Ministar Đorđević priznao da je vlasnik ofšor firme

Ministar Đorđević priznao da je vlasnik ofšor firme

Zoran Đorđević

Reagujući na otkrića Mreže za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK ministar odbrane Zoran Đorđević nije negirao navode iz teksta, potvrdio je da je bio vlasnik ofšor firme iz Delavera, ali nije prokomentarisao posao vredan 88 hiljada evra koji je ova kompanija imala sa „Telekomom“.

Piše: Bojana Jovanović

Đorđević je naveo da je svu imovinu uredno prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije. Potvrdio je da je pre ministarske funkcije imao različite poslove, među kojima je i vlasništvo nad ofšor firmom „KBX Consulting LLC“ iz Delavera.

„Što se tiče firmi koje sam imao, tačno je da sam u skladu sa važećim zakonima bio vlasnik i direktor ‘KBX Consulting LLC’ iz Delevera“, naveo je Đorđević.

U pisanom odgovoru koji je poslao medijima, ali ne i KRIK-u koji ga nedeljama poziva na intervju, naveo je da ne postoji nikakva „misterija i nedoumica“ kada je u pitanju njegova biografija. On, međutim, nije prokomentarisao posao koji je njegova ofšor kompanija sklopila sa „Telekomom“.

Kako je otkrio KRIK, Đorđević je 2008. godine na adresi svoje kuće u Malom Mokrom Lugu osnovao kompaniju „Telecraft“. Kao vlasnici firme upisane su dve ofšor kompanije „KBX Consulting LLC“ i kompanija „Focus Group LLC“, iza koje stoji Jasminka Komljenović.

Manje od godinu dana nakon osnivanja, u junu 2009. kompanija „Telecraft“ dobila je javnu nabavku kod „Telekoma“ u pregovaračkom postupku bez javnog objavljivanja. Na ovom poslu firma je zaradila oko 88 hiljada evra i to je, kako otkriva KRIK, bio jedini posao ove kompanije. Đorđević je krajem 2009. doneo odluku da se pokrene gašenje firme „Telecraft“ i ona je ugašena u martu 2010. godine.

Prema podacima sa delaverskog poslovnog registra kompanija je i dalje aktivna. U javno dostupnim podacima nije moguće videti da li je i kada Đorđević istupio iz kompanije.

On je u saopštenju naveo da od 2012. godine nema veze ni sa jednom firmom.

„Od trenutka kada sam postao državni sekretar u ministarstvu odbrane, nisam bio niti vlasnik, niti zaposlen u bilo kojoj drugoj kompaniji“, istakao je ministar.

Pročitajte Đorđevićev profil u KRIK-ovoj bazi imovine političara.

KRIK će sutra objaviti još četiri profila aktuelnih ministara.

Pomozite nam donacijama da nastavimo da istražujemo vodeće srpske političare i funkcionere.

Comments are closed.