MUP krije dokumenta o vezama Lončara sa „zemuncima“

MUP krije dokumenta o vezama Lončara sa „zemuncima“

Zlatibor Lončar

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) deset meseci novinarima KRIK-a ne dostavlja zapisnik o saslušanju ministra zdravlja Zlatibora Lončara i ostala dokumenta nastala tokom ispitivanja njegovih veza sa zemunskim klanom.

Piše: Bojana Jovanović

KRIK je ova dokumenta zatražio krajem ferbuara prošle godine, nakon što je objavio priču da je Zlatibor Lončar 2002. godine potpisao ugovor o kupovini stana sa suprugom Sretka Kalinića, jednog od najbrutalnijih ubica zemunskog klana.

Svedoci saradnici na suđenju zemunskom klanu su ispričali da je stan bio poklon za usluge koje je Lončar pružio ovoj kriminalnoj grupi. Optužili su ga i da je učestvovao u ubistvu jednog crnogorskog kriminalca u urgentnom centru.

Lončar nije odgovorio na pozive novinara KRIK-a i odbio da objasni prirodu odnosa sa „zemuncima“. Rekao je da se za sve informacije obrate nadležnim organima koji su na taj slučaj stavili tačku, misleći na policiju.

Novinari KRIK-a su zahtevom za slobodan pristup informacijama od javnog značajaod MUP-a tražili kopije dokumenata koje je policija sakupila ispitujući Lončareve veze sa zemunskim klanom. Među traženom dokumentacijom je i zapisnik sa saslušanja Lončara u policiji.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je u intervjuu za KRIK u aprilu prošle godine rekao da neće biti političkih smetnji da se KRIK-u dostave informacije o ovoj istrazi.

Odgovor na zahtev, međutim, MUP nije dostavio ni deset meseci kasnije. KRIK se zbog toga žalio Povereniku za informacije od javnog značaja i postupak je u toku.

Temu o vezama ministra zdravlja i zemunskog klana aktuelizovalo je objavljivanje fotografije na kojoj Lončar grli vođu ove kriminalne grupe Dušana Spasojevića.

Lončar se ni sada nije obratio javnosti, a umesto njega premijer je objasnio da je fotografija nastala nakon što je Lončar operisao oca nekog od članova grupe.

„On mi je rekao da je operisao oca jednog od tih ljudi, da su ga pozvali u kafić preko puta da se zahvale. Tamo je nastala ta slika. Da je nešto krio, verovatno se ne bi ni slikao“, rekao je premijer.

Pročitajte: Ministar Lončar u stanu zemunskog klana

Donirajte KRIK i pomozite nam da nastavimo da istražujemo! Informacije o tome kako da nas donirate, možete pronaći na ovom linku. Hvala na podršci!

2 Comments

  1. Nemoguće je da je premijer Vučić toliko naivan da veruje da bi gospodin Lončar otišao u kafić sa „zemuncima“ samo da popije jedno piće .To „piće“ je vredelo ko zna koliko evra? Podržavam Vas u svemu ,samo hrabro ,napred ! Ako Premijer štiti ministra Lončara ,onda treba proveriti zbog čega ?

  2. Laki kaže:

    Zamisli 12 godina DOS BIO NA VLASTI A OVI SADA IM KRIJU PODATKE O MINISTRU.A sto ga oni nisu procesuirali do tada?