MUP: Uhapšeno 16 osoba zbog pranja novca

MUP: Uhapšeno 16 osoba zbog pranja novca

????????????????????????????????????

Policija je uhapsila 16 osoba zbog sumnje da su kao organizovana kriminalna grupa zloupotrebili položaj, utajili porez i prali novac. 

Piše: Milica Vojinović

Pod sumnjom da je organizator kriminalne grupe uhapšen je Edvin Hadžmehmedović. On je direktor firme „Focus mediator company“ iz Beograda i „Brantom enterprises limited“ iz Londona, a do avgusta 2016. bio je direktor firme „Faktor promet“ iz Subotice.

Uhapšeni su i Zoran Jović, direktor preduzeća „Feniks medicom“ iz Beograda, Jelena Bogojević kao odgovorno lice kompanije „Marketing solutions pro“ i još 13 osoba, dok se za jednom osobom traga.

Prema navodima policije, oni su osnovali jedno preduzeće u Velikoj Britaniji i četiri u Srbiji i otvorili bankovne račune u Makedoniji.

Na račune ovih firmi uplaćeno je oko 520 miliona dinara po fiktivnom osnovu iz više kompanija u Srbiji nakon čega su ta sredstva konvertovana u evre i prebačena na račune u Makedoniji, navodi policija.

„Sumnja se, da su potom osumnjičeni pripadnici organizovane kriminalne grupe odlazili u Makedoniju, podizali novac i prenosili ga u Srbiju u iznosima pojedinačno manjim od 10.000 evra“, navodi se u saopštenju policije.

Novac je potom Hadžmehmedović lično, ili preko drugih članova grupe, vraćao u gotovini zastupnicima firmi koje su im uplatile novac, a za sebe zadržavao proviziju od oko osam odsto, sumnja policija.

Grupa je na taj način pribavila više od 41 milion dinara, a zbog neplaćenog poreza oštećen je budžet Srbije za oko 90 miliona dinara, navodi se u saopštenju Tužilaštva za organizovani kriminal.

Osim uhapšenih osoba, krivične prijave biće podnete i protiv 19 odgovornih osoba firmi koje su uplaćivale novac zbog sumnje da su zloupotrebile položaj, utajile porez i prale novac, navodi se u saopštenju policije.

Pogledajte snimak hapšenja:

2 Comments

 1. Miroljub Prvulovic kaže:

  Dokle ce vise ove sitne prevarante da hvataju?
  Cak i blagim uvidom u Panamske i Rajske papire vezane za nasu zemlju, vidi se koliko tu posla ima za srpske istrazne organe.
  Sto to neko ocigledno ne sme, ne moze ili ne ume, druga je stvar i zato se ne donosi decenijama najavljivani Zakon o poreklu imovine koji moze razresiti mnogo toga ako bude dobar, savremen i striktno primenjivan kao u mnogim razvijenim zapadnim zemljama oda

 2. Natasa kaže:

  Draga Milice,

  Vidimo se na sudu zbog objavljivanja podataka o licnosti!

  Natasa