomiru Stanišiću, policajcu u Odeljenju za borbu protiv korupcije Draganu Kovačeviću i biznismenu iz Prijepolja Dženanu Kujoviću koji su uhapšeni u ponedeljak u noć odredio pritvor do trideset dana. 

Malešić i Kujović su zadržani u pritvoru zbog opasnosti od bekstva, uticaja na svedoke i opasnosti od ponavljanja krivičnog dela, dok je za Stanišića i Kovačevića pritvor određen jer postoji opasnost da će uticati na svedoke i ponoviti krivično delo, rečeno je iz Višeg suda za KRIK.

Malešić je, prema tvrdnjama Tužilaštva za organizovani kriminal, od sredine 2018. bio na čelu kriminalne grupe koju su činili Stanišić, Kovačević i Kujović. On je navodno policajcima davao usmena naređenja da ne sprečavaju nezakonito poslovanje u Kujovićevim firmama, njemu i njegovoj porodici pružaju zaštitu, a zauzvrat su od njega dobijali novac. 

Stanišić i Kovačević su, kako je saopštilo tužilaštvo, imali zadatak da štite porodicu Kujović od krivičnog gonjenja, kao i da im daju savete o tome kako da postupaju pred nadležnim organima. Stanišić je, osim ovoga, kako tužilaštvo navodi u saopštenju, pomogao i Kujovićevom rođaku da izbegne zatvor zbog nasilja u porodici. 

Malešić je, prema tvrdnjama tužilaštva, uticao na policajce i da napuste mesto saobraćajne nezgode u kojoj je učestvovao on i vozilo MUP-a, kao i da uklone napomenu iz MUP-ovog sistema za obaveznu kontrolu Kujovića i njegovog vozila.

Zbog svega ovoga, oni su zauzvrat dobili novac i materijalna dobra. Malešić je navodno novac dobio za izgradnju i opremanje splava na Savi, opremanje objekata, uređenje porodičnog imanja i za stipendiranje svog sina. 

On je na saslušanju u tužilaštvu negirao krivicu, kako je rekao njegov advokat Veljko Delibašić.

Malešić je od 2020. na čelu novosadske policije, a na to mesto došao je u vreme mandata Nebojše Stefanovića. Godinu dana ranije dobio je čin policijskog generala. 

Kujović iz Prijepolja je vlasnik i direktor nekoliko domaćih kompanija za prevoz tereta i trgovine na veliko: „Matador“, „Matador plus“ i „Matarod šped“. 

Comments are closed.