N1: Policajac priznao krivicu u slučaju Savamala, legalizovana mu zgrada

N1: Policajac priznao krivicu u slučaju Savamala, legalizovana mu zgrada

Rušenje Savamala (foto: KRIK)

Policajcu Goranu Stamenkoviću koji je osuđen pošto je priznao krivicu u slučaju Savamala, šest meseci nakon presude legalizovana je zgrada koju je bez dozvole sazidao u beogradskom naselju Mirijevo, objavio je N1. Stamenković je osuđen na pet meseci uslovno za nesavestan rad – jer nije reagovao na pozive građana koji su tokom rušenja zvali policiju i tražili da izađe na mesto događaja.

Piše: Jelena Radivojević

Nepunih šest meseci nakon što je policajac Goran Stamenković u maju 2018. godine priznao krivicu za nesavestan rad u noći nezakonitog rušenja objekata u Savamali, nelegalna četvorospratna zgrada koju je izgradio u Mirijevu je legalizovana.

Stamenković je osuđen na uslovnu kaznu od pet meseci što mu je omogućilo da ostane da radi u policiji, jer bi, da je kazna bila duža od šest meseci, ostao bez posla.

Njegov advokat Jovica Šošić je tada za KRIK izjavio da je Stamenković rekao da niko nije vršio pritisak na njega i da je želeo da prizna krivicu.

Uslovna kazna Stamenkoviću je istekla krajem oktobra 2018. godine, a nepune dve nedelje kasnije, doneta je odluka o legalizaciji zgrade koju je Stamenković sazidao u beogradskom naselju Mirijevo, kako je objavio N1. Nedugo potom, na istoj parceli, Stamenković je počeo gradnju još jedne zgrade zbog čega je protiv njega podneta krivična prijava.

Gostujući u emsiji „Utisak nedelje“ pre desetak dana potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić rekla je da je tadašnji ministar pravde Nikola Selaković vršio pritisak na Stamenkovića. Ona je tada rekla i da je Stamenković ucenjivan tako što mu je rečeno da će moći da legalizuje svoju nelegalno sazidanu kuću, ako na sebe preuzme krivicu za Savamalu i da o tome postoje iskazi u tužilaštvu.

Selaković je ove tvrdnje negirao.

Goran Stamenković je, podsetimo, jedini koji je odgovarao u slučaju nezakonitog rušenja u Savamali koje se odigralo pre pet godina. Iako je tadašnji zaštitnik građana Saša Janković utvrdio da je naređenje policiji da ne postupa i ne izlazi na teren „stiglo sa vrha“, nijedan drugi predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova nije do danas spomenut niti procesuiran. 

Nije otkriveno ni ko je bespravno rušio objekte niti po čijem nalogu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nakon događaja u Savamali rekao da iza rušenja stoji vrh gradske vlasti, ali nije želeo nikoga da imenuje. Policija i tužilaštvo nisu ga saslušali o saznanjima koja ima.

Da je rušenje organizovao tadašnji gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekla je njegova bivša supruga Marija Mali. Ona je u intervjuu za KRIK rekla da joj je bivši suprug rekao da je morao da otkloni smetnje izgradnji projekta „Beograda na vodi“ te da je organizovao rušenje „nekih barakica, kolibica“. Siniša Mali nije ispitivan u vezi sa njenim navodima.

Iz izveštaja koji je policija sastavila, a KRIK objavio, jasno je da su rušitelji te noći imali podršku beogradskih javnih preduzeća. Kako se navodi u izveštaju „Parking servis“ je uklonio automobil koji se našao na putu bagera koji su došli da ruše, radnici „Gradske čistoće“ te noći nisu čistili Hercegovačku ulicu iako su to radili svake noći, a „Elektrodistibucija“ isključila je struju pa je cela ulica bila u mraku, a nije radila ni kamera za video nadzor. Detaljnije pročitajte ovde.

Comments are closed.