MUP: Uhapšeno 27 osoba zbog korupcije i finansijskog kriminala

MUP: Uhapšeno 27 osoba zbog korupcije i finansijskog kriminala

Policija je u više akcija uhapsila 27 osoba i podnela krivične prijave protiv još 102 osobe zbog sumnje da su krivičnim delima iz oblasti korupcije i finansijskog kriminala oštetile budžet države i drugih privrednih i fizičkih lica za više od 1,2 miliona evra.

Piše: Bojana Jovanović

Akcije su sprovedene na teritoriji Beograda, Aleksinca, Pirota, Niša, Čačka, Kragujevca, Kikinde, Leskovca, Pančeva, Požarevca, Sremske Mitrovice i Subotice.

Kako se navodi u saopštenju MUP-a osumnjičeni se terete da su od 2008. godine do danas počinili više krivičnih dela: zloupotreba službenog položaja i položaja odgovornog lica, prevara, pranje novca, falsifikovanje novca, neovlašćeno organizovanje igara na sreću, nedozvoljena trgovina, prouzrokovanje lažnog stečaja, poreska utaja i nedozvoljen promet akciznih proizvoda.

Među uhapšenima je i direktorka Centra za socijalni rad u Babušnici. Ona je, kako se sumnja, tokom 2016. godine zaključila pet ugovora sa jednim mobilnim operaterom, na osnovu kojih je za potrebe Centra preuzela šest mobilnih telefona. Telefone je, kako se sumnja, dala na korišćenje svojim ćerkama i drugim licima koja nisu zaposlena u Centru za socijalni rad. Direktorka i još jedan rukovodilac ove institucije osumnjičeni su da su sa računa Centra plaćali račune za šest mobilnih telefona i tako naneli štetu od oko 390 hiljada dinara.

U Požarevcu je uhapšen muškarac pod sumnjom da je od januara 2015. do decembra 2017. godine sačinio i za 2.000 evra prodao tri falsifikovane diplome srednje medicinske škole, koje su kupci koristili prilikom zaposlenja.

Policija je u Kragujevcu uhapsila jednu osobu zbog sumnje da je neovlašćeno organizovala igre na sreću čime je nanela štetu Ministarstvu finansija od 3,8 miliona dinara.

Jedna osoba uhapšena je u Sremskoj Mitrovici zbog sumnje da je falsifikovala novac. Uhapšeni se tereti, kako se navodi u saopštenju, da je pokušao da međunarodnom autobuskom linijom transportuje 4.000 evra za koje se sumnja da su falsifikovane. Policija je prilikom pretresa stana i drugih prostorija pronašla i oduzela još 1.200 evra za koje se, takođe, sumnja da su falsifikovane.

Između ostalog, policija je u Nišu uhapsila odgovorno lice preduzeća „Dragauto“ i podnela krivičnu prijavu protiv još jedne osobe zbog sumnje da su utajile porez. Oni se terete da su od januara do marta ove godine posredstvom kompanije „Dragauto“ prodali veći broj polovnih automobila pri čemu su uglavnom sačinjavali fakture i ostalu dokumentaciju, a naplaćivali u gotovom novcu na ruke. Novac u iznosu od 37,7 miliona dinara, kako se sumnja, potrošili su za sopstvene potrebe. Takođe, osumnjičeni se terete da nisu obračunali i uplatili porez čime su oštetili državni budžet za 8 miliona dinara.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je podnelo krivične prijave protiv 102 osobe. Među njima su i policajci osumnjičeni da su zloupotrebili službeni položaj.

Tako, krivična prijava podneta je protiv rukovodioca Regionalnog centra prema Bugarskoj, pomoćnika rukovodioca Dežurne službe i dva policijska službenika u centru. Oni su osumnjičeni da su sačinili službena dokumenta neistinitog sadržaja. Naime, iako je termovizijskom kamerom zabeleženo da je u vozilu krijumčareno 13 ilegalnih migranata, policajci su događaj predstavili kao pronalazak napuštenog vozila. Na taj način su, kako se sumnja, nepoznatim izvršiocima omogućili da izbegnu krivičnu sankciju.

Tri saobraćajna policajca terete se da su u više navrata, prilikom obavljanja saobraćajne kontrole na Smederevskom putu, dozvolili vozačima da izbegnu prekršajnu odgovornost. Vozači su bili u prekršaju jer su imali vozila sa zatamnjenim staklima, a nisu posedovali uverenje o ispunjenosti uslova koje izdaje Agencija za bezbednost saobraćaja.

Po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal policija je podnela krivičnu prijavu protiv dve osobe zbog sumnje da su pomiogle pri pranju novca. Osumnjičene se terete da su okrivljenima za trgovinu drogom omogućile da obave konverziju i prenos novca, iako su znale da novac potiče od krivičnog dela. Kako bi prikrile stvarne vlasnike novca, njime su na svoje ime kupile stan i automobil.

1 Comment

  1. Nenad Vuksanović kaže:

    Auuuu … 360.000,00 din? To je već krupan kriminal. A ja se čudim što gradjani Srbije teško žive … Kad ono zbog tih šest mobilnih telefona. I pride ova dva saobraćajca koji nisu naplaćivali kazne. Sad će nam sigurno krenuti naglo nabolje čim su oni pohapšeni!