Milovac: Šarić bi bolje prošao da mu se sudilo u Crnoj Gori

Milovac: Šarić bi bolje prošao da mu se sudilo u Crnoj Gori

Dejan Milovac (foto:mc.rs)

Da se Darku Šariću u Srbiji sudilo kao njegovom bratu u Crnoj Gori, prošao bi mnogo bolje, rekao je za KRIK Dejan Milovac, direktor istraživačkog centra MANS iz Crne Gore,, komentarišući jučerašnju presudu kojom je Šarić osuđen na devet godina zatvora zbog pranja najmanje 20 miliona evra. Milovac objašnjava da je u postupku protiv Darkovog brata Duška u Crnoj Gori bilo očiglednih propusta tužilaštva i suda zbog kojih je on oslobođen optužbi da je švercovao kokain i prao novac.

Piše: Milica Vojinović

„Ako se osvrnemo na ono što smo imali kao praksu u postupcima u vezi sa organizovanim kriminalom, prodajom narkotika i pranjem novca bilo bi mnogo bolje za Šarića da je imao tretman kao što je imao njegov brat u Crnoj Gori“, kaže Milovac.

Šarićev brat Duško je u Crnoj Gori oslobođen optužbi da je kao deo Darkove grupe švercovao kokain i prao novac, zbog velikih propusta tužilaštva i suda, tvrdi Milovac.

Kako kaže, Dušku Šariću i njegovom saradniku Jovici Lončaru na teret su stavljena krivična dela za koja nisu mogli da budu optuženi, a sud je takvu optužnicu prihvatio iako je morao da uoči grešku i vrati je na doradu tužilaštvu. Milovac navodi i da istraga nije dovedena do kraja pa tužilaštvo nije uspelo da dokaže da je novac koji su navodno oprali potekao od droge.

„Niko od sudija i tužilaca koji su bili uključeni u procesuiranje Duška Šarića u Crnoj Gori nije odgovarao zbog očiglednih propusta, a veći deo je unapređen na bolje pozicije“, navodi Milovac.

Pitanje je, kako kaže, da li je to urađeno namerno da bi se oprala biografija Šarića i Lončara ili zbog neznanja tužilaca i sudija.

„Ja više naginjem ka tome da je to namerno urađeno jer govorimo o samom vrhu crnogorske tužilačke organizacije koja bi trebalo da zna kako se postavlja optužnica za najveći slučaj koji smo mi imali kada je u pitanju pranje para i šverc narkotika.“

Darko Šarić bi mnogo bolje prošao „da su upotrebljeni kapaciteti tužilaštva koji su bili u Crnoj Gori da  on bude procesuiran.“

Podsetimo, Darko Šarić juče je osuđen za pranje najmanje 20 miliona evra kokainskog novca na devet godina zatvora.

Sud je na osnovu velikogogromnog broja dokaza utvrdio je Šarić organizovao kriminalnu grupu koju su činili advokati i ekonomisti sa zadatkom da operu milione evra koje je Šarić zaradio prodajom kokaina.

Ovaj novac su njegovi saradnici su ubacivali u ekonomiju Srbije kupovinom hotela, državnih poljoprivrednih preduzeća i zemlje po Vojvodini i na jugu zemlje. Jedna od taktika koju su koristili jeste uplaćivanje manjih suma novca u banke i to preko posrednika kako ne bi privukli pažnju državnih organa.

Ova presuda još nije pravosnažna pošto su Šarićevi advokati najavili žalbe o kojima će odlučivati Apelacioni sud.

Šarić je, podsetimo, pre gotovo dve godine osuđen na 15 godina za šverc više od pet tona kokaina iz Južne Amerike u Evropu. Ni ta presuda nije konačna jer je trenutno razmatra Apelacioni sud.

Njegovom bratu Dušku sudilo se u Crnoj Gori kao članu Darkove grupe, a bio je optužen da je sa saradnikom Jovicom Lončarem oprao oko 19,3 miliona evra stečenih švercom kokaina. Osuđeni su tri puta, ali je presuda svaki put ukinuta.

Na kraju su pravosnažno oslobođeni, a Vrhovni sud u Crnoj Gori koji je doneo poslednju presudu utvrdio je da tužilaštvo nije dokazalo da je novac potekao od kriminalnih aktivnosti.

Više o presudi Darku Šariću za pranje novca pročitajte ovde

1 Comment

  1. a tek da je bio bibliotekar il nastavnik fizichkog ili OTO-a