MUP: Uhapšeno 19 osoba zbog privrednog kriminala i korupcije

MUP: Uhapšeno 19 osoba zbog privrednog kriminala i korupcije

Foto: mup.gov.rs

????????????????????????????????????

U više pojedinačnih policijskih akcija širom Srbije zbog privrednog kriminala i korupcije uhapšeno je 19 osoba, a protiv još 75 podnete su krivične prijave, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Piše: Jelena Radivojević

Oni se sumnjiče da su od 2012. godine do danas budžetu Republike Srbije, javnim preduzećima i drugim privrednim društvima naneli štetu od oko 1.100.000 evra. Terete se, između ostalog, i za zloupotrebu položaja, utaju poreza, prevaru, falsifikovanje novca i platnih kartica…

Policija je uhapsila rukovoditeljku odseka Poreske uprave u Kanjiži zbog sumnje da je zloupotrebila službeni položaj i sačinjavala neistinita rešenja i odobravala povraćaj poreza. Sumnja se da je na osnovu tih rešenja od 2012. do 2018. prebacila na svoje tekuće račune više od 9,1 milion dinara javnog novca. Ona se sumnjiči i da je na isti način na račun druge osobe prebacila još 743.000 dinara.

Dve osobe uhapšene su u Pančevu zbog sumnje da su u aprilu u jednom časopisu objavili oglas „Božiji dužnik otac Trifun“ u kom su nudili „otklanjanje negativne energije, spajanje rastavljenih i vraćanje mira u domove“. Na taj način prevarili su jednu osobu koja im je za usluge isplatila 265.600 dinara.

U Zaječaru su uhapšene dve osobe, a za trećom je raspisana poternica zbog sumnje da su naplaćivali fiktivne poslove i tako oštetili budžet grada Zaječara za više od 2,8 miliona dinara. Jedan od uhapšenih je zaposleni Grada Zaječara koji je overavao lažna dokumenta o izvedenim radovima sa privatnim firmama. Druga dva osumnjičena su kasnije fakturisala radove koji nisu bili izvedeni. Tako je grad Zaječar platio AD „Put“ gotovo 400.000 dinara dok je preduzeću „Milić limited“ isplaćeno gotovo 2,5 miliona dinara.

Radnica Preduzeća za puteve Požarevac koja ujedno obavlja i poslove u sindikatu ovog preduzeća uhapšena je zbog sumnje da je proneverila novac. Ona je od 2015. do 2018. godine podizala novac sa računa sindikata i prebacivala ga na svoje račune i tako prisvojila više od 2,2 miliona dinara, navodi MUP. Osim ovoga, njoj je preko sindikata isporučen i ugalj u vrednosti od 220.000 dinara koji nikada nije platila, pa je lažno prikazala da dug ne postoji.

Policija je u Čačku uhapsila dva mladića zbog sumnje da su falsifikovali novac i kupili mobilni telefon koristeći dve lažne novčanice od 100 evra. Prilikom pretresa stana policija je našla još jednu falsifikovanu novčanicu u apoenu od 100 evra.

Comments are closed.