Milenović: Crvene zastavice u slučaju Vulin

Milenović: Crvene zastavice u slučaju Vulin

Bivša članica Saveta za borbu protiv korupcije i potpredsednica Pokreta „Dosta je bilo“ Miroslava Milenović smatra da u slučaju Vulin ima više indikatora koji upućuju na pranje novca i da bi otvaranje finansijske istrage pomoglo u otkrivanju eventualnih krivičnih dela kojima je novac pribavljen.

 Piše: Jelena Radivojević

Nejasno je kaže Milenović, koja je radila kao forenzični računovođa i pomagala tužilaštvima u istragama, zašto bi ministar unosio novac u Srbiju u više navrata. Ako je novac legalan, dodaje, zašto ne bi bilo transfera sa „tetkinog“ računa na Vulinov račun u Srbiji. Prema njenim rečima ovo ukazuje na želju da se nešto prikrije.

„U ovom slučaju ima više crvenih zastavica koje upućuju na pranje novca. Tužilaštvo je prvo trebalo da utvrdi poreklo para, a zatim i da ispita pranje novca, jer je jedna od tipologija pranja novca dobijanje fiktivnih zajmova od povezanih lica“, rekla je Milenović.

Ona navodi da je pranje para postupak u kome se novac stečen kriminalom ili korupcijom predstavlja kao legalan da bi se izbrisala svaka veza sa njegovim pravim poreklom.

„S obzirom na funkciju koju Vulin obavlja, tužilaštvo posebno trebalo da obrati pažnju na poslove – tendere, projekte i ugovore gde je Vulin raspolagao javnim novcem“, kaže Milenović.

KRIK je objavio izveštaj Agencije za borbu protiv korupcije u kome se navodi da nije jasno kako je Vulin stekao 205.000 evra kojima je platio stan. Aleksandar Vulin menjao je priče kojima je Agenciji objašnjavao poreklo novca. Prvo je rekao da je to novac stekao prodajom prethodne nekretnine, a kasnije da je u pitanju pozajmica tetke njegove supruge.

Pročitajte priču o stanu ministra Vulina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *