MUP: Hapšenja zbog finansijskih malverzacija i korupcije

MUP: Hapšenja zbog finansijskih malverzacija i korupcije

Policija je prethodnih dana širom Srbije uhapsila 38 osoba zbog sumnje na finansijski kriminal i korupciju, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova. Oni se, između ostalog, sumnjiče za šumske krađe, iskopavanja peska iz rečnih korita, nedozvoljenu trgovinu i primanje i davanje mita.

Piše: Jelena Radivojević

Osim uhapšenih, policija je podnela krivične prijave protiv još 21 osobe, piše u saopštenju MUP-a.

Oni se sumnjiče da su od 2016. godine do danas oštetili državni budžet, ali i mnoge firme i ljude za nešto više od milion i po evra. Na teret im se, između ostalog, stavljaju šumske krađe, oštećenja životne sredine, nedozvoljena trgovina i primanje i davanje mita.

Najveći broj krivičnih dela tiče se nelegalne seče šuma, iskopavanja peska iz rečnih korita i drugog državnog zemljišta, ali i uništavanja životne sredine. Uhapšeni su i lekari i medicinsko osoblje u više mesta u Srbiji zbog sumnje da su tražili i uzimali mito.

Advokati, radnik Osnovnog tužilaštva u Nišu, medicinski tehničari u Kliničkom centru Niš i dva policijska službenika osumnjičeni su da su uzimanjem i davanjem mita omogućili advokatima da pronađu građane koji su oštećeni u saobraćajnim nesrećama kako bi im ponudili da ih zastupaju. Sumnja se da su iz službene baze MUP-a dobijali podatke o saobraćajnim nezgodama i povređenim građanima, a da su potom iz drugih državnih baza podataka dolazili i do medicinske dokumentacije oštećenih i zapisnika o uviđaju nakon saobraćajnih nezgoda.

Policija je uhapsila i medicinsku sestru iz Zdravstvenog centra Knjaževac zbog sumnje da je izvršila teško delo protiv zdravlja ljudi. Naime, sumnjiči se da u periodu od novembra 2017. do februara 2018. godine nije obilazila novorođenče iz Knjaževca. Ona je tako propustila da konstatuje očigledno loše uslove u kojima je odgajano dete, koje je zbog neuhranjenosti preminulo 12. februara.

Comments are closed.