Ministar Lončar u stanu zemunskog klana

Ministar Lončar u stanu zemunskog klana

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar potpisao je 2002. godine ugovor o kupovini stana sa suprugom Sretka Kalinića, najpoznatijeg ubice zemunskog klana, otkriva Mreža za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK. Lončar nije želeo da novinarima kaže da li je platio stan ili ga je dobio kao poklon od kriminalaca. Ugovor je potpisan svega deset dana nakon smrti crnogorskog mafijaša za čije ubistvo Lončara optužuju svedoci saradnici sa suđenja zemunskom klanu.

Pišu: Stevan Dojčinović i Pavle Petrović

Krajem leta 2002. na Veselina Božovića, mafijaša iz Bijelog Polja, pucali su članovi rakovičkog klana dok je vozio svoj džip u beogradskom naselju Žarkovo. Njegova žena i sin, koji su se vozili u automobilu ispred njegovog, takođe su pogođeni iz kalašnjikova. Tom prilikom povređene su i dve prolaznice. Ranjeni BožoKRIK zabranavić odmah je prebačen u Urgentni centar Kliničkog centra Srbije i delovalo je da će preživeti.

Ono što Božović nije znao jeste da je i Dušan Spasojević, lider zloglasnog zemunskog klana, tada najjače kriminalne organizacije u zemlji, iz nepoznatih razloga priželjkivao njegovu smrt – ispričao je pred sudom član ove grupe Dejan Milenković Bagzi četiri godine nakon ovog događaja.

Zlatibor Lončar, tada tridesetogodišnji lekar Urgentnog centra, umesto da pomogne Božoviću, ubrizgao mu je nešto u infuziju od čega je navodno preminuo, objasnio je Bagzi.

Tekst je nastao u saradnji za novinarskom mrežom Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP). Rad na priči pomogle su i uplate čitalaca sajta KRIK.

Nagrada za pomoć kriminalnom klanu bio je stan koji mu je Spasojević kupio, ispričao je Bagzi.

Drugi član zemunaca, Miladin Suvajdžić, koji je poput Bagzija postao svedok saradnik, potvrdio je informaciju da je Lončar dobio stan. Suvajdžić je za zemunsku grupu kupovao „štekove“ – stanove koje su koristili za skrivanje droge i oružja, ali i nekretnine za potkupljivanje onih koji su radili za klan.

Bagzi i Suvajdžić ove tvrdnje izneli su 2004. i 2006, tokom suđenja zemunskom klanu za ubistvo premijera Zorana Đinđića i druge zločine. Za vreme policijske akcije Sablja 2003. godine, ovaj zloglasni kriminalni klan je razbijen, a njegove vođe ubijene su u beogradskom predgrađu Meljak.

Zlatibor Lončar foto: KRIK

Zlatibor Lončar foto: KRIK

Nakon svedočenja zemunaca, Lončar je negirao da je učestvovao u ubistvu. Policija protiv njega nikada nije podnela krivičnu prijavu.

Deset godina kasnije Lončar je postao moćna figura srpske politike. Imenovan je na mesto ministra zdravlja, kao osoba od poverenja premijera Aleksandra Vučića.

Dokumenta do kojih su došli novinari KRIK-a podudaraju se sa Suvajdžićevim i Bagzijevim svedočenjem. Novinari su pronašli dokaz da je Lončar, svega deset dana nakon smrti Božovića, kupio stan od člana zemunskog klana.

Stan

Stan u 61. bloku na Novom Beogradu, u Ulici doktora Ivana Ribara, bio je u vlasništvu Jelene Kalinić, supruge jednog od najokrutnijih članova zemunske grupe Sretka Kalinića. Kalinić, poznat kao Zver, vršio je likvidacije za kriminalnu grupu, a svoje žrtve prebijao, mučio ih strujom i bio je efikasan u uklanjanju leševa.

