Na suđenju Šariću o svedocima saradnicima

Na suđenju Šariću o svedocima saradnicima

U nastavku suđenja Darku Šariću i njegovoj grupi po optužbama za šverc kokaina, tužilac i odbrana iznosili su primedbe na iskaze trojice svedoka saradnika. Dok tužilaštvo tvrdi da su svedoci iskreno izneli svoja saznanja i da sud treba da prihvati svedočenja, odbrana navodi da svedoci – lažu.

Piše: Bojana Pavlović

Tužilac Saša Ivanić istakao je da su svedoci saradnici, koji su prethodnih mesec dana po četvrti put svedočili u ovom postupku, iskreno i detaljno izneli svoja saznanja o tome kako se obavljao šverc kokaina i da su ostali dosledni prvobitnim iskazima.

Na osnovu svedočenja Nebojše Joksovića, Draška Vukovića i Radana Adamovića, pripadnika grupe koji su odlučili da sarađuju, tužilaštvo je uspelo da rekonstruiše događaje iz Italije, Argentine i Brazila i utvrdi kako je narko-klan bio organizovan i na koji način je švercovao kokain.

Tužilac je rekao da su, prema stavu tužilaštva svedoci ispunili svoju obavezu i da sud treba da prihvati njihova svedočenja.

„Joksović se jasno i nedvosmisleno izjasnio da je Darko Šarić organizator ove kriminalne grupe. Isto je rekao i svedok Vuković. Radan Adamović kazao je da su nalozi stizali od Šarića preko Gorana Sokovića“.

Ivanić je komentarisao i prisluškivane razgovore koji su puštani na jučerašnjem suđenju.

Njegovo izlaganje više puta je prekidao sudija Siniša Petrović navodeći da zakon nalaže da u ovom trenutku mogu da se iznesu samo primedbe na dokaz, a da je razumeo da ih tužilac nema.

Odbrana

Šarićevi advokati, sa druge strane, potpuno su drugačije protumačili svedočenja i dokaze. Oni su svoja izlaganja usmerili ponajviše na svedoke saradnike ukazujući na navodne nelogičnosti i neistine u njihovim iskazima.

Tražili ukidanje pritvora
Sud je odbio predlog advokata Baćovića da se Šariću ukine pritvor ili zameni kućnim pritvorom. Baćović je obrazlažući svoj zahtev naveo da se Šarić sam predao kao i da je on kao njegov branilac tome bio svedok. Istakao je i da protiv Šarića za to vreme nije pokrenut nijedan postupak. Tužilac Ivanić se usprotivio predlogu rekavši da je Šarić prema raspoloživoj dokumentaciji uhapšen u Dominikanskoj republici kao i da je protiv njega vođen postupak za falsifikovanje dokumenata prošle godine.

Joksović je nekada bio Šarićev blizak prijatelj i jedini je koji je tužilaštvu ispričao da je od Šarića dobijao informacije o švercu kokaina. Pobijanje njegovog svedočenja od najveće je važnosti za odbranu.

Šarićev branilac Radoslav Baćović rekao je da je Joksović posvedočio da nema neposredna saznanja o događajima već da je sve što mu je poznato o događajima iz Italije saznao iz priča.

„Na pitanje Šarića da li je organizator, Joksović odgovara  ʼJa ne znam ništa u vezi sa tim, ništa ti ne stavljam na teretʼ“, rekao je Baćović.  

Draško Vuković je, prema tumačenju advokata, takođe negirao daje Šarić bio vođa grupe.

„Vuković je izričito rekao ʼNije nas Darko Šarić finansirao, nije davao naloge, nikakav posao sa njim nisam radio“, ispričao je Baćović.

Advokat Željka Vujanovića Dalibor Katančević rekao je da ne može da bude politički korektan pošto svedoci – lažu. Oni su, prema njegovim rečima, „toliko razbili optužnicu“ da odbrana nema šta da doda.

Svedočenje svedoka saradnika bilo je zatvoreno za javnost i nije poznato šta su ispričali na sudu.

Iskazi svedoka

Šariću i njegovoj grupi sudi se već sedam godina zbog šverca kokaina iz zemalja Južne Amerike u Zapadnu Evropu. Članovi grupe bili su pod istragom od 2008, a policija ih je prisluškivala i pratila njihovo kretanje. Grupa je pohapšena u oktobru 2009. u akciji Balkanski ratnik. Za istragu i podizanje optužnica, bila su ključna i trojica svedoka saradnika koji su do detalja opisali šta je bilo čije zaduženje u okviru posla sa kokainom.

Joksović je naveo da je on pripremao i organizovao pripadnike kriminalne grupe za Italiju, a da je naloge dobijao od Šarića. On je bio zadužen, kako je posvedočio, i za pravljenje tajnih pregrada u automobilima, takozvanih bunkera koji su služili za skrivanje droge prilikom transporta.

Vuković je detaljno opisao kako je otišao u Argentinu i šta su bila njegova zaduženja u grupi. Posvedočio je da je kupovao drogu od Peruanaca i Kolumbijaca i raspolagao novcem.

Izjava svedoka Adamovića odnosi se na događaje iz Brazila. Adamović je ispričao da je stupio u kontakt sa grupom preko Gorana Sokovića, optuženog kao organizatora grupe.

Pročitajte sve vesti sa suđenja

Comments are closed.