Mirković uhapšen zbog novogodišnjih paketića i finansiranja medija

Mirković uhapšen zbog novogodišnjih paketića i finansiranja medija

Saša Mirković (foto: mc.rs)

Saša Mirković, bivši predsednik skupštine Zaječara, uhapšen je juče zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj i oštetio budžet grada 13,9 miliona dinara i fudbalski klub „Timok“ za više od 20,9 miliona dinara.

Izvor: KRIK, CINS

Mirković je osumnjičen da je od septembra do decembra 2013. zloupotrebio službeni položaj tako što je Mileni Trajković, bivšoj šefici kabineta gradonačelnika Zaječara dao nalog da bez tendera ugovori nabavku novogodišnjih paketića. Trajković je takođe uhapšena.

Oni su u ime grada usmeno dogovorili sa firmom „OFY Company“ kupovinu paketića u vrednosti od 13,9 miliona dinara. Firma je isporučila 1662 paketića, ali nikad za to nije plaćena, piše Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Privredni sud u Zaječaru je u oktobru 2016. godine naložio gradu da isplati novac za neplaćene novogodišnje paketiće. U presudi, koju je objavio CINS, sud konstatuje i da Mirković i Trajković nisu imali ovlašćenja da sklope ovakav dogovor, već je to mogao samo gradonačelnik, ali da se protiv njih ne vodi postupak za zloupotrebe. Trajković je na suđenju rekla da nije dovodila u pitanje nalog Mirkovića jer je uporedo obavljala poslove po zaduženju gradonačelnika i predsednika skupštine grada.

Mirković je osumnjičen i da je učestvovao u malverzacijama u fudbalskom klubu „Timok“. On i dvojica bivših odgovornih lica u klubu osumnjičeni su da su od avgusta 2013. do februara 2015. sklapali štetne ugovore za prenos utakmica i medijsko promovisanje. Klub je tako uplatio više od 20,9 miliona dinara „Timočkoj TV i radiju“, od čega je 1,8 milion dinara odmah prebačen na račun Mirkovićeve firme „Beoton R“ iz Bora, navodi se u saopštenju policije.

Politička prošlost

Mirković je poznat javnosti kao estradni menadžer, a značajno mesto u političkom životu dobio je nakon pristupanja Srpskoj naprednoj stranci posle izbora 2012. godine. Njegova politička karijera išla je od tada uzlaznom putanjom – bio je pomoćnik ministra saobraćaja, predsednik skupštine grada Zaječara i poslanik u Narodnoj skupštini.

Dok je bio na funkciji za Mirkovića se govorilo se da kontroliše lokalne medije u Zaječaru. Prema pisanju CINS-a, mediji bliski vladajućoj partiji dobili su velike svote novca iz budžeta opština i gradova.

Krajem 2015, međutim, Mirković je ušao u sukob sa strankom nezadovoljan odnosom prema njemu.

Nakon što je policija upala u televiziju koja je navodno bila u njegovom vlasništvu, Mirković je objavio otvoreno pismo tadašnjem premijeru Aleksandru Vučiću optužujući ga da zloupotrebljava vlast.

„Znam kako koristiš sve moguće resurse države da bi na nekog izvršio pritisak, osvetio mu se ili pod izgovorom borba protiv korupcije pokušao da ga uhapsiš“, napisao je Mirković tada.

U svojim medijima iznosio je od tada negativan stav prema vladajućoj stranci i bivšim partijskim kolegama.

Mirković je najavljivao da će učestvovati na predsedničkim izborima, ali se povukao iz trke. Nedavno je najavio kandidaturu za gradonačelnika Beograda.

Comments are closed.