Ministri nervozni zbog izjave predstavnika OEBS-a

Ministri nervozni zbog izjave predstavnika OEBS-a

Mauricio Salustro (foto: KRIK)

Izjava predstavnika OEBS-a Mauricija Salustra da u slučaju Savamala „postoje neoborivi dokazi da je postupanje policije bilo namerno i planirano“ uznemirila je predstavnike vlasti. Analitičar Boško Jakšić ocenjuje da je Salustro rekao ono što mnogi misle – da državni organi žele nešto da prikriju.

Piše: Bojana Pavlović

Ministar policije Nebojša Stefanović zatražio je juče da OEBS demantuje Salustra. Oštrim tonom ocenio i da je ovakva izjava mešanje u unutrašnja pitanja Srbije, da se tako ne poštuje ni tužilačka istraga, ni činjenica da sudski postupak nije okončan.

O izjavi predstavnika OEBS-a negativno se izrazio i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić navodeći da je u pitanju „politička izjava“. Dačić je rekao da se ovim dovodi u pitanje „dosadašnja korektna saradnja misije sa državnim organima Srbije“.

bosko-jaksic

Boško Jakšić (foto: mc.rs)

Spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić smatra da je izjava Salustra bila suviše otvorena za diplomatsku praksu i da je on time dao povod za reakcije ministara.

„Salustro je rekao ono što mnogi misle, a to je da državni organi žele nešto da prikriju. Otud i ovaj borbeni stav i nervoza ministara kada je u pitanju ovaj slučaj“, kaže Jaksić

Ocena Salustra koja je izazvala bes državnih zvaničnika, međutim, nije bila proizvoljna. Predstavnik OEBS-a pozvao se na zvanični izveštaj zaštitnika građana Saše Jankovića koji je nezavisni državni organ Republike Srbije i istakao da je to jedini izveštaj o ovom slučaju jer se nijedan drugi državni organ nije oglasio.

„Da ostavimo po strani šta su uradili kriminalci te noći, ali problem je šta je policija uradila, odnosno, šta policija nije uradila. Ako je tačno to što piše u izveštaju, a ja verujem da jeste – postoje neoborivi dokazi da je postupanje policije namerno, ne samo namerno nego i planirano na veoma visokom nivou jer u suprotnom ne bi bilo moguće“, rekao je Salustro.

Janković je izvršio kontolu rada policije u maju i na osnovu snimaka razgovora upućenih policiji utvrdio da su nadležni bili obavešteni o svemu što se dešavalo te noći, ali da policija nije izašla na teren i zaštitila građane čime je prekršila zakon. U istom izveštaju Janković je naložio da organi reda što pre otkriju ko je naredio policiji da ne postupi i zašto.

Policija od objavljivanja izveštaja ne samo da nije postupila po preporukama zaštitnika građana u predviđenom roku, već nije ni obrazložila zbog čega to nije uradila, pa je tako još jednom prekršila zakon. Do danas, policija se javnosti nije obratila u vezi sa dešavanjima u Savamali.

Ministar Stefanović od aprilskih događaja nije uspeo da odluči da li je policija izašla na teren kad je bila pozvana ili, zbog opasnosti po živote policajaca od varničenja kablova, ipak nije. Juče je izjavio da ne zna dokle se stiglo s izveštajem Sektora unutrašnje kontrole o nepostupanju policije, kao ni da li je taj izveštaj dostavljen tužilaštvu.

Tužilaštvo sa druge strane krije informacije dokle je stigla istraga u ovom postupku, pod kojim je brojem predmet zaveden, pa čak i koji je tužilac zadužen za slučaj što u javnosti podgreva sumnju da je rušenje obavljeno uz saglasnost države. Jedino u vezi sa čim se tužilaštvo izrazilo bilo je da trpi pritisak – i to od novinara.

Pročitajte sve vesti o bespravnom rušenju u Savamali

Pomozite KRIK-u malom donacijom da nastavi da prati ovaj slučaj. O tome kako da nas donirate, pročitajte na ovom linku.

2 Comments

  1. Milivoje M. kaže:

    Stefanovića treba da bude sramota. Ne čudim se njemu nego Dačiću što se upetljava u ovu prljavu rabotu bahatih naprednjaka.

  2. Mima kaže:

    Sta reci, tesko li je nama kada nam je ovakva vlast! UZAS!