MUP: Hapšenja u Zrenjaninu zbog malverzacija oko prečišćavanja vode

MUP: Hapšenja u Zrenjaninu zbog malverzacija oko prečišćavanja vode

Fabrika za preradu vode u Zrenjaninu (foto: N1)

Policija je uhapsila nekadašnjeg pomoćnika gradonačelnika Zrenjanina i bivšeg direktora „Vodovoda i kanalizacije“ zbog sumnje da su 2014. namestili posao prečišćavanja pijaće vode grupi privatnih firmi, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Piše: Jelena Radivojević

Sumnja se da su se početkom 2014. godine, pre raspisivanja javne nabavke za posao prečišćavanja vode za piće u Zrenjaninu, sastali tadašnji pomoćnik gradonačelnika Ivan Dević i direktor nekoliko privatnih firmi Nenad Obradović, kako bi dogovorili uslove konkursa. Obradović je direktor kompanije „Synertech“, a ranije je zastupao „Gruppo Zilio“ i „Gruppo Zilio SPA“, ćerke firme italijanske kompanije istog imena.

Ovakvi dogovori suprotni su onome što zakon predviđa, pa  tužilaštvo smatra da su Obradović i Dević izvršili zloupotrebu u vezi sa javnom nabavkom.

Nakon što je završen konkurs Goran Tajdić, direktor preduzeća „Vodovod i kanalizacija“, potpisao je ugovor za prečišćavanje vode sa grupom ponuđača koju su činile baš kompanije koje je zastupao Obradović – „Gruppo Zilio SPA“, „Gruppo Zilio“ i „Synertech“.

Ovakav ugovor bio je protivzakonit jer je zakonom propisano da prečišćavanje vode za piće ne sme da se prepusti privatnoj firmi, pa se sumnja da je Tajdić potpisivanjem ovog ugovora zloupotrebio službeni položaj.

Nenad Obradović se sumnjiči i da je 21 milion dinara, deo subvencije koju je firma dobila za nabavku i zamenu opreme u postrojenju za prečišćavanje vode, utrošio na svakodnevno poslovanje firme, čime je zloupotrebio položaj odgovornog lica.

Podsetimo, građani Zrenjanina više od 15 godina nemaju ispravnu vodu za piće.

Iako se očekivalo da će problem biti rešen upravo 2014. godine kada je grad potpisao pomenuti ugovor sa o izgradnji fabrike za prečišćavanje voda, to se nije dogodilo. Puštanje fabrike u rad odlagano je više puta, o čemu je pisao Insajder. Svega nekoliko dana nakon što je u martu 2019. konačno počela sa radom, fabrika je ponovo zatvorena jer je došlo do mehaničkog zagađenja vode, odnosno pojave kamenčića, šljunka i drugih naslaga.

Comments are closed.