Ministarstvo kulture o kampanji provladinih medija: Uzdržite se od povezivanja novinara sa kriminalcima

Ministarstvo kulture o kampanji provladinih medija: Uzdržite se od povezivanja novinara sa kriminalcima

Maja Gojković (foto: Ministarstvo kulture)

Četiri dana nakon početka kampanje provladinih medija protiv redakcije KRIK-a, danas se oglasilo Ministarstvo kulture i informisanja i u saopštenju navelo da novinari moraju da imaju uslove da se bezbedno bave svojim poslom. Saopštenje je usledilo nakon što je iz Evropske unije, domaćih i međunarodnih novinarskih organizacija, kao i nekoliko stranih ambasada stigla kritika jer su provladini tabloidi lažno optužili KRIK da je sarađivao sa klanom nedavno uhapšenog Veljka Belivuka i tako novinarima ove redakcije ugrozili bezbednost.

Piše: Jelena Radivojević

U saopštenju ministarstva nema direktne osude kampanje koju mediji pod kontrolom vlasti danima vode protiv KRIK-a niti se spominje naziv naše redakcije. Reakcija ministarstva usledila je tek nakon četiri dana i to pošto su targetiranje novinara KRIK-a osudile brojne domaće i međunarodne medijske organizacije, predstavnici tela Evropske unije i nekoliko stranih ambasada.

„Ministarstvo kulture i informisanja poziva sve medije i aktere javnog života da se uzdrže od iznošenja kvalifikacija i insinuacija da su pojedini mediji i novinari povezani sa kriminalnim aktivnostima organizovanih kriminalnih grupa“, piše u saopštenju.

Smatraju da novinari moraju imati uslove da neometano obavljaju svoj posao i da niko ne sme da im ugrozi njihovu ličnu bezbednost i profesionalni integritet.

„Apelujemo na sve medije da senzacionalizam ne bude ideja vodilja u procesu informisanja javnosti o onim temama za koje postoji interes javnosti da o njima budu obavešteni“, navode iz ministarstva.

Preksinoć se oglasio i predsednik Aleksandar Vučić koji je pozvao tabloide da prestanu sa napadima i puste KRIK da radi svoj posao. On je tada za „Pink” rekao da novinari moraju da se osećaju bezbedno i slobodno.

Napad na KRIK traje od utorka, a u njemu prednjače tabloidi „Informer“, „Alo“, „Kurir“ i televizija Pink. Oni nas lažno optužuju da smo saradnici nedavno uhapšenog Veljka Belivuka i tvrde da sa njim imamo neki „dil”. 

KRIK, podsetimo, godinama piše o grupi nedavno uhapšenog Veljka Belivuka i ukazuje na veze koje pripadnici ove grupe imajo među visokim državnim funkcionerima i u policiji. Tako smo pisali o vezama sa sekretarom vlade Novakom Nedićem, ali i sa Nenadom Vučkovićem Vučkom, žandarmom koji je bio blizak Dijani Hrkalović, tada jednoj od najuticajnijih osoba u Upravi kriminalističke policije. Više o tome pročitajte ovde.

Detaljnije o istrazi protiv Belivuka čitajte ovde

Comments are closed.