MUP: 38 osoba uhapšeno zbog korupcije

MUP: 38 osoba uhapšeno zbog korupcije

Foto: MUP

Policija je u prethodnih nekoliko dana uhapsila 38 osoba osumnjičenih da su za više od 7,6 miliona evra oštetile budžete Srbije i lokalnih samouprava, kao i privredna i fizička lica, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP).

Piše: Bojana Jovanović

Osobe su uhapšene u više odvojenih akcija na suzbijanju finansijskog kriminala i korupcije sprovedenih u 15 gradova u Srbiji, piše u saopštenju MUP-a.

Među uhapšenima su četiri carinska službenika, bivši funkcioner opštine Bačka Topola, radnik „Dunav osiguranja“, bivše odgovorno lice filijale „Pireus banke“ u Novom Sadu, carinski agenti špediterskih preduzeća, odgovorna lica i zaposleni u privrednim društvima.

Krivične prijave u redovnom postupku podnete su protiv još 39 osoba, među kojima je pet policijskih i jedan carinski službenik, bivši funkcioner opštine Pećinci, bivše odgovorno lice Kliničkog centra Srbije za kardiohirurgiju, članovi Komisije za sport Opštine Petrovac na Mlavi i odgovorno lice fudbalskog kluba Trbunje, navodi se u saopštenju.

Carinski službenici osumnjičeni su da su od juna 2016. do aprila ove godine primili u rad nekompletnu, nepravilno popunjenu i falsifikovanu dokumentaciju, na osnovu koje su „ofšor“ kompanija „Delphia services limited“ i još jedno preduzeće prikazali razduženje 170.127 boksova cigareta marke „Marble“, „Asima“ i „Merilyn Pink Slims“.

Kako se sumnja, u dokumentaciji je lažno prikazano da su cigarete namenjene za potrebe više ambasada stranih država i jedne međunarodne misije, na osnovu čega su carinski službenici ove firme oslobodili plaćanja carinskih dažbina, PDV-a i akcize. Na taj način utajeno je oko 2,2 miliona evra, za koliko je oštećen državni budžet, piše u saopštenju.

Novosadska policija uhapsila je bivše odgovorno lice filijale „Pireus banke“ u tom gradu zbog sumnje da je sa deviznih računa klijenata neovlašćeno podigao 538.000 evra.

MUP je saopštio i da je subotička policija uhapsila bivšeg funkcionera opštine Bačka Topola i još dve osobe zbog osnova sumnje da su pokrajinski Fond za kapitalna ulaganja oštetili za 40 miliona dinara.

Oni su osumnjičeni da su od 2008. do 2012. godine potpisivali i overavali dokumenta sa neistinitim sadržajem u kojima je navedeno da je građevinsko preduzeće „Kovačević“ ugradilo materijal i izvelo radove na rekonstrukciji Doma učenika Bačka Topola, koji u stvarnosti nisu izvedeni.

Policija u Zrenjaninu uhapsila je zaposlenu u osnovnim školama u Čenti i Aradcu osumnjičenu da je sa računa škola na svoj račun protivpravno prebacila 5,6 miliona dinara, navodi se u saopštenju MUP-a.

Comments are closed.