Ministar Popović izgubio sudski spor protiv KRIK-a

Ministar Popović izgubio sudski spor protiv KRIK-a

Nenad Popović (foto: srpskanarodnapartija.rs)

Nenad Popović (foto: srpskanarodnapartija.rs)

Presudom Višeg suda odbijena je tužba ministra Nenada Popovića protiv KRIK-a zbog teksta „Rajski papiri nisu napad na Popovića već međunarodni projekat“.  Sudija Slađana Pantović je u presudi navela da su novinari KRIK-a postupali sa dužnom novinarskom pažnjom, da je interes javnosti da zna ove informacije bio veliki, ali i to da se Popović šest puta nije pojavio na suđenju kako bi svedočio o duševnoj boli koju je osećao zbog KRIK-ovog teksta.

Piše: Jelena Radivojević

Kako se navodi u presudi, novinari KRIK-a su tokom celokupnog rada na ovom istraživanju poštovali Zakon o javnom informisanju i medijima, da su sve informacije više puta proverili, kao i da Popović nije okarakterisan kao neko ko se bavi protivzakonitim poslovima. Naglašeno je da su novinari KRIK-a dovoljno dugo pokušavali da dobiju komentar ministra Popovića na informacije do kojih su došli, kao i da su pred objavljivanje poslali konkretna pitanja na koja ministar nikada nije odgovorio.

U presudi je konstatovano da je Popović na javnoj funkciji te da bi zbog toga morao da ima više razumevanja za to da je javnost zainteresovana da zna o njegovim bivšim i sadašnjim poslovima. Sudija je bila stava da je ova tema od velikog značaja za javnost, te da preteže nad interesom zaštite dostojanstva ličnosti tužioca.

Sudija je u presudi objasnila da je duševni bol subjektivan, te da je zato bilo neophodno saslušati tužioca Nenada Popovića da bi se stekla celokupna slika kako je na njega uticalo istraživanje koje je objavio KRIK. S obzirom da se ministar šest puta nije pojavio na zakazanim suđenjima, dostavljajući opravdanje samo za četiri ročišta, sudija je odustala od njegovog ispitivanja i saslušala samo tužene – urednika KRIK-a Stevana Dojčinovića.

Ova presuda odnosi se na tužbu povodom teksta „Rajski papiri nisu napad na Popovića već međunarodni projekat“, koji je bio odgovor na Popovićevu izjavu da je naše istraživanje napad na njega jer je „ruski čovek“. Sudija Pantović navela je da je, odlučujući u ovom postupku, čitala celokupnu dokumentaciju koju su objavili novinari KRIK-a, kao i inicijalnu istraživačku priču „Popović visokorizičan za ofšor agenciju“.

Sudija je podsetila i na slobodu izražavanja koja je garantovana Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda i dodala da tekst koji je KRIK objavio nema uvredljiv karakter, te nije u sukobu sa ovim članom konvencije.

Tako je sudija Pantović zaključila da je tužba kojom je Nenada Popovića zahtevao odštetu od milion dinara zbog nanete duševne boli neosnovana, a on će morati da plati KRIK-u sudske troškove u iznosu od oko dve hiljade evra.

Ova presuda nije konačna i Popović ima pravo da se nju žali Apelacionom sudu.

Četiri tužbe zbog „Rajskih papira“

Početkom 2018, godine u redakciju KRIK-a pristigle su četiri tužbe ministra Popovića i svakom od njih je zahtevao da mu se na osnovu povrede duševne boli isplati milion dinara, a sve tužbe su se odnosile na podatke otkrivene u jesen 2017. godine u sklopu istraživanja „Rajski papiri“.

Novinari KRIK-a tada su otkrili da se bogatstvo ministra Popovića procenjuje na više od 100 miliona dolara, da poseduje mrežu ofšor firmi na Kipru i Britanskim Devičanskim Ostrvima, kao i da u Švajcarskoj ima prebivalište i plaća porez.

Osim toga, novinari su otkrili da je Popović bio u pregovorima sa advokatskom kancelarijom „Appleby“ u vezi sa reorganizacijom svog bogatstva i da je planirao da kontrolu nad mrežom ofšor kompanija premesti na Ostrvo Man i osnuje trast u Hong Kongu. Ovi planovi, međutim, nisu se ostvarili.

Popović je u evidenciji „Appleby“-ja označen kao „visokorizičan“ klijent.

„Rajski papiri“ su bili veliki međunarodni novinarski projekat u kome su otkrivene brojne afere širom sveta. Sva otkrića objavljena u sklopu „Rajskih papira“ potkrepljena su dokumentacijom koja je procurila iz advokatske kancelarije „Appleby“. Dokumenta je prvo dobio nemački list „Zidojče cajtung“ i podelio ih sa Međunarodnim konzorcijumom istraživačkih novinara (ICIJ) i sa više od 380 novinara u 67 država. Među 96 medija koji učestvuju u projektu „Rajski papiri“ bio je i KRIK, koji je analizirao dokumentaciju u vezi sa Srbijom.

„Minel Transformatori“

Uprkos tome što su četiri tužbe predstavljale pritisak na redakciju, novinari su nastavili da istražuju imovinu i poslove ministra Popovića i tako otkrili da je u vreme dok je bio narodni poslanik, privatizovao i doveo do propasti fabriku „Minel Transformatori“.

Iako Agencija za borbu protiv korupcije insistira da se ovaj slučaj razreši još od kada su radnici fabrike 2012. godine podneli krivične prijave protiv Popovića, tužilaštvo i dalje nije otvorilo istragu.

Ministar Popović nije pristao na intervju sa novinarima KRIK-a ni tokom ovog istraživanja.

Pročitajte priču o bogatstvu ministra Popovića.

Pročitajte priču o tome kako je Popović privatizovao i uništio „Minel Transformatore“.

Redakcija KRIK-a poziva čitaoce da individualnim donacijama pomognu dalje istraživanje kriminala i korupcije, kao i borbu novinara sa pritiscima. Svaka donacija je važna!

Comments are closed.