MUP: Uhapšeno 20 osoba zbog privrednog kriminala

MUP: Uhapšeno 20 osoba zbog privrednog kriminala

Foto: Pixabay

Policija je u nekoliko odvojenih akcija uhapsila 20 osoba zbog krivičnih dela u vezi sa privrednim kriminalom, poput davanja i primanja mita, trgovine uticajem, zloupotrebe položaja i prevare u poslovanju, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova danas.

Piše: Milica Vojinović

Osim uhapšenih policija je protiv još 15 osoba podnela krivične prijave zbog sličnih krivičnih dela.

Sumnja se da su osumnjičeni od 2013. godine do danas oštetili budžet Srbije, Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO fond) i druga preduzeća za oko milion evra.

Rukovodilac u Inspekciji rada u Zaječaru Dušan Veličković uhapšen je sa još dvoje zaposlenih u ovoj inspekciji zbog sumnje da su zloupotrebili položaj i primili mito.

Sumnja se da su u dužem vremenskom periodu primali mito od više od 550 evra, kao i poklone poput drveta za ogrev, betonskih kanala i besplatnih zdravstvenih pregleda u privatnim klinikama, navodi se saopštenju MUP-a.

Zauzvrat, kako se sumnja, nisu podnosili krivične prijave i vršili inspekcije ili su inspekcije ranije najavljivali.

Policija je, takođe, uhapsila i policajca u Vrbasu koji se sumnjiči da je zloupotrebio položaj tako što je dvojicu osumnjičenih za proizvodnju i prodaju droge obaveštavao kuda se kreću policijske patrole. Takođe se sumnja da je hapsio osobe kojima je jedan od njih dvojice podmetao drogu sa namerom da „ukloni konkurenciju“, navodi se u saopštenju MUP-a.

On im je u junu ove godine dojavio i da ih je jedna osoba prijavila policiji da su nešto sakrili u jednoj napuštenoj kući, sumnja policija.

Zbog sumnje da su davali mito uhapšeno je nekoliko direktora privatnih firmi.

Ostali uhapšeni sumnjiče se, između ostalog, za zloupotrebu položaja pri nabavci građevinskog materijala, prevaru u poslovanju pri kupovini PVC stolarije, falsifikovanje registarskih tablica i druga krivična dela.

Comments are closed.