Ministarstvo pravde: Izveštaj o ubistvu Ivanovića smo poslali Prištini, kopiju nemamo

Ministarstvo pravde: Izveštaj o ubistvu Ivanovića smo poslali Prištini, kopiju nemamo

Ministarka pravde Nela Kuburović (foto: krik.rs)

Ministarstvo pravde tvrdi da ne poseduje kopiju izveštaja o ubistvu Olivera Ivanovića pošto ga je pre nepunih mesec dana poslalo Prištini. Novinari KRIK-a zatražili su kopiju ovog izveštaja pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Piše: Bojana Pavlović

Kuburović je početkom godine istakla da je Prištini poslat opsežan izveštaj koji je o ubistvu Olivera Ivanovića sastavilo Tužilaštvo za organizovani kriminal. Prema njenim rečima, poslati su i zapisnici sa saslušanja osoba čije je ispitivanje Priština tražila.

Novinari KRIK-a zatražili su kopiju ovog izveštaja pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, međutim, od ministarstva je stigao odgovor da je nemaju.

„Odgovor Tužilaštva za organizovani kriminal u čijem se prilogu nalazila dokumentacija čiju kopiju tražite, prosledili smo Kancelariji specijalnog predstavnika EU u Prištini. Kopiju navedene dokumentacije ne posedujemo“, odgovorili su iz ministarstva.

S obzirom na to da je izveštaj iz istrage o političkom ubistvu od izuzetne važnosti, malo je verovatno da Ministarstvo pravde ne poseduje kopije ovih dokumenata.

Sumnjajući da ministarstvo ne govori istinu, novinari KRIK-a uputili su u skladu sa zakonom zahtev Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave da utvrdi da li ministarstvo poseduje traženi izveštaj. Ovaj postupak je u toku.

Oliver Ivanović, predsednik stranke „Građanske inicijative Sloboda, demokratija, pravda“, ubijen je ispred prostorija svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici u januaru prošle godine.

Za godinu dana sprsko tužilaštvo nije ni pokrenulo istragu. Slučaj je označen kao tajni zbog čega se ne zna šta je tužilaštvo dosad otkrilo o ovom ubistvu.

Istragu zvanično vodi kosovsko tužilaštvo koje je u novembru prošle godine izdalo nalog za hapšenje prvih osumnjičenih. Uhapšena su, međutim, trojica pomagača, a ne izvršioci i nalogodavci zločina.

Četvrtog osumnjičenog Milana Radoičića kosovska policija nije uspela da uhapsi. On je tada već bio u Srbiji odakle je poručio da nema nikakve veze sa ubistvom Ivanovića, ali da se neće predati kosovskim organima. Dva dana kasnije, saslušan je u srpskoj policiji, ali ne kao osumnjičeni.

Predsednik Srbije rekao je da je Radoičić prošao poligrafsko ispitivanje i da ni na koji način nije umešan u ubistvo Ivanovića. Ministarka Kuburović rekla je da je Radoičić ispitan „da bi se otklonila svaka sumnja u njegovu umešanost u ubistvo“. Zapisnik sa njegovog saslušanja, međutim, označen je kao strogo poverljiv zbog čega nije poznato šta je on tačno rekao prilikom ispitivanja.

Srpsko Tužilaštvo za organizovani kriminal saopštilo je da nema informacije koje bi uhapšene na Kosovu povezivale sa ovim ubistvom, kao i da nije upoznato s tim kakve dokaze poseduje kosovsko tužilaštvo.

Sve vesti o ovom slučaju pročitajte ovde

4 Comments

 1. Zoran R, kaže:

  Izgleda da ministarka Kuburović misli da smo svi kompletni idioti. Pa koji se to dokument štampa u samo jednom primerku. Pa čak i da jeste tako, ima ga u kompjuteru i može momentalno da napravi kopiju. Ma čujte, ovo je smešno i komentarisati.

 2. Aleksandra kaže:

  Stvarno sramota. Ali ako se ide korak dalje, reč je o nečemu u tom dokumentu što ne žele da dodje do javnosti. Sve što nije transparentno znači da se nešto krije. Ako se tome doda svedočenje i poligraf Radoičića koji je takođe pod velom tajnosti, onda kockice polako počinju da se slažu. Vlasti u Beogradu očigledno nešto kriju i to sa dobrim razlogom.
  Vremena su takva kakva jesu, uzdržavam se od ozbiljnijih komentara.

 3. Aleksandar kaže:

  Koliki je prethodni radni staz Nele Kuburovic i koji su je rezultati rada preporucili za funkciju koju obavlja? Mozda zena i nezna da bilo koji dokumenat ne izdaje bez dve kopije.

 4. Branko kaže:

  Ne postoji kopija?Ne znam u kojoj to drzavi Sud salje original,i pri tom nema kopiju…pa valjda salje kopiju,a zadrzava originalProdavanje magle!