Mijatović: Utvrditi ko je odgovoran za nasilno postupanje policije

Mijatović: Utvrditi ko je odgovoran za nasilno postupanje policije

Dunja Mijatović (foto: Council of Europe)

Komesarka Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović istakla je da nadležni moraju da utvrde ko su odgovorni za nasilna postupanja policije tokom jučeranjeg protesta u Beogradu.

Piše: Bojana Pavlović 

„Srpska policija juče je u Beogradu nasilno rasterivala demonstrante što izaziva ozbiljnu zabrinutost za ljudska prava“, istakla je komesarka Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović.

Ona je navela da se policijsko nasilje i prekomerna upotreba sile ne smeju tolerisati čak ni kada je postupanje policije posebno složeno i službena lica obavljaju svoju dužnost u izuzetno napetoj situaciji.

„Vlasti u Srbiji imaju obavezu da sprovedu efikasne istrage i utvrde ko su odgovorni i izrekne im kaznu,“ rekla je Mijatović i dodala da nadležni moraju i da obezbede da žrtve policijskog nasilja mogu da podnesu prijavu i dobiju odštetu.

„Od ključnog je značaja da se pokaže nulta tolerancija prema policajcima koji krše profesionalnu etiku ili krivični zakon, spreči nekažnjavanje i ojača poverenje javnosti u policiju i njen rad na zaštiti građana“. 

The violent dispersal of demonstrators by the Serbian police in Belgrade yesterday raises serious human rights concerns….

Gepostet von Council of Europe Commissioner for Human Rights am Mittwoch, 8. Juli 2020

Ispred zgrade skupštine u Beogradu sinoć se spontano okupilo nekoliko hiljada građana nezadovoljnih postupanjem nadležnih u borbi protiv virusa korona i najavom predsednika Aleksandra Vučića da će biti uveden policijski čas.

Protest je trajao do duboko u noć, a demonstranti su se u više navrata sukobili sa policijom koja je uzvratila najpre suzavcem, a potom i silom. Tokom prenosa uživo kamere televizije N1 zabeležile su scene brutalnog postupanja policajaca prema građanima, udarci pendrecima, šutiranja, obaranje na zemlju i onesposobljavanje.

Da bi rasterala demonstrante policija je koristila pripadnike specijalnih jedinica za razbijanje demonstracija, konjicu, oklopna vozila, policijske pse i veliki broj ljudi u civilu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *