Na Kosovu uhapšen Ismet Osmani Curi

Na Kosovu uhapšen Ismet Osmani Curi

Ismet Osmani Curri (foto: Reporteri)

Kosovski kriminalac Ismet Osmani zvani Curi i četvorica njegovih saradnika uhapšeni su juče zbog zelenašenja i reketiranja, a policija je saopštila da traga za još dvojicom članova ove grupe. Osmani je, kako je KRIK ranije otkrio, u nelegalnim poslovima sarađivao sa poznatim srpskim kriminalcem Zvonkom Veselinovićem.

Piše: Bojana Pavlović

Kosovska policija navela je da su uhapšeni davanjem pozajmica uz visoke kamate pribavili imovinu vrednu 2,5 miliona evra – dve kuće u Prištini, automobile i novac.

Kosovski portal Kallxo, koji je imao uvid u tužilačke spise, piše da su članovi grupe u junu 2012. kosovskom biznismenu pozajmili 350.000 evra, a da se njegov dug svakog meseca uvećavao za 25.000 evra.

Da bi se razdužio, biznismen je morao da isplati tri hektara zemlje koje su Osmani i još dvojica osumnjičenih kupili pored puta Priština-Uroševac za 600.000 evra. Prodavcu su isplatili 250.000 evra, dok su ostatak duga preneli na biznismena.

Kao obezbeđenje da će vratiti 350.000 evra, biznismen je jednom članu grupe prepisao kuću u Peći. Pošto nije uspeo da isplati zelenaše, došli su mu na vrata i uzeli ključ od kuće, a kada je dug dostigao sumu od 700.000 evra, prepisao im je i zemljište vredno 900.000 evra, piše Kallxo.

Ko je Curi

Ismet Osmani poznatiji kao Curi je kriminalac iz Kosovske Mitrovice. U izveštaju nemačke tajne službe BND iz 2005. označen je kao švercer droge, cigareta i nafte.

„Smatra se izuzetno opasnim“, piše u izveštaju u kom se navodi i da Osmani ima veze sa aktuelnim kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem.

Njegovo ime pominje se i u izveštaju srpske obaveštajne službe o Zvonku Veselinoviću iz 2011. godine koji je nedavno objavio KRIK. U ovom izveštaju Osmani je opisan kao Veselinovićev glavni saradnik u južnom delu Kosovske Mitrovice.

„Na planu ilegalne trgovine narkoticima, Veselinović blisko sarađuje sa Osmani Ismetom i Bećiri Mentorom iz južnog dela Kosovske Mitrovice, predvodnicima kriminalnih organizacija uključenih u međunarodne kanale za trgovinu drogom iz Turske, Republike Makedonije i sa područja Kosova i Metohije i Crne Gore prema zapadnoevropskim zemljama.“

Drogu je od Osmanija preuzimao Veselinovićev kum Milan Radoičić i prebacivao je u centralnu Srbiju, piše u izveštaju BIA-e. I Veselinović i Radoičić označeni su kao osumnjičeni u istrazi kosovskog tužilaštva za ubistvo Olivera Ivanovića. Detaljnije o tome pročitajte u posebnoj priči.  

Osmani je 1998. u češkom gradu Brnu osnovao firmu „Dafina“, o čemu su KRIK i češki Centar za istraživačko novinarstvo (CCIZ) pisali pre više od tri godine. Mnogi kriminalci sa Balkana devedesetih godina osnivali su firme u Češkoj jer im je to omogućavalo da dobiju boravište u ovoj zemlji.   

Preduzeće „Dafina“ bilo je neaktivno, a u avgustu 2014. Osmani je većinski udeo preneo Nikoli Kužniniju koji živi na istoj adresi kao i Osmani. Na istoj adresi je prijavljen je i Pjeter Nikolaj, bivši potpredsednik upravnog odbora „Paradise Casino Admiral“ – mreže od 20 kazina koji pripadaju čuvenoj „Novomatic“ grupi iz Austrije.

Više o Zvonku Veselinoviću pročitajte ovde

O balkanskoj mafiji u Pragu pročitajte ovde

3 Comments

 1. Milojko kaže:

  Kaakav tekst, ni sta ni sa cim. Sammojos fali poveznica sa ubistvom Kenedija.

  • ninoslav kaže:

   Milojko, prvo pismenost pa onda komentar…hvala na razumevanju.

 2. Mića kaže:

  Moj milojko legao da spava od te buke zabole ga glava.Kad na nebu Čavke nisko lete,moj milojko tad čarape plete!!!!Rok.s Moravu.