MUP: Uhapšeni zbog pranja novca

MUP: Uhapšeni zbog pranja novca

Petnaest osoba uhapšeno je zbog sumnje da su zloupotrebile službeni položaj, utajile porez i prale novac čime su privatno preduzeće „Inex plus“ oštetilie za 50 miliona dinara, navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova.

Piše: Jelena Radivojević

Sumnja se da su dva bivša direktora privatnog preduzeća „Inex plus“, Željko Šarčević i Marko Miletić, sa računa ove firme neosnovano prebacili oko 50 miliona dinara u periodu od januara 2016. do kraja prošle godine. Oni su, kako se sumnja, na ime fiktivnih usluga novac prebacivali sa računa firme na račune preduzetničkih radnji koje su u vlasništvu šestoro uhapšenih.

Osumnjičeni vlasnici preduzetničkih radnji su novac, pošto bi legao na račune, podizali i za sebe zadržavali proviziju od pet odsto. Na taj način su zaradili oko pet miliona dinara, navodi policija. Sumnja se da su ostatak od oko 45 miliona dinara vratili Šarčeviću i Miletiću koji su ga koristili za lične potrebe, navodi policija.

Zbog sumnje na zloupotrebu položaja, poresku utaju i pranje novca policija će podneti krivične prijave još dve osobe.

Policija je hapšenje izvela u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu i Poreskom policijom. Uhapšenima je određeno zadržavanje do 48 sati nakon čega će biti ispitani u tužilaštvu.

1 Comment

  1. Biljana kaže:

    Koliko puta treba da budu uhapšeni da bi prestali da pljačkaju po istom modelu? Prošle godine su uhapšeni u Etnografskom muzeju u Beogradu i šta se desilo? Ništa. Nastavili su da pljačkaju i ove godine.