Na konferenciji u Abu Dabiju kritike zbog deportovanja urednika KRIK-a

Na konferenciji u Abu Dabiju kritike zbog deportovanja urednika KRIK-a

Konferencija Ujedinjenih nacija u Abu Dabiju (foto: UNCAC Tviter)

Deportovanje srpskog novinara Stevana Dojčinovića iz Ujedinjenih Arapskih Emirata predstavlja izrugivanje konferencije Ujedinjenih nacija posvećene borbi protiv korupcije, istakla je na ovom događaju Džilijan Del, članica UNCAC-a – globalne koalicije za borbu protiv korupcije UN-a.

Piše: Milica Vojinović

„Sinoć u pola noći probudio me je telefonski poziv kojim sam obaveštena da je srpski novinar Stevan Dojčinović, koji je pozvan da govori na UNCAC-ovoj konferenciji, stigao u zemlju i da je zadržan pre nego što će biti izbačen iz zemlje. Ovaj nagrađivani novinar koji istražuje korupciju imao je poziv Kancelarije za borbu protiv droga i kriminala Ujedinjenih nacija i trebalo je da govori na jednom od događaja ovog popodneva“, navela je Del.

Ona je istakla da ovaj šokantan događaj pokazuje da novinar koji radi na otkrivanju korupcije nije dobrodošao na konferenciju. Del je navela da Dojčinovićevo deportovanje iz Ujedinjenih Arapskih Emirata predstavlja kršenje međunarodnih standarda koji se odnose na sastanke Ujedinjenih nacija i izvrgava ruglu ceo događaj.

„Novinari iznova i iznova pokazuju da imaju presudnu ulogu u otkrivanju korupcije, posebno tamo gde državne institucije ne uspevaju. Isključenje Dojčinovića je podsetnik na sve novinare i druge aktere civilnog društva širom sveta koji trpe represiju i nasilje zbog svojih napora u suzbijanju korupcije“, istakla je Del.

Slično je navedeno i u saopštenju koje je UNCAC objavio na svom sajtu.

„To što je Dojčinović sprečen da govori podriva kredibilitet ove konferencije koja bi trebalo da unapređuje globalnu agendu za borbu protiv korupcije i implementaciju Konvencije protiv korupcije“, naveo je Dejvid Banisar, predsedavajući UNCAC koalicije.

On je dodao i da je predstavnicima pet nevladinih organizacija takođe zabranjeno učešće na konferenciji iz nepoznatih razloga.

Podsetimo, Dojčinović je zadržan sinoć na aerodromu u Abu Dabiju nakon što je sleteo u Ujedinjene Arapske Emirate kako bi tamo govorio na konferenciji Ujedinjenih nacija o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Nakon 12 sati koje je proveo pod nadzorom policije jutros je deportovan nazad za Beograd. 

Ovo nije prvi put da se Dojčinović našao u ovakvoj situaciji. Pre nešto više od četiri godine zadržan je na aerodromu u Moskvi, gde je trebalo da drži predavanje studentima novinarstva, i nakon celodnevnog pritvora deportovan u Srbiju.

Iako je zvanično tražio objašnjenje od ruskih vlasti za ovaj slučaj, nikada ga nije dobio.

Više informacija pročitajte ovde.

2 Comments

  1. Dejan kaže:

    Mogu zabraniti sve al istinu ne Dojčinoviću samo hrabro.

  2. Vebex kaže:

    AV je dobar sa njihovim šefom. Beograd na vodi i tako to Jasno vam je sada?