Mišković: Postupak protiv mene će se odvijati kako je neko zamislio

Mišković: Postupak protiv mene će se odvijati kako je neko zamislio

Miroslav Mišković (foto: KRIK)

Na današnjem suđenju biznismenu Miroslavu Miškoviću i njegovom sinu Marku zbog utaje poreza optuženi su se izjašnjavali o novoj optužnici koju je tužiteljka Tamara Ristić nedavno dopunila. Optuženi Miroslav Mišković kazao je da ne razume ni tekst, ni suštinu optužnice, kao i da smatra da će se postupak protiv njega „svakako odvijati kako je neko zamislio“.

Piše: Milica Vojinović

Tužiteljka Ristić danas je predstavila novu, izmenjenu optužnicu, ali se osvrnula samo na jedan njen deo u kome je, kako je rekla, ispravljena tehnička greška. O delu optužnice koji se odnosi na Miškovića, međutim, nije govorila.

Izjašnjavajući se o promenjenoj optužnici, Mišković je ocenio da tužilaštvo pokušava da ovom dopunom ubaci mišljenje Skupštine Srbije o tome da li je postojala obaveza da se plati porez za koji tužilaštvo tvrdi da je utajen.

Podsetimo, odbrana navodi da sporni porez nije ni trebalo da se plati po tadašnjem zakonu. U toku prvog postupka sudija Maja Ilić obratila se Narodnoj skupštini kako bi utvrdila da li su optuženi bili u obavezi da plate porez, a presudu kojom je Mišković bio osuđen Apelacioni sud je oborio, između ostalog, i zbog ovog poteza sudije. Apelacioni sud ocenio je ovaj potez kao kršenje ustavnog načela podele vlasti i nezavisnosti sudske vlasti.

„Sada, posle šest godina, tužilaštvo se dosetilo da doda jednu rečenicu. Ta rečenica se nalazi u vašoj presudi za koju je Apelacioni sud kazao da ne može da bude tu zato što nije u optuženju. Čini se da se optužnica pravi na bazi presude“, istakao je Mišković danas.

On je dodao i da tužilaštvo želi na sve načine da u postupak ubaci mišljenje Skupštine Srbije da je trebalo da se plati porez jer je, kako je dodao, to jedina stvar koju tužilaštvo ima protiv njega.

„Vi ne sudite Miroslavu Miškoviću, sudite, mogu slobodno da kažem, vodećem srpskom i regionalnom privredniku“, kazao je.

Osvrnuo se i na, kako je naveo, njegovog „poštovanog kolegu (Ivicu) Todorića“, kome se u Hrvatskoj na teret stavlja višemilionska šteta, a koji je iz pritvora pušten posle samo tri dana uz kauciju od milion evra.

„A vi meni i dalje držite kauciju od 12 miliona, držite mi i imovinu blokiranu“, dodao je ljutito Mišković.

Nakon što su optuženi završili sa komentarisanjem izmenjene optužnice sudija je dala priliku advokatima da predlože nove dokaze.

Miškovićev advokat Zdenko Tomanović predložio je da se u dokaze uvrste poreske prijave iz 2008. i 2012. godine koje, kako je objasnio, pokazuju da se u ovom postupku zakon retroaktivno primenjuje. Advokat je predložio i da se ispita još nekoliko svedoka.

Predlog da ova dokumenta uđu u dokaze izneo je i Mišković uz komentar da „i ne mora jer će se (postupak) svakako odvijati kako je neko zamislio“.

O ovim i ostalim predlozima iznetim danas, sudsko veće odlučiće na sutrašnjem ročištu.

Sudija Ilić najavila je prisutnima da se pripreme za mogućnost da sutra počnu sa iznošenjem završnih reči. To znači da se suđenje približilo kraju, s obzirom da nakon završnih reči sledi donošenje presude.

Ovo će biti druga presuda u postupku protiv Miškovića. Prvom presudom u junu 2016. Mišković osuđen je na pet godina zatvora jer je sinu pomagao da utaji porez, ali je nju ukinuo Apelacioni sud i suđenje vratio na početak.

Miškoviću se od tada sudi za optužbe da je pomogao sinu Marku da utaji 320 miliona dinara poreza, jer je prethodnom presudom oslobođen optužbi da je izvlačio novac iz putarskih preduzeća, što je potvrdio i Apelacioni sud.

Poznati srpski biznismen uhapšen je u decembru 2012. godine. U javnosti je njegovo hapšenje predstavljeno kao rešenost nove vlade Aleksandra Vučića da se obračuna sa korupcijom. Mišković je pušten iz pritvora posle više meseci uz jemstvo od 12 miliona evra.

Pročitajte sve vesti sa suđenja Miroslavu Miškoviću

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *