Milošu Delibašiću pritvor do dva meseca

Milošu Delibašiću pritvor do dva meseca

Viši sud u Beogradu (foto: KRIK)

Miloš Delibašić, optužen kao deo kriminalne grupe odgovorne za ubistva Nikole Bojovića i Miloša Vidakovića, uhapšen je u petak, a sud mu je odredio pritvor do dva meseca. Delibašić je u aprilu oslobođen optužbi da je bio jedan od vođa grupe, međutim, presuda je ukinuta i naloženo je novo suđenje.

Piše: Bojana Pavlović

Iako je bio oslobođen optužbi, Delibašić nije pušten na slobodu već je poslat u zatvor da odsluži kazne po ranijim presudama odakle je pušten u novembru.

Presuda je u međuvremenu ukinuta i naloženo je novo suđenje koje treba da počne u januaru. Delibašić je u petak uhapšen po nalogu tužilaštva koje je istaklo da postoji opasnost da bi mogao da pobegne ili ponovi krivično delo. Sud mu je odredio pritvor do dva meseca.

Iza Delibašića je bogata kriminalna prošlost.

Sudilo mu se kao jednom od vođa kriminalne grupe Slobodana Šaranovića čiji su članovi osuđeni za ubistva Nikole Bojovića i Miloša Vidakovića 2013, međutim, on je oslobođen u nedostatku dokaza.

Sud nije poverovao glavnom svedoku Milošu Vojnoviću, članu grupe koji je ispričao policiji sve što zna i odlučio da svedoči protiv ostalih.

Vojnović je rekao da Delibašić nije učestvovao u ubistvu Bojovića, ali da mu je naredio da ubije Vidakovića.

Delibašić je oslobođen u aprilu ove godine. Sud je poverovao Vojnoviću u delu koji se odnosio na ubistvo Bojovića, ali ne i u onom u kom je optužio Delibašića i to zbog „zbog animoziteta koji je pokazivao prema Delibašiću tokom suđenja“ i njegovih komentara da se „Delibašić uvek izvuče“.

Pljačke, iznude, otmice

U prilog onome što je Vojnović ispričao na sudu idu i ranije optužbe protiv Delibašića. Vojnović je rekao da Delibašića poznaje od detinjstva. Počeli su sa sitnim krivičnim delima, a kasnije su prešli na, kako je rekao, „velike šljake“ – iznude, otmice i pljačke.

Vojnović je ispričao da se Delibašić postavljao kao vođa grupe. Tokom jedne otmice 2007. naterao ga je da skine fantomku i otkrije lice. Zbog toga ga je oteti čovek prepoznao, rekao je Vojnović, pa je stoga odgovornost za otmicu preuzeo na sebe.

Godinu dana kasnije usledila je pljačka zlatare „Izrael Dajmond“ u kojoj su učestvovali Delibašić i još dva kriminalca.

Grupa je uhapšena u julu 2008. Dvojica Delibašićevih saradnika osuđena su na deset i sedam i po godina zatvora, a on je oslobođen.

Detaljnije pročitajte u posebnoj priči

Pročitajte sve vesti sa suđenja za ubistva Bojovića i Vidakovića

Comments are closed.