MUP: Intenzivno radimo na otkrivanju počinioca obijanja stana novinarke KRIK-a

MUP: Intenzivno radimo na otkrivanju počinioca obijanja stana novinarke KRIK-a

„Policija je preduzela sve mere i radnje iz svoje nadležnosti i intenzivno radi na rasvetljavanju dela i otkrivanju počinioca obijanja stana novinarke KRIK-a Dragane Pećo“, rečeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) u MUP-u Srbije.

Izvor: RSE

„Po nalogu Prvog osnovnog javnog tužilaštva obavljen je uviđaj, a vrši se i pregled sigurnosnih kamera na određenim lokacijama u cilju identifikacije počinioca“, navodi se u pisanom odgovoru koji je MUP dostavio na novinarima RSE u vezi sa ovim slučajem.

Novinarska i medijska udruženja ranije su zatražila od policije i tužilaštva da se što pre razjasni ko je i zašto obio stan novinarke KRIK-a.

Imajući u vidu da iz stana ništa nije ukradeno, a da je KRIK u poslednje vreme objavio više istraživačkih tekstova o političkim, ekonomskim i kriminalnim centrima moći, udruženja sumnjaju da je reč o pokušaju zastrašivanja novinarke Dragane Pećo.

Efikasno postupanje nadležnih organa u ovom i svim drugim slučajevima jeste i može biti jedina realna mera proklamovane spremnosti institucija da se zaštite novinari, a time i pravo građana na informisanje u javnom interesu, navodi se u saopštenju koje su potpisali Asocijacija online medija (AOM), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno udruženje novinara Vojvodine (NDNV) i Asocijacija medija.

Udruženje novinara Srbije (UNS) traži da policija i tužilaštvo ovaj slučaj vode kao prioritetan i što pre obaveste javnost o rezultatima istrage.

S obzirom na činjenicu da je koleginici Pećo stan obijen, stvari ispreturane, a da nije primećeno da nešto nedostaje, mora se ispitati da li je u pitanju zastrašivanje novinara, imajući u vidu teme koje ova novinarka i portal KRIK istražuju, naveo je UNS.

Novinarki KRIK-a Dragani Pećo u petak je obijen stan. Ona je van Beograda, a stan sa obijenom bravom zatekao je njen verenik kada se vratio sa posla. Policija je obavila uviđaj.

Comments are closed.