Mete policijskih akcija sitni dileri

Mete policijskih akcija sitni dileri

Nebojša Stefanović (foto: MUP)

Akcijom „Cunami“ policija nije značajno uzdrmala organizovani kriminal jer je usmerena na hapšenje dilera, a ne organizatora narko-grupa, kažu sagovornici KRIK-a.

Piše: Bojana Jovanović

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović održao je konferenciju za medije i saopštio da je u akciji „Cunami“ koja je sprovedena u nedelju uhapšeno je 68 osoba u više gradova u Srbiji i za 10 se još traga. Osumnjičeni su za različita krivična dela – ubistva, silovanje, nedozvoljeno držanje oružja, trgovinu ljudima i krijumčarenje narkotika.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova je saopšteno da je policija zaplenila 13 kilograma droge, vatreno oružje, a pronađene su i dve „laboratorije za uzgoj marihuane“.

Stefanović je istakao da je akcenat akcije bio na hapšenju osoba koje trguju narkoticima i da one brzo i u skladu sa zakonom budu sklonjene sa ulica.

„Ovakve velike akcije biće nastavljene i u budućnosti. Nećemo dozvoliti da Srbija bude zemlja u kojoj se lako i lagodno trguje narkoticima“, obećao je Stefanović.

Sagovornici KRIK-a, međutim, tvrde da akcija „Cunami“ nije toliko značajna kako je ministar predstavio jer mete nisu bili šefovi kriminalnih grupa.

Dobrivoje Radovanović

Dobrivoje Radovanović

Kriminolog Dobrivoje Radovanović kaže da je policija uhapsila obične „rasturače“, koji kod sebe imaju male količine droge namenjene prodaji, i da akcijama poput „Cunamija“ ne može da se dođe do organizatora narko-grupa.

„Oni su prilično sakriveni, vrlo često su poznate ličnosti sa policijskim dosijeima, ali ne i sudskim, i često su u nekakvim dilovima sa političkim partijama“, ističe Radovanović.

Da su mete ovakvih policijskih akcija uglavnom lokalni dileri, a ne organizatori kriminalnih aktivnosti smatra Saša Đorđević iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP).

„Policijske akcije su skromnih rezultata jer nisu usmerene na hapšenje organizatora kriminalnih grupa. Grupe iz Srbije učestvuju u krijumčarenju droga, a posebno kokaina, iz Južne Amerike, što se uopšte ne pominje u ovakvim akcijama“, kaže Đorđević.

Adokat Božo Prelević ističe da je sklanjanje svakog narko-dilera važno za bezbednost zemlje, ali da je problem to što se od redovnog policijskog posla pravi akcija.

„Sklanjate narko-dilere u akciji, a to treba da radite svaki dan. Sama činjenica kolika je cena narkotika vam dovoljno govori koliko toga ima“, kaže Prelević i ističe da se pojedini gradovi „kupaju u drogi“.

Božo Prelević

„Vama ne treba veća kritika policije od situacije kada su se u Lazarevcu okupili građani i okačili fotografije dilera na internet“, objašnjava Prelević, podsećajući na akciju udruženja građana „Sveti Sava“ iz Lazarevca koji su nezadovoljni radom policije u novembru 2013. godine na Fejsbuku objavili imena i fotografije narko-dilera iz ovog grada, kao i podatke o mestima na kojima prodaju drogu.

Policijska akcija slična „Cunamiju“ sprovedena je početkom decembra 2013. godine nakon sednice Biroa za koordinaciju službi bezbednosti kojom je predsedavao Aleksandar Vučić. Nosila je kodni naziv „Grom“ i po Vučićevim rečima bila je najveća akcija u poslednjih 25 godina. Krajem meseca usledio je i njen nastavak – „Grom 1“. Obe su imale za cilj razbijanje narko-mreže na teritoriji Srbije, a prema izveštaju MUP-a, rezultirale su podnošenjem krivičnih prijava protiv 494 osobe.

Vučić je na konferenciji za novinare održanoj povodom akcije „Grom 1“ narko-dilerima koji su izbegli hapšenje poručio da im „pakao tek predstoji“.

„Za njih pakao tek predstoji i ponavljaćemo akcije protiv narko-dilera sve dok potpuno ne izlečimo društvo od te pošasti“, rekao je.

Ni u jednoj od sprovedenih akcija, međutim, nisu uhapšeni organizatori kriminalnih grupa.

Policija je sprovela i akcije „Rezač“ i „Skener“ u kojima je akcenat bio na hapšenju osoba zbog sumnje da su učestvovale u pranju novca, utaji poreza i drugim delima iz oblasti privrednog kriminaliteta.

Comments are closed.