Mišković osuđen na 2,5 godine zatvora za utaju poreza

Mišković osuđen na 2,5 godine zatvora za utaju poreza

Miroslav Mišković (foto: N1)

Biznismen Miroslav Mišković danas je osuđen na dve godine i šest meseci zatvora, a njegov sin Marko na godinu dana kućnog zatvora uz elektronski nadzor zbog utaje 320 miliona dinara poreza. Obojica su dužna da plate i novčanu kaznu od po osam miliona dinara. Ova presuda nije konačna pošto o njoj tek treba da odlučuje Apelacioni sud. 

Piše: Milica Vojinović

Od ove kazne Miškoviću će se oduzeti sedam meseci koje je proveo u pritvoru. Odluka je doneta većinom glasova sudskog veća kojem je predsedavala sudija Maja Ilić. Presudom je naloženo i da se Miškovićima vrate pasoši.

Mišković se danas nije pojavio u sudu na izricanju presude kom je prisustvovao njegov sin Marko.

Miroslav i Marko Mišković osuđeni su zbog utaje 320 miliona dinara pri unosu akcija Preduzeća za puteve Niš iz jedne firme u vlasništvu Marka Miškovića u drugu njegovu kompaniju.

Marko Mišković na današnjem izricanju presude (foto: krik.rs)

Prema optužnici Tužilaštva za organizovani kriminal Marko Mišković je posredstvom  kompaniju „Parmidoli“ bio krajnji vlasnik firme „Mera Investment Fund“ registrovane na egzotičnom ostrvu Kurasao koje pripada Holandskim Antilima.

„Mera Investment Fund“, u postupku kolokvijalno nazivana „strana Mera“, osnovala je kompaniju „Mera Invest“ u Srbiji – „domaću Meru“ i to u cilju utaje poreza, piše u optužnici. Tužilaštvo je tvrdilo da je „strana Mera“ prebacila akcije „Preduzeća za puteve Niš“ u „domaću Meru“ i da tom prilikom nije platila porez.

Odbrana Miškovićevih od početka je insistirala na tome da je postupak pokrenut pod političkim pritiskom. Kako su isticali, u slučaju koji je opisan u optužnici nije ni trebalo da se plati porez po tada važećem zakonu, jer pri prenosu akcija nije ostvaren prihod, što je bio uslov za obavezu plaćanja poreza.

U njihovu korist svedočili su i poreski inspektor koji je tri godine pre optuženja vršio kontrolu i zaključio da nije bilo nepravilnosti, kao i bivši direktor poreske uprave.

Prva presuda

Današnja presuda je druga po redu u postupku protiv Miškovića.

Prvom iz 2016, Mišković je oslobođen za glavni deo optužnice –zloupotrebe u putarskim preduzećima, dok je za utaju poreza osuđen na pet godina, a njegov sin Marko na tri i po godine zatvora.

Apelacioni sud je 2017. godine potvrdio oslobađajući deo presude, dok je za optužbe za utaju poreza naložio novo suđenje.

U odluci Apelacionog suda navedeno je da je sudsko veće koje je osudilo Miškovića dalo nejasne razloge za ovu odluku. Posebno je bilo naglašeno da je veće prekršilo ustavno načelo podele vlasti time što je pitalo Narodnu skupštinu da li je u slučaju zbog kog se sudilo Miškoviću trebalo da se plati porez.

Mišković je uhapšen u decembru 2012. a njegovo hapšenje u javnosti je prikazano kao dokaz da se nova vlada Aleksandra Vučića odlučno bori protiv korupcije.

„U Srbiji su se pokazale dve stvari, a to je da ne postoje zaštićeni, da ne postoje nedodirljivi i druga stvar je da je država jača od svakog od nas“, rekao je Vučić nakon Miškovićevog hapšenja.

Biznismen je u pritvoru proveo sedam meseci kada je pušten da se brani sa slobode uz jemstvo od 12 miliona evra koje je najviše u domaćem pravosuđu, a odredio ga je tadašnji predsedavajući sudija Vladimir Vučinić.

Vučinić je kasnije smenjen jer je odbio da povuče odluku da Miškoviću vrati pasoš, a slučaj je preuzela sudija Maja Ilić.

 

Comments are closed.