Na suđenju KRIK-u pušten razgovor u kom se čuje da je Gašić „na kazanu“ kod kriminalca

Na suđenju KRIK-u pušten razgovor u kom se čuje da je Gašić „na kazanu“ kod kriminalca

Bratislav Gašić (foto: mup.gov.rs)

Prisluškivani razgovor dvojice kruševačkih kriminalaca u kom pominju aktuelnog ministra policije Bratislava Gašića i govore „da je na kazanu“ kod njihovog šefa Zorana Jotića Jotke pušten je danas kao dokaz na suđenju koje ministar Gašić vodi protiv novinara KRIK-a. Sudija je konstatovao da se na snimku čuje da je „Bata Gašić kod njih na kazanu“ kako je novinarka i prenela u vesti zbog koje je u maju 2021. Gašić tužio za navodnu povredu časti i ugleda. Suđenje je završeno i čeka se presuda.

Piše: Jelena Radivojević

Sudija Nebojša Đuričić konstatovao je da je sudu dostavljen prisluškivani razgovor koji je u aprilu 2021. pušten kao dokaz na suđenju Jotićevoj kriminalnoj grupi, a koji je novinarka KRIK-a citirala u vesti sa suđenja – zbog koje je Gašić podneo tužbu. 

Sudija je smatrao da je važan i kontekst u kom je sporni citat izgovoren, pa je tako i pustio snimak, obuhvativši vreme i pre i posle konkretne izjave.

U razgovoru koji je policija snimila u automobilu krajem oktobra 2018. godine kruševački kriminalac Saša Zoraja, inače član Jotićeve ekipe, besno i uz psovke prepričava svom sagovorniku situaciju kada im je neko iz policije zaustavio vozilo, ali mu govori i da Jotić ne mora da se plaši neprijatelja jer ima veze sa moćnim ljudima.

„Ma nema ko da ga ubije, ko da ga ubije, ma joj ne, ma ko… Bata Gašić, ma on je kod njega ‘na kazanu’“, čuje se u razgovoru snimljenom tokom istrage protiv Jotićeve grupe zbog ubistva kriminalca Dejana Stankovića Ždrokinca.

Gašićev advokat Milan Petrović nije sporio da se na snimku čuje da je u razgovoru korišćen izraz „na kazanu“.

„Na samom snimku ne čuje se ono što su novinari napisali, da to znači da neko prima novac od nekoga, što su tuženi na dva mesta u tekstu potencirali“, smatra Petrović. On tvrdi da je način na koji su novinari interpretirali značenje ovog izraza, a naročito što su to objavili i u naslovu teksta, bio usmeren da povredi ugled i čast tadašnjeg direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA).

Advokatica Kruna Savović koja brani KRIK rekla je u završnim rečima da tužbu treba odbiti jer je dokazano da je novinarka verno prenela sadržinu razgovora.

„Iz konteksta preslušanog razgovora prosečan građanin bi došao do istog zaključka do kog je došla i novinarka“, smatra Savović.

Ona je dodala da je u momentu objavljivanja teksta Gašić bio na čelu BIA-e i da bi morao da pokaže viši stepen tolerancije za tekstove u kojima se pominje i podsetila da se on nije obratio javnosti povodom ovih optužbi koje su kruševački kriminalci izneli da na njegov račun niti je želeo da odgovori na novinarska pitanja – ni pre ni posle objavljivanja teksta.

Ovime je suđenje završeno i čeka se presuda, druga u ovom postupku.

Prethodnom presudom je KRIK osuđen, ali je nju ukinuo Apelacioni sud u Beogradu smatrajući da sudija Nataša Petričević Milisavljević nije jasno utvrdila da li su novinari pogrešili.

Sudije apelacije smatrale su da Petričević Milisavljević nije utvrdila da li su novinari istinito preneli da su na suđenju pušteni prisluškivani razgovori u kojima se čulo da je Gašić „na kazanu“ kod kriminalca, kao i da li su dobro protumačili značenje ovog izraza. Tokom suđenja, sudija Petričević Milisavljević odbila je predlog KRIK-a da ovaj razgovor bude pušten kao dokaz, zabranila je i većinu pitanja koja su Gašiću postavljali novinari KRIK-a i njihova advokatica. KRIK je kasnije otkrio da je suprug sudije Petričević Milisavljević dugogodišnji prijatelj istaknutog člana Srpske napredne stranke i ministra rada Nikole Selakovića.

Ponovljeni postupak dodeljen je sudiji Đuričiću jer je Petričević Milisavljević u međuvremenu napredovala i sada je sudija drugostepenog građanskog odeljenja u istom sudu.

Ovo je samo jedna u nizu SLAPP tužbi koje su predstavnici države ili ljudi bliski vlasti podneli protiv redakcije KRIK-a sa ciljem da zastraše novinare i odvrate ih od daljeg istraživanja i objavljivanja tekstova.

Osim Gašića, KRIK su tužili kum predsednika države Nikola Petrović, kontroverzni biznismen Bogoljub Karić, Stanko Subotić, osobe kojima se sudi za organizovani kriminal – bivša državna sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović i vlasnik „Jovanjice“ Predrag Koluvija, kompanija „Mineco“ i ostali.

Podrži KRIK i pomozi da nastavi da istražuje kriminal i korupciju

Comments are closed.