Na čelu Višeg suda sudija koji je oslobodio Stanka Subotića

Na čelu Višeg suda sudija koji je oslobodio Stanka Subotića

Sudija Dragan Milošević (foto: screenshot RSB TV Youtube)

Sudija Dragan Milošević novi je predsednik najvažnijeg i najvećeg suda u zemlji – Višeg suda u Beogradu. Milošević je doneo kontroverznu oslobađajuću presudu biznismenu Stanku Subotiću kada je van svake procedure prihvatio nove dokaze koje mu je u kabinet doneo nepoznati svedok. Sudija Milošević ima i istaknuto mesto u fudbalskom klubu Crvena zvezda gde sarađuje sa Zvezdanom Terzićem – kome se sudi upravo u sudu koji Milošević preuzima. 

Piše: Bojana Pavlović

Sudija Milošević će na mestu predsednika Višeg suda u Beogradu zameniti Aleksandra Stepanovića, kome je istekao mandat, a koji je na ovoj funkciji bio čitavu deceniju.

Funkcija predsednika suda izuzetno je značajna – on odlučuje koje će sudije biti u kom odeljenju, sastav sudskih veća, dodeljuje predmete, odlučuje o izuzeću sudija, a može ih i uputiti na rad u drugi sud. Takođe daje saglasnost, odnosno odobrenje za praćenje i prisluškivanje koje predlaže Bezbednosno-informativna agencija (BIA). 

Nije poznato šta je preporučilo sudiju Miloševića na ovu poziciju, kao ni kako je doneta odluka o njegovom izboru pošto Visoki savet sudstva, telo koje ga je izabralo za predsednika suda, nije objavilo zapisnik sa jučerašnje sednice.

Milošević je inače sudija Apelacionog suda u Beogradu, ali još od 2012. godine sudi u Posebnom odeljenju za organizovani kriminal Višeg suda, gde stižu najsloženiji i najteži predmeti u državi.

Ovaj sudija je kontroverzna ličnost, kako zbog odluka koje je donosio, tako i zbog svojih vansudskih angažmana i poznanstava. 

Među najspornijim odlukama bila je ona kada je Stanka Subotića, kontroverznog biznismena sa kriminalnim vezama, oslobodio optužbi za šverc cigareta.

Subotić je bio optužen da je devedesetih godina švercovao cigarete uz podršku države. Ovaj postupak bio je veliki uspeh demokratskih vlasti koje su pokušavale da se obračunaju sa zaostavštinom vlasti Slobodana Miloševića i ličnostima koje su bile simbol tog vremena. 

Subotić je u bekstvu najpre osuđen na šest godina zatvora, ali se situacija znatno promenila sa promenom vlasti u Srbiji. 

Osuđujuća presuda je oborena, a predmet je dobio sudija Milošević koji je posle godinu dana suđenja oslobodio Subotića.

Glavni razlog za takvu odluku bili su novi dokazi koje je prihvatio van svake procedure – nepoznati svedok pojavio se kod Miloševića u kancelariji pred kraj suđenja i doneo mu ključnu dokumentaciju koja je oslobađala Subotića krivice. 

Tužilaštvo se usprotivilo i istaklo da je svedok papire dostavio sudiji u kabinet bez prisustva ostalih stranaka ističući da nijedan zakon to ne dozvoljava i navodeći da su papiri lažni. Milošević je, međutim, utvrdio da su dokumenta autentična. 

Presuda je kasnije potvrđena, a Subotić je postao slobodan čovek. 

Milošević je kao član sudskog veća učestvovao u donošenju još jedne sporne sudske odluke – oslobađajuće presude vođi zemunskog klana Luki Bojoviću u postupku za tri ubistva. Bojović je oslobođen, između ostalog, pošto su sudije odbile da u dokaze uvrste pisma koja su pokazivala da je uticao na svedoke. Vrhovni kasacioni sud utvrdio je da je odluka bila nezakonita, ali nije bilo nikakvih posledica po sudije koje su je donele. 

Još jedan poznat slučaj u kom je Milošević sudio je „Agrobanka” u kom su čelnici banke bili optuženi da su davanjem pozajmica povezanim firmama iz nje izvlačili novac. Optužene je osudio na ukupno 23 godine zatvora, međutim i ova presuda je ukinuta, te će postupak krenuti ispočetka.

Tokom suđenja „Agrobanka“ otpisala je milionski dug Crvenoj zvezdi gde je Milošević imao istaknutu funkciju te se postavilo pitanje da li je on mogao da utiče na ovu odluku. 

On je od 2011. godine u pravnom timu Crvene zvezde, a od 2015. i predsednik Nadzornog odbora. Prijatelj je sa direktorom kluba Zvezdanom Terzićem kome se sudi upravo pred sudom čiji je Milošević sada predsednik. Postupak protiv Terzića traje više od deset godina i deluje da će da zastari – suđenje se nije održavalo šest godina navodno zbog zastoja u razmeni dokumentacije sa drugim državama, promenama sudija i Terzićevih upornih izostanaka. 

Više o postupcima u kojima je sudio Milošević pročitajte u našoj bazi o sudijama – „Prosudi ko sudi“

Comments are closed.