Zgrada na Novom Beogradu u kojoj se nalazi stan koji je Zlatibor Lončar kupio od zemunskog klana

Zgrada u 61. bloku u kojoj se nalazi stan

Nekretninu veličine 57 metara kvadratnih, Jelena Kalinić kupila je u aprilu 2001. Nakon nešto više od godinu dana, u septembru 2002, potpisala je kupoprodajni ugovor sa Lončarom.

Lončar je, prema ugovoru čiju kopiju poseduje KRIK, Kalinićevoj supruzi platio 1,8 miliona dinara za stan (tadašnjih 30.000 evra). Na osnovu javno dostupnih podataka, međutim, nije moguće utvrditi da li je novac ikada isplaćen. Lončar je devet meseci kasnije stan prodao za 50.000 evra, ispričali su ljudi koji su ga od njega kupili.

Današnji vlasnici stana, koji su razgovarali sa novinarom KRIK-a i insistirali da se njihova imena ne spomenu u tekstu, rekli su da su za stan saznali preko oglasa. Novac su isplatili direktno Lončaru.

Zlatibor Lončar nije pristao na intervju sa novinarima KRIK-a u kojem bi objasnio svoje veze sa zemunskim klanom.

Injekcija

KRIK_dopada vam se pricaČlanovi zemunskog klana svedočili su da su vođe kriminalne organizacije bile bliske nekolicini lekara Urgentnog centra. Njih su podmićivali da rade za kriminalnu grupu kada im je bila potrebna pomoć u bolnici, piše u svedočenjima čije kopije poseduje KRIK.

Suvajdžić je pred sudom ispričao da je Spasojević poslušne lekare čašćavao nekretninama. Setio se da je jedan od stanova kupljen u novobeogradskim blokovima, ali je pogrešio broj bloka.

Kupovao je stanove svojim ljudima. Kupovao je nekim doktorima… Doktor Lončar sa Urgentnog centra. On je dobio stan koji je pre bio stan od Sretka Kalinića na Novom Beogradu na bloku 60“, rekao je Suvajdžić.

Bagzi, koji je bio blizak Spasojeviću pred sudom je izneo iste tvrdnje. Rekao je da je Lončar učestvovao u ubistvima, kao i da je redovno posećivao sedište klana u Šilerovoj ulici u Zemunu.

Ubica i šef klana - Sretko Kalinić i Dušan Spasojević

Sretko Kalinić i Dušan Spasojević

Svaki drugi dan je bio kod nas u Šilerovoj, dolazio tamo, čak je učestvovao u nekim ubistvima doktor Lončar i on mu je za to i poklonio taj stan u bloku 61“, rekao je Bagzi.

Pred sudom je Bagzi izjavio da je Lončar pomogao u likvidaciji Veselina Božovića. Svedočio je i da je drugi lekar, Miroslav Risović, takođe radio za zemunski klan.

(Božović) je preživeo tada i doktor Lončar je došao kod Dušana. Dušan je, zbog kog razloga ne znam, to naredio (ubistvo Božovića). Ja sam bio tu kada je prvo rekao Risoviću da uradi to, a Risović se bio nešto predomišljao – sad će za tri sata, za dva sata, pa će onda kasnije. I onda je doktor Lončar došao i rekao da je on to završio… U Urgentnom centru, da mu je on ubrizgao neku injekciju, nešto u infuziju i da je on to završio“, ispričao je Bagzi.

Kriminalni saradnici
Zlatibor Lončar je još jedan Vučićev saradnik koji se povezuje sa korupcijom i organizovanim kriminalom. Prošle godine KRIK je objavio snimke sastanaka ministra spoljnih poslova Ivice Dačića sa Rodoljubom Radulovićem, kriminalcem koji je osuđen za međunarodni šverc kokaina. Vučićev štićenik, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, povezan je sa luksuznim apartmanima u Bugarskoj vrednim oko pet miliona evra. Apartmane je kupio od Srđana Dabića, predstavnika „Lukoila“ koji je učestvovao u koruptivnoj privatizaciji „Beopetrolovih“ pumpi u Srbiji.

Risović je napustio Srbiju posle akcije Sablja i otišao u Kanadu. Novinari KRIK-a nisu uspeli da dođu do njega.

Jedan od policajaca koji je radio na ovom slučaju i koji iz straha od osvete ne želi da otkrije svoje ime, rekao je novinarima KRIK-a da nije bilo moguće procesuirati lekare samo na osnovu svedočenja kriminalaca, budući da nije bilo drugih dokaza.

Lončar je u izjavi za RTS pre deset godina priznao da je saslušan u policiji, ali je negirao bilo kakvu umešanost u ubistvo.

Supruga brani narko kartel

Ministrova supruga, advokatica Vesna Lončar, branila je članove kriminalne grupe Darka Šarića u postupku za šverc kokaina u Specijalnom sudu. Angažovala su je dva člana narko-kartela – Darko Tošić i Nenad Novaković. Zastupala je i poznatog kriminalca Sretena Jocića zvanog Joca Amsterdam u postupku za ubistvo hrvatskog novinara Ive Pukanića. Ona je advokatica i Andreju Vućiću, bratu premijera Srbije, i Predragu Malom, bratu gradonačelnika Beograda Siniše Malog, u suđenju žandarmima koji su ovu dvojicu fizički napali tokom Parade ponosa. Predsednica je nadzornog odbora Pošte Srbije.

Zlatibor i Vesna Lončar poseduju dupleks od 75 metara kvadratnih u centru Beograda, prema podacima iz katastra. Stan su za 180.000 evra kupili 2009. godine, piše u ugovoru do kojeg su došli novinari KRIK-a. Vesna je vlasnica i stana od 82 kvadrata na Novom Beogradu koji je dobila na poklon od bivšeg supruga.

Dopala Vam se priča? Postanite prijatelj sajta i donacijama pomozite da nastavimo da istražujemo kriminal i korupciju. Oni koji nas doniraju, moći će da pristupe našoj arhivi dokumentacije i dobijaće na mejl priče pre zvaničnog objavljivanja. Kako da finansijski pomognete KRIK možete pročitati na ovom linku. Hvala što nas podržavate!

PROČITAJTE NAJZNAČAJNIJE REAKCIJE NA OVAJ TEKST 

15 Comments

 1. Данко Б. Марин kaže:

  Честитке уз жељу да овај текст објави мејнстримерска ,,Политика“ , да РТС престане бити гебелсовска пропаганда и покрене емисију&неколико емисија на ову ….. 🙂 Браво за ЕКИПУ!

 2. Živomir Savić kaže:

  nedam lončara…stepen zla i veličina nedela su kriterijumi omiljenosti ministara kod premijera reformatora, najviše voli najgore, mknje zlikovce nešto manje itd

 3. TTD kaže:

  Lončar je zakasnio i da uđe u helikopter inače bi poginuo onda kad se srušio.
  Zato je i pomereno na Teslu za slikanje.

 4. miki kaže:

  cita li ove tekstove neko koga placamo

 5. Saša kaže:

  Ovo treba ispitati. Ako ima imalo istine, Lončar mora da odgovara. Ako je ne daj Bože ubio čoveka ubrizgavanjem „nečega“ u venu kako kaže Bagzi, kazna mora da bude primerena.

 6. Zemun kaže:

  A znate li kog doktora iz urgentna centra su dok je radio tamo zvali „Doktor smrt“?

 7. nedeljko kaže:

  gde mi živimo,ko nas predstavlja???

 8. Goran kaže:

  U svakoj normalnoj državi bi se ispitale sve okolnosti,uradila obdukcija, ekipi svaka čast dali je ovo neko o
  bjavio (kurir izgleda da je počeo Vučićević da uredjuje)

 9. U clanku nije pomenut jedan bitan detalj. Ukoliko se svedocenje svedoka-saradnika ispostavi kao lazno on gubi svoj status, od svedoka postaje okrivljeni, sto znaci da ga ceka dugogodisnja robija. Zbog cega bi se svedok-saradnik izlagao riziku da izgubi status koji mu garantuje slobodu? Da bi napakostio nekom beznacajnom doktorcicu, jednom od bezbroj zaposlenih po srpskim zdravstvenim ustanovama? Bas Lonacaru i Risovicu a ne tolikim drugim lekarima iste ustanove? Po kom kriterijumu ih je svedok-saradnik odabrao da BAS NJIMA dvojici napokasti, sta kaze Loncar?

 10. cvele kaže:

  niko nece proci nekaznjeno.polako….mozda je pravda spora ali dostizna je.cega se ovaj kvazi-doktor latio ….znate dalje

 11. DJovan kaže:

  NASE ZDRAVSTVO
  ( CCCC – SSSS )
  Srpska VLADO i ubuduce radi samo kao i do sada po nepisanom pravilu, koje se najbolje vidu u praksi SRPSKOG ZDRAVSTVA, gde su cetiri “S”jako primenjiva : Samo Smrt Srbiju Spasava.
  Ako VLADA nastavi i dalje kao do sada, a SRPSKO ZDRAVSTVO, i dalje primenjuje strogo, VLADINU nepisanu zelju, kao i do sada, Srbija ce uskoro prirodnom selekcijom biti najmladja DRZAVA, a njeni gradjani najmladji i najzdraviji O ceme se radi? U nasoj Drzavi bolesni i stari nemaju ni mogucnost ni pravo da se lece, zdravstvene ustanove ignorisu stare i bolesne; nije vam nista idite kuci, pijte cajeve, ili u boljem slucaju; kupite lek, koji kosta mesecno trecinu penzije, covek ode kuci i umre za dva sata ili dana svejedno, necete naci zadovoljnog coveka zdravstvenom uslugom u nasoj Zemlji SRBIJI, a ovakvi slucajevi postali su odavno PRAVILO.
  Za to je formula 4S najbolja: Jedan penzioner umre, sledeceg penzionises, na njegovo mesto jednog zaposlis, za to vec 20 godina imamo uvek isti broj penzionera i zaposlenih.
  Tako ce nasa “slavna” VLAST da prirodnom selekcijom napravi zdravu naciju i narod, a da li znate da je HITLER radio upravo tako : Bolesni i nesposobni na bilo koji nacin, su eutanazirani, razlika je samo u tome sto je Hitler ubrzao postupak “ciscenja beskorisnih”

 12. DJovan kaže:

  Opet izraz nesigurnosti kod Vas, niste sigurni da li smete pustiti moj komentar pod naslovom CCCC -SSSS 4-S, pa ja stojim iza toga teksta, mozete me kontaktirate preko meila.

 13. mirjana kaže:

  Zar je moguce pa mi treba da se plasimo naseg zdravstva jezim se od svega

 14. Gordana kaže:

  Ovo je bezočno, sramno, krimogena struktura na vlasti..Treba očistiti društvo od zlikovaca režima..Odmah..Bravo za Krik, za hrabre novinare..

 15. Ljuba kaže:

  To da je ubio čoveka i nije odgovarao, je strašno ako je istinito. U svakom slučaju, može da se izvrši eshumacija žrtve i utvri da li postoje tragovi otrova . Kažu da on ostaje u vlasima kose trajno. Ako nije istina, strašno je kako vi razapinjete Lončara i to uz pomoć Milovića koji je dok je bio načelnik UKP štitio onu barabu Čumeta, za koga je Bagzi takođe svedočio da je ubio Zorana Petrovića Šempu i nikada nije odgovaro za to, a za to vas zabole uvo baš.
  Samo budite nepristrasni i svaka čast!