MUP krije izveštaj unutrašnje kontrole o slučaju Savamala

MUP krije izveštaj unutrašnje kontrole o slučaju Savamala

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) odbilo je da novinarima KRIK-a dostavi nalaze Sektora unutrašnje kontrole o postupanju policije tokom bespravnog rušenja u Savamali – kada je odbila da izađe na teren.

Piše: Bojana Jovanović

Istragu rada policije u slučaju Savamala Sektor unutrašnje kontrole (SUK) započeo je u maju prošle godine po zahtevu Višeg tužilaštva u Beogradu, koje je u to vreme vodilo slučaj. U julu 2017, više od godinu dana nakon rušenja, unutrašnja kontrola je sastavila izveštaj i istog dana ga poslala tužilaštvu.

Nije poznato, međutim, šta u njemu piše.

MUP je odbio da po zahtevu za slobodan pristup informacijama od javnog značaja kopiju izveštaja dostavi novinarima KRIK-a.

U odgovoru koji je poslao novinarima, MUP je naveo da će dostavljanje ovog dokumenta da ugrozi istragu „obzirom da je traženi izveštaj dostavljen Tužilaštvu i da postupak pred istim treba da se vodi“.

Novinari su se žalili Povereniku za informacije od javnog značaja koji je naložio MUP-u da dostavi izveštaj. Ni po isteku roka koji je poverenik zadao, MUP nije postupio po nalogu. Postupak kod poverenika i dalje traje.

Više javno tužilaštvo, samo dan nakon što je dobilo izveštaj SUK-a, proglasilo se nenadležnim i slučaj prosledilo Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu. U toku je predistražni postupak – odnosno postupak utvrđivanja da li je izvršeno neko krivično delo.

Podsetimo, građani su tokom rušenja pozivali policiju i prijavljivali da su lišeni slobode, ali je ona odbila da izađe na teren.

Zaštitnik građana utvrdio je da je policija imala naređenje „odozgo“ da ne postupa i zatražio da MUP otkrije ko je i po čijem nalogu maltretirao građane, kao i ko je sprečio policiju da ih zaštiti izdajući naređenje da ne postupa. MUP je imao rok od dva meseca da sprovede preporuke Zaštitnika, ali to nije učinio.

Izveštaj UKP-a

Novinari KRIK-a su pre oko dva meseca objavili detalje izveštaja koji je sastavilo odeljenje za privredni kriminal Uprave kriminalističke policije Beograda. KRIK je do izveštaja došao koristeći Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, tek nakon intervencije Poverenika.

I ovaj izveštaj je tužilaštvu dostavljen nakon više od godinu dana od rušenja.

Policija, pokazuje izveštaj, ne samo da nije otkrila ko je naredio i organizovao operaciju rušenja, već ni ko su bili najniži članovi organizacije – oni koji su lišavali slobode prolaznike dok se rušenje odvijalo. Nisu uspeli da otkriju ni kojoj firmi pripadaju bageri koji su rušili.

Sa druge strane, policija nije razgovarala sa osobama koje su javno pričale o odgovornima za ovo rušenje – između ostalog sa aktuelnim predsednikom Aleksandrom Vučićem i bivšom suprugom gradonačelnika Beograda. Podsetimo, Vučić je nekoliko dana nakon rušenja rekao da iza rušenja stoji vrh gradske vlasti, dok je Marija Mali u intervjuu koji je dala KRIK-u rekla da joj se bivši suprug Siniša Mali pohvalio da je organizovao rušenje.

Iako ne donose odgovore na ključna pitanja, detalji iz izveštaja ipak ukazuju na to da je bila organizovana šira zavera kako bi se izvelo rušenje u Hercegovačkoj.

U toj akciji očigledno je da su ulogu imala i javna preduzeća koja su ljudima sa fantomkama i bagerima obezbedila prolaz do mesta rušenja, kao i prekid struje kako bi nelegalna operacija privukla što manje pažnje.

Detalje pročitajte u posebnoj priči

Sve dosadašnje priče i vesti o rušenju u Savamali pročitajte ovde.

Comments are closed.