Minić: Ključno je šta radi tužilaštvo u slučaju Mali

Minić: Ključno je šta radi tužilaštvo u slučaju Mali

Zlatko Minić

Komentarišući odluku suda da se državi vrati zemlja koju je nelegalno prisvojila porodica gradonačelnika Beograda Siniše Malog, Zlatko Minić iz organizacije „Transparentnost Srbija“ kaže da je važnije šta će tužilaštvo uraditi u vezi sa sumnjama da je Mali umešan u pranje novca.

Piše: Milica Vojinović

„Samo poništavanje ugovora i vraćanje zemlje jeste zanimljivo – u smislu da li su organi uradili sve što su mogli po pitanju istrage i da li je još neko trebalo da odgovara u vezi sa tim poslom. Najvažnije pitanje je ipak, u vezi sa prodajom firme ´Compost group´. Mi smo još ranije to naslovili pokaznom vežbom pranja novca“, rekao je Minić za KRIK.

Podsetimo, Privredni sud u Pančevu odlučio je da se državi vrati deset hektara zemlje koju su Mali i članovi njegove porodice nezakonito prisvojili pre 12 godina.

Firmu u čijem je vlasništvu bila sporna zemlja, Siniša Mali prodao je ofšor kompaniji „Alessio Investment ltd“ čiji je bio direktor za nešto više od pola miliona evra. Mali je tako sa ofšor zone na svoj račun u Srbiji prebacio ovu veliku sumu novca čije poreklo nije poznato.

„To je tema koju je KRIK odavno otvorio, ali ostaje pitanje šta će uraditi tužilaštvo“, kaže Minić.

Nakon KRIK-ovih otkrića Agencija za borbu protiv korupcije je u oktobru 2015. pokrenula je postupak. Iz izveštaja Agencije vidi se da je banka koja je sprovela ovu transkaciju izrazila sumnju da je u pitanju moguće pranje novca.

Agencija je izveštaj prosledila tužilaštvu koje, međutim do danas nije pokrenulo istragu.

Pročitajte kako je gradonačelnikova porodica prisvojila državno zemljište

Donirajte KRIK i pomozite da nastavimo da istražujemo

Comments are closed.