MUP: Uhapšeno 14 osoba zbog finansijskog kriminala i korupcije

MUP: Uhapšeno 14 osoba zbog finansijskog kriminala i korupcije

U više policijskih akcija širom Srbije zbog finansijskog kriminala i korupcije uhapšeno je 14 osoba, a protiv 24 podnete su krivične prijave, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova. 

Piše: Jelena Radivojević

Uhapšeni se sumnjiče da su zloupotrebili službeni položaj, za nedozvoljenu trgovinu, utaju poreza, prevaru i falsifikovanje dokumenata. Svima je određeno zadržavanje do 48 sati nakon čega će biti saslušani u nadležnom tužilaštvu.

Beogradska policija uhapsila je četiri osobe zbog sumnje da su zloupotrebile službeni položaj. Naime, tri bivša zaposlena Službe za katastar nepokretnosti Vračar terete se da su u martu 2017. godine omogućili vlasniku preduzeća „Smart plus“ Dejanu Anđelkoviću da na osnovu falsifikovanog dokumenta upiše da je ovo preduzeće vlasnik objekta na Vračaru. Time je izbegnuto plaćanje takse i oštećeni su Grad Beograd i državni budžet za 500.000 dinara.

Zbog različitih krivičnih dela uhapšena 41 osoba
Policija je saopštila da je uhapsila 41 osobu zbog sumnje na nedozvoljenu proizvodnju i trgovinu oružjem i drogom, krađu, razbojništva, otmicu i polno uznemiravanje. Tom prilikom policija je kod šest osoba zaplenila 12 kilograma marihuane i devet stabljika ove biljke, pola kilograma ekstazija kao i 94 grama spida. Pronađen je i jedan pištolj sa šest metaka, piše u saopštenju MUP-a..

Aleksandar Đorđević uhapšen je u Nišu zbog sumnje da je zloupotrebio položaj. On je, kako se sumnja, otvorio radnju za proizvodnju igračaka „CUCI-DU“ koja nikada nije imala promet, kako bi suprugu prijavio na obavezno socijalno osiguranje, navodi MUP. Sumnja se da je Đorđević suprugu zaposlio fiktivno za bruto platu od 300.000 dinara, nakon čega je RFZO-u dostavljao dokumentaciju da je ona sprečena da radi jer održava trudnoću. Na osnovu toga, njegova supruga ostvarila je pravo na naknadu od oko 1,6 miliona dinara, za koliko su oštećeni RFZO i budžet, navodi se u saopštenju MUP-a.

U Novom Pazaru uhapšen je muškarac zbog sumnje da je nedozvoljeno trgovao akciznim proizvodima. Policija je njegov automobil pretresla još u decembru prošle godine i tom prilikom pronašla 1.500 boksova cigareta „ašima“ bez akciznih markica. Od tada je obavljano veštačenje koje je utvrdilo da tragovi na automobilu i boksovima pripadaju osumnjičenom.

Dejan Milošoski, vlasnik i direktor turističke agencije „Blue travel world“, uhapšen je u Smederevu pod sumnjom da je neosnovano podigao više od 37 miliona dinara sa računa agencije i novac zadržao za sebe. On je na taj način izbegao da plati porez, te je oštetio državni budžet za više od 7,4 miliona dinara. U saopštenju se navodi i da je Milošoski od klijeneta avansno uzeo novac za putovanja za koja je znao da neće realizovati čime je pribavio korist od oko četiri miliona dinara.

Protiv još 24 osobe podnete su krivične prijave. Među njima je i tridesettrogodišnji Kruševljanin osumnjičen da je tokom dve godine oglašavao i neovlašćeno prodavao robu u vrednosti od oko dva miliona dinara na sajtu „Kupujem-prodajem“.

Protiv muškarca u Subotici podignuta je krivična prijava zbog sumnje da je nedozvoljeno trgovao rasnim psima i da je od kupaca iz inostranstva zaradio nešto manje od 39 hiljada evra.

Comments are closed.