Na sudu prikazani snimci ubistva advokata Vladimira Zreleca

Na sudu prikazani snimci ubistva advokata Vladimira Zreleca

Optuženi vladimir Šaranović (foto: mup.gov.rs)

Na današnjem suđenju Vladimiru Šaranoviću, optuženom da je 2015. u ulici nedaleko od Hrama Svetog Save u Beogradu ubio advokata Vladimira Zreleca, pregledana su dva snimka sigurnosnih kamera sa zgrada u blizini koje su zabeležile događaj. Prvi prikazuje muškarca sa kapuljačom, za koga se pretpostavlja da je ubica, kako ulazi u automobil, a drugi pucnjavu iz naizgled istog automobila posle koje je advokat preminuo.

Piše: Bojana Pavlović

Prvi snimak koji je pušten u sudnici prikazuje muškarca u svetloj odeći sa kapuljačom kako ulazi u automobil parkiran u dvorištu. On najpre prilazi vozačevim vratima, uzima papirić i udaljava se, a nekoliko sekundi kasnije se vraća, otključava bravu desnom rukom, seda i odvozi se.

Iako je snimak crno-beo vidi se da je automobil svetle boje marke „alfa romeo“, dok registarski broj nije vidljiv. Sudija Nataša Albijanić upitala je optuženog Vladimira Šaranovića da li je on muškarac sa prvog snimka što je on negirao.

Drugi snimak prikazuje pucnjavu u kojoj je stradao Zrelec. Nekoliko minuta vidi se uska ulica Patrijarha Varnave na Vračaru, ima jednu kolovoznu traku, a sa obe strane su parkirani automobili. Na snimku se vidi da iz zgrade sa desne strane ulice izlazi Draginja Delibašić, a za njom i Zrelec. Kratko razgovaraju, pa se rastaju i odlaze u različitim pravcima. Zrelec prilazi svojim kolima i okreće se u pravcu žene. Iako nema tona, zaključuje se da razgovaraju.

On ulazi u automobil, zadnji deo kola osvetljaju farovi dolazećeg automobila i ubrzo se pojavljuje svetli „alfa romeo“, naizgled onaj sa prethodnog snimka. Kroz prozor se vidi ruka pucača koji ispaljuje sedam metaka u pravcu Zreleca. Vozilo se potom udaljava velikom brzinom.

Draginja Delibašić, kako je i ispričala na sudu, pritrčava automobilu i otvara suvozačeva vrata. Vidi se da ulicom prolaze vozila i pešaci koji su prilazili automobilu. Policija je stigla sedam minuta kasnije, a potom i hitna pomoć koja je prebacila Zreleca na nosila.

Posle gledanja snimaka, sudija Albijanić prepričala je šta se na njima vidi. Upitala je tužilaštvo i branioce da li su saglasni sa njenim zaključkom da je pucač bio na mestu vozača.

Svedoci o pretresu stana
U ovom postupku Šaranoviću i njegovoj supruzi sudi se i za trgovinu drogom jer je prilikom pretresa u njihovom stanu pronađeno oko 300 grama marihuane. Danas su svedočila dvojica njihovih komšija koji su prisustvovali pretresu. Oni su ispričali da su bili u dnevnoj sobi kada im je prišao policajac i upitao da li su videli ono što je pronađeno na terasi. Prešli su u kuhinju gde su videli kutiju sa paketima droge. „Sećam se da je inspektor rekao da može da putuje podmornicom, a da se ne nakvasi, kako je upakovano“, rekao je jedan od svedoka. Obojica su ispričala da je Šaranovićeva supruga Nataša vikala da droga nije njena i da nisu videli da je posle pretresa potpisala bilo kakav zapisnik.

„Da li ste saglasni sa mnom da je mesto suvozača prazno i da pucač ispaljuje sa mesta vozača?“ upitala je ona.

Šaranovićev branilac Nenad Bulja se usprotivio i naveo da na osnovu snimka ne može pouzdano da se tvrdi sa kog je mesta pucano. Tužiteljka je zbog toga predložila dodatno veštačenje koje je sudija odobrila.

Advokat Vladimir Zrelec upucan je u decembru 2015. godine. Preživeo je napad, ali je preminuo u bolnici mesec dana kasnije.

Prema optužnici, Vladimir Šaranović ubio je Zreleca zbog sukoba koji je advokat imao sa Vladimirovim rođakom Slobodanom Šaranovićem.

Slobodana Šaranovića i njegovog brata Branislava, uticajne kriminalce iz Crne Gore, Zrelec je zastupao godinama, osnivao je i vodio njihove firme.

Kada je Slobodan Šaranović uhapšen pod optužbama za ubistvo Nikole Bojovića, zatražio je od Zreleca da ga brani. Navodno nije bio zadovoljan njegovom posvećenošću zbog čega je došlo do sukoba. Nekoliko svedoka je na suđenju ispričalo da je Zrelec dobijao pretnje od Slobodana.

Osim Šaranovića, Zrelec je branio i Miloša Delibašića koji je u Šaranovićevo ime upravljao kriminalnom grupom. Delibašćeva majka Draginja je očevidac ubistva Zreleca. Ona je na sudu ispričala da je te večeri došla kod advokata da bi se raspitala o postupku protiv njenog sina.

Pročitajte sve vesti sa ovog suđenja

Više o grupi Slobodana Šaranovića pročitajte ovde

Comments are closed.