MUP nije sproveo preporuke Zaštitnika građana o Savamali

MUP nije sproveo preporuke Zaštitnika građana o Savamali

Saša Janković (foto: mc.rs)

Saša Janković (foto: mc.rs)

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) nije postupilo po preporukama Zaštitnika građana Saše Jankovića u vezi sa nasiljem nad građanima i nezakonitim rušenjem objekata u Savamali, piše u saopštenju ove institucije.

Piše: Bojana Pavlović

Osim što nije u zakonskom roku ispunio preporuke, MUP nije ni obrazložio zašto je tako postupio i time je prekršio zakon, navodi se u saopštenju Zaštitnika građana.

Zaštitnik je u maju ove godine objavio izveštaj o postupku kontrole rada ovog ministarstva i policije u kom je utvrdio da je policija prekršila zakon kada se nije odazvala pozivima građana u noći 25. aprila.

Bageri su u izbornoj noći 25. aprila srušili oko hiljadu kvadrata poslovnog prostora u privatnom vlasništvu u Hercegovačkoj ulici u beogradskom naselju Savamala. Maskirani muškarci koji su obezbeđivali teren da bi bageri mogli da nesmetano ruše, zadržavali su građane, ograničavali im kretanje, legitimisali ih i oduzimali im mobilne telefone, sprečavajući ih da vide rušenje. Građani su neposredno posle događaja zvali policiju koja je odbila da izađe na teren uz obrazloženje da je takav nalog stigao „sa vrha“.

Rušenje Savamala, april 2016

Srušeni objekti u Savamali (foto: krik.rs)

Izjave svedoka su se podudarale, a Zaštitnik je njihove tvrdnje potvrdio zahvaljujući snimcima telefonskih poziva koji su te noći upućeni policiji. Potom je tražio da mu se dostave i razgovori između dežurnih policijskih službenika i njihovih nadređenih gde se jasno čuje da su operateri policije tokom noći obaveštavali šefove o svim pozivima u vezi sa ovim slučajem.

Zaštitnik građana je u izveštaju tražio da MUP otkrije ko je i po čijem nalogu maltretirao građane, kao i ko je sprečio policiju da ih zaštiti izdajući naređenje da ne izađe na teren. Takođe je zatražio i da se protiv počinilaca pokrenu prekšajni i krivični postupci.

Ništa od navedenog Ministarstvo unutrašnjih poslova nije sprovelo, iako je imalo rok od dva meseca da postupi po preporukama.

Iako je od rušenja objekata prošlo skoro tri meseca, Više javno tužilaštvo u Beogradu još nije pokrenulo istragu u vezi sa ovim slučajem.

KRIK je dva dana posle rušenja objavio snimak događaja koje je zabeležila obližnja bezbednosna kamera. Policija je tri nedelje kasnije ovaj video materijal zatražila od novinara.

Da podsetimo, premijer Aleksandar Vučić najpre je izjavio da državni organi nemaju ništa sa bespravnim rušenjem u Savamali, a potom je optužio najviše organe vlasti grada Beograda. Odbio je, međutim, da imenuje odgovorne.

Premijer je izjavljivao da je država preuzela odgovornost za rušenje u Savamali, kao i da bi sam seo u bager da „skloni kriminalno ruglo“ da ga je neko pitao.

Pročitajte sve vesti o bespravnom rušenju u Savamali.

Comments are closed.