Miloš Delibašić po drugi put osuđen zbog pljačke zlatare

Miloš Delibašić po drugi put osuđen zbog pljačke zlatare

Apelacioni sud u Beogradu po drugi put osudio je Miloša Delibašića na pet godina zatvora zbog pljačke zlatare „Israel Diamond Center“ 2008. godine. Delibašić je osumnjičen i za ubistvo Nikole Bojovića, brata vođe zemunskog klana Luke Bojovića. 

Piše: Bojana Jovanović

Delibašić je najpre presudom Višeg suda u aprilu 2014. godine oslobođen optužbi. Nakon žalbe Tužilaštva za organizovani kriminal, Apelacioni sud je ukinuo presudu i u februaru ove godine osudio ga na pet godina zatvora.

Na ovu presudu žalili su se Delibašić i njegovi advokati. Jedan od njegovih advokata je Vladimir Zrelec, pre nedelju dana upucan na Vračaru. Više o tome pročitajte u posebnoj vesti.

Nekoliko meseci kasnije, u julu ove godine, Posebno odeljenje Apelacionog suda donelo je trećestepenu odluku kojom je ukinulo presudu i predmet vratilo na ponovno odlučivanje. Apelacioni sud je, odlučujući po drugi put, doneo istu presudu i Delibašiću izrekao kaznu od pet godina zatvora. Obrazlažući odluku, sudsko veće navelo je da je Delibašić „nesumnjivo učestvovao“ u pljački zlatare.

Sud je pri donošenju odluke kao olakšavajuću okolnost uzeo relativnu mladost Delibašića u vreme izvršenja krivičnog dela. On je 2008. godine, kada je zlatara opljačkana, imao 23 godine. Sa druge strane, kao otežavajuće okolnosti sud je naveo njegov raniji život, izraženu upornost u izvršenju krivičnog dela i vrednost ukradenog nakita, koja je iznosila oko 3,5 miliona evra.

Miloš Delibašić je zlataru „Israel Diamond Center“ u Beogradu opljačkao zajedno sa Slavišom Novakovićem i Goranom Bojanićem. Protiv njih dvojice presude su donete ranije, u izdvojenim postupcima.

Satove i nakit vredne oko 3,5 miliona evra, Delibašić i njegovi saradnici odneli su iz sefa zlatare nakon što su privremeno kidnapovali radnika zlatare i uz pretnje pištoljem naterali ga da im kaže šifru za otvaranje metalnog sefa. O detaljima pljačke pročitajte u posebnoj priči.

Delibašić je u julu 2013. godine uhapšen u Crnoj Gori zbog nedozvoljenog držanja oružja i osuđen na tri meseca zatvora. Naredne godine je iz podgoričkog zatvora pod jakim policijskim obezbeđenjem izručen Srbiji zbog suđenja za pljačku zlatare.

Zajedno sa članovima grupe koja je opljačkala zlataru, Delibašić je optužen za ubistvo Nikole Bojovića, brata vođe „zemunskog klana“ Luke Bojovića. Istraga je pokazala da je nalogodavac ubistva Slobodan Šaranović, brat poznatog crnogorskog kriminalca Branislava Brane Šaranovića koji je ubijen 2009. godine u Beogradu. Optužnicu za ubistvo Nikole Bojovića Tužilaštvo za organizovani kriminal je četiri puta slalo Višem sudu, ali je sud još nije prihvatio. Detalje o ovome pročitajte u posebnoj vesti.

 

Optužnicu i presude Apelacionog suda protiv Delibašića, kao i drugu dokumentaciju, registrovani korisnici mogu da pogledaju u bazi dokumenata.

Comments are closed.