Moguća provera umešanosti Ivanova i Živaljevića u događaje u Sobranju

Moguća provera umešanosti Ivanova i Živaljevića u događaje u Sobranju

Tužilaštvo za organizovani kriminal Makedonije moglo bi da ispita umešanost predsednika države Đorđa Ivanova, njegovog savetnika za bezbednost Siniše Aleksovskog, ali i pripadnika BIA-e Gorana Živaljevića u nemire u Sobranju, preneli su makedonski mediji.

Izvor: Beta, KRIK

Najava o mogućoj istrazi usledila je posle prepiske kabineta predsednika Ivanova i Živaljevića. Dok je srpski obaveštajac Živaljević tvrdio da je u Sobranju bio uz dozvolu savetnika predsednika Siniše Aleksovskog, iz kabineta predsednika su odgovorili da oni nemaju ovlašćenja da ovakva odobrenja daju.

Tužiteljka Vilma Ruskovska koja vodi istragu o događajima u Sobranju, potvrdila je da to novi momenat koji će biti istraživan, prenose makedonski mediji.

„Stvar je osetljiva, ali u svakom slučaju će se ispitati da li ima povezanosti s organizovanjem krvavog događaja. Samo prisustvo Živaljevića je sa jedne strane diplomatski skandal, a sa druge strane krivično delo učestvovanje u gomili, ponovo ću reči, ako se ne dokaže učestvovanje u organizovanju“, rekla je Ruskovska.

Kabinet Ivanova saopštio je da je Živaljević poslao poruku osobama iz makedonskih institucija, medju kojima je i Aleksovskom, po završetku delovanja u Sobranju „da bi obezbedio alibi i smanjio odgovornost za svoje postupanje“.

Dokumenta makedonske tajne službe do kojih su došli novinari KRIK-a, makedonske TV Nova i OCCRP-ja pokazuju da je Živaljević izvodio propagandne akcije sa ciljem promocije ruske politike, bivšeg premijera Nikole Gruevskog i borbe protiv ulaska Makedonije u NATO. Među procurelim dokumentima su i transkripti prisluškivanih razgovora, a makedonska služba navodi da je za to imala sudski nalog.

„Prema našim otkrićima možemo zaključiti da je obaveštajac BIA Goran Živaljević u Makedoniji koristio obaveštajne metode koje izlaze van okvira diplomatskog statusa… što dovodi u pitanje legitimnost i legalnost njegovih akcija“, piše u dokumentima.

Nedugo posle ovih otkrića, BIA i makedonska obaveštajna službe (AR) dogovorile su međusobno povlačenje zvaničnih predstavnika iz Beograda i Skoplja i dovođenje novih osoba na te pozicije.

O delovanju srpskog obaveštajca u Sobranju pročitajte ovde. 

Comments are closed.