MUP krije da li je proveravao veze policajke sa kavačkim klanom

MUP krije da li je proveravao veze policajke sa kavačkim klanom

Marija Nikolić sa advokatom (foto krik.rs)

Ministarstvo unutrašnjih poslova odbilo je da novinarima KRIK-a odgovori da li je protiv policajke Marije Nikolić vodilo disciplinski postupak, kao i da li je unutrašnja kontrola proveravala njene veze sa kavačkim klanom. Nikolić je bila u kolima sa Davorinom Baltićem, jednim od bitnih članova ovog klana i njenim kumom, kada je ubijen 2018. godine u Beogradu, a sudi joj se jer je nakon ubistva bacila Baltićev pištolj.

Piše: Jelena Radivojević

Policajka Marija Nikolić ranije je ispričala na suđenju da je nakon događaja zbog kog se nalazi na optuženičkoj klupi bila disciplinski kažnjena i da je šest meseci radila na nižem radnom mestu. Isto je rekao i njen nadređeni, načelnik policijske stanice Vračar Dragan Pantić, svedočeći u ovom postupku. Nijedno od njih nije pominjalo da li je unutrašnja kontrola ispitivala policajkine veze sa kavačkim klanom.

Novinarka KRIK-a zatražila je od Ministarstva unutrašnjih poslova informacije o disciplinskom postupku koji je vođen protiv Nikolić, međutim, MUP je odbio da odgovori na njen zahtev za pristup informacijama od javnog značaja.

Odgovor nismo dobili ni na pitanje da li je Sektor unutrašnje kontrole proveravao veze policajke Nikolić sa kavačkim klanom.

U odgovoru MUP-a navodi se da bi odavanjem takvih informacija povredili pravo na privatnost policajke, kao i da ne postoji interes javnosti za ovim informacijama. Takođe, u odgovoru piše da bi odavanjem informacije da li je policajka disciplinski kažnjena prekršili pretpostavku nevinosti, jer je suđenje u toku. Novinarka se na ovu odluku žalila Povereniku za informacije od javnog značaja.

Nikolić je, iznoseći odbranu na suđenju, ispričala da nije znala da se njen kum Davorin Baltić bavio „bilo čime sa druge strane zakona“, a da je sa njegovom suprugom drugarica iz srednje škole, i bila joj je kuma na venčanju.

Načelnik Pantić rekao je na sudu da je Nikolić, kao i svi drugi policijski službenici, morala da zna da je za Baltićem raspisana poternica i da je iz kriminalnih krugova. On je tada rekao da joj je bilo poznato da je druženje sa osobama iz kriminogene sredine nespojivo sa poslom koji obavlja.

Novinari su ranije otkrili veze između kavačkog klana i srpske policije.

Policajka prisustvovala ubistvu

Nikolić je 1. januara 2018. godine otišla na Kopaonik sa kumom, sada pokojnim kriminalncem Davorinom Baltićem, za kojim je bila raspisana poternica. U Beograd su se vratili iste večeri jer je Nikolić trebalo da bude na dužnosti.

Kada su ulazili u garažu zgrade na Vračaru u kojoj je Baltić živeo, začuli su se pucnji. Iako deset godina radi kao policajka, Nikolić je, kako je rekla, u prvi mah pomislila da se radi o petardama. Shvatila je da neko puca na njih tek kada joj je Baltić rekao da mu doda pištolj iz pregrade u suvozačevim vratima.

Davorin Baltić (foto: privatna arhiva)

„Oni su pucali na nas neko vreme. Onda je sve prestalo. Kum nije mrdao“, rekla je Nikolić.

Nikolić je na sudu ispričala i da je bila u uniformi jer je kasnila na posao i da je plan bio da ide pravo na teren. Posle pucnjave pokušala je da izvuče službeni pištolj iz straha da su napadači još uvek tu, ali pošto u tome nije uspela, uzela je pištolj koji joj je Baltić ranije pomenuo.

Nakon što se popela do stana porodice Baltić i obavestila ih šta se dogodilo, Nikolić je hodala okolnim ulicama, a Baltićev pištolj bacila u obližnji kontejner.

Ona je rekla da je nakon toga pozvala načelnika i ispričala mu šta se dogodilo, ali pištolj nije pominjala. Kasnije te večeri rekla je kolegama gde je bacila pištolj i odvela ih do kontejnera, ispričala je.

„Nisam imala nameru da taj pištolj nosim. Da je tako, mogla sam samo da ne kažem gde je pištolj i niko ne bi znao“, rekla je Nikolić na sudu.

Kavački klan

Davorin Baltić je u policijskoj dokumentaciji bio obeležen kako jedan od istaknutijih članova kavačkog klana. Na njega su pucala dva nepoznata napadača, a on je preminuo na licu mesta. Neposredno posle ubistva, direktor policije Vlаdimir Rebić izjavio je da je Baltić odranije poznat policiji i da je ubijen u obračunu kriminаlnih grupа.

U junu prošle godine policija je saopštila da je rasvetlila Baltićevo ubistvo i da je raspisala međunarodnu poternicu za osumnjičenim koga, međutim, nije imenovala.

Kavački kriminalni klan bavi se švercom droge, iznudama i zelenašenjem. Ova organizacija je u sukobu sa škaljarskim klanom, a do njega je došlo 2014. kada je u Španiji nestalo više od 200 kilograma kokaina koji je navodno pripadao „kavčanima“.

Nakon što su obračuni počeli, sve ozbiljnije kriminalne grupe iz Srbije i Crne Gore su se priklonile jednom od dva klana, piše u izveštaju obaveštajne agencije o sukobu klanova čiju kopiju poseduje KRIK.

U međusobnim obračunima ubijeno je više osoba na obe strane, a detalje možete pogledati u „Crnoj knjizi“ – bazi kriminalnih ubistava.

Prethodne godine ubijeno je više članova škaljarskog klana, a i srpska policija i tužilaštvo hapsili su uglavnom pripadnike ove grupe. Prorežimski mediji su objavljivali tekstove u kojima su „škaljarce“ optuživali da predstavljaju pretnju po porodicu predsednika Srbije Aleksandra Vučića. 

Sa druge strane, novinari su otkrili da kavački klan ima veze u srpskoj policiji. Nedugo pošto je ubijen narko-diler i vođa navijača Partizana blizak ovom klanu Aleksandar Stanković poznatiji kao Sale Mutavi, u  javnosti su otkrivene veze Stankovića sa Nenadom Vučkovićem Vučkom, žandarmom koji je blizak državnoj sekretarki MUP-a Dijani Hrkalović.

Više pročitajte ovde.

Sve vesti sa suđenja policajki Nikolić pročitajte ovde.

Comments are closed.