MUP: U akciji „Pluton 2“ uhapšeno 47 osoba

MUP: U akciji „Pluton 2“ uhapšeno 47 osoba

Policija uhapsila 47 osoba i podnela krivične prijave protiv još 19 osumnjičenih za više krivičnih dela, posebno u vezi sa zloupotrebama u državnim organima, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Piše: Bojana Jovanović

Ovo je, kako je saopšteno, nastavak policijske akcije „Pluton“ u kojoj su pre pet dana uhapšene 53 osobe.

U saopštenju MUP-a navodi se da se osumnjičeni terete da su od 2005. godine do danas izvršili više krivičnih dela kojima su budžetima Republike Srbije, Autonomne pokrajine Vojvodine, grada Beograda i drugim privrednim subjektima i fizičkim licima naneli imovinsku štetu veću od 17,5 miliona evra.

Uhapšeni se sumnjiče da su počinili krivična dela poreska utaja, zloupotreba položaja odgovornog lica, zloupotreba ovlašćenja u privredi, zloupotreba službenog položaja, nenamensko korišćenje budžetskih sredstava, pronevera, falsifikovanje službene isprave, prevara i teška krađa.

Među uhapšenima su bivši rukovodilac Odeljenja za prehrambene proizvode u Republičkoj direkciji za robne rezerve, bivše odgovorno lice Doma zdravlja „Dr. Milorad-Mika Pavlović“ u Inđiji, lekar, građevinski inspektori, matičari, investitori i bivša i sadašnja odgovorna lica više pravnih lica, navodi se u saopštenju MUP-a.

U saopštenju se navodi da su Tužilaštvu za organizovani kriminal podnete krivične prijave protiv šest osoba osumnjičenih da su kompaniji „Koncern Farmakom MB“ iz Šapca nezakonito pribavili korist od oko 6,3 miliona evra, a na štetu Privredne banke Beograd. Krivične prijave podnete su protiv odgovornog lica „Farmakoma“ i pet službenika banke.

Vlasniku „Farmakoma“ Miroslavu Bogićeviću trenutno se sudi zbog sumnje da je od 2012. do 2013. upravo od državne Privredne banke Beograd podigao 32 kredita u vrednosti od oko 30 miliona evra i da ih nije vratio čime je banci naneta šteta. Osim njega, optuženi su i službenici banke jer su mu, prema navodima tužilaštva, to omogućili.

Tokom suđenja, drugooptuženi Miodrag Salai ispričao je da su bliski saradnici premijera Aleksandra Vučića, Ivica Kojić i Siniša Mali, pomagali Bogićeviću da nastavi da posluje bez obzira na ogromne dugove. On je rekao i da je u pitanju bio državni projekat i da je Bogićević „čovek koji ima podršku države“. Detaljnije o tome pročitajte u posebnoj priči.

Pročitajte sve vesti sa suđenja Miroslavu Bogićeviću

Comments are closed